Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 37723 Skopiuj do schowka wykresy excela na łączach w power poincie 2010
Autor Wiadomość
ml39882
świeżak


Posty: 3
Wysłany: 28-08-2013, 20:11   wykresy excela na łączach w power poincie 2010

Witam, mam problem przy kopiowaniu pliku excela, w którym są wykresy oraz power pointa do którego są wklejone na łączach - po skopiowaniu obu plików do innego folderu, łącza w .ppt dalej są zlinkowane ze starym plikiem .xls a nie z nowym.

Wytłumaczę to na przykładzie:

mam dwa pliki:
raport_maj.xlsx - są tutaj wykresy
raport_maj.pptx - tutaj wklejone są wykresy z pliku .xls jako łącza - można je swobodnie odświeżyć, jak zmieniają się dane w excelu to zmieniają się też w .pptx przez odświeżenie łączy

w kolejnym miesiącu chciałbym skopiować oba pliki, żeby przygotować raport za czerwiec, jednocześnie zachowując również stare pliki z maja, na wszelki wypadek. W tym celu kopiuje oba pliki do oddzielnego folderu i zmieniam im nazwy - w starym offisie przy takiej operacji nowo skopiowany .ppt zaciągał dane z nowego excela (nazwijmy je raport_czerwiec.xlsx oraz raport_czerwiec.pptx). Natomiast w offisie 2010 plik raport_czerwiec.pptx w dalszym ciągu zaciąga dane z pliku raport_maj.xlsx i żeby zmienić łącza muszę przy każdym wykresie ręcznie podmienić plik łącza.

Co więcej przy przesyłaniu obu plików jednocześnie mailem na inny komputer użytkownik mógł update'ować dane na wykresach po zapisaniu ich w jednym folderze, a teraz jest to niemożliwe, bo .pptx odwołuje się do lokalizacji na komputerze nadawcy.

Moje pytanie jest następujące: czy jest sposób, żeby nie przepracowując się zbytnio "rozmnożyć" sparowane ze sobą pliki .xlsx oraz .pptx, tak żeby power point nie odwoływał się zawsze do tego samego pliku źródłowego xlsx?

Będę baaardzo wdzięczny za pomoc.
ID posta: 203795 Skopiuj do schowka
 
 
OShon 
Excel Expert



Zaproszone osoby: 379
Pomógł: 1555 razy
Posty: 7835
Wysłany: 28-08-2013, 21:32   Re: wykresy excela na łączach w power poincie 2010

ml39882 napisał/a:
po skopiowaniu obu plików do innego folderu
no i tutaj jest pies pogrzebany.
Przecież przenoszenie realizujesz poza officem (bez oprogramowania które by wyznaczało ścieżkę na podstawie aktywnego folderu), to też linki te dalej odnoszą się do starego miejsca. Jest to całkowicie normalne i uzasadnione ponieważ obiekt musi mieć pełną ścieżkę zapisu.

Mam jednak rozwiązanie dla ciebie. Kiedyś napisałem kod zamieniający ścieżki do filmów w PP, przerób sobie go a będziesz miał sprawę załatwioną.
_________________
Oskar Shon - MVP Office System/Development 11/17r, 3x MCC
Forum moderator: Outlook.pl | ExcelForum.pl | MSDN dział VBA
Sprawdź promocje na polskie dodatki do MS Office w VBATools.pl
ID posta: 203800 Skopiuj do schowka
 
 
ml39882
świeżak


Posty: 3
Wysłany: 29-08-2013, 22:33   

Jasne, robię to poza officem, ale:

- w office 2003 działało, dokładnie w ten sposób, w który opisałem - kopiując poza officem łącza się przenosiły po skopiowaniu
- w office 2010 działa, ale tylko jeśli dwa pliki excela (a ppt z xls juz nie) zaciągają z siebie nawzajem (tzn po skopiowaniu, plik źródłowy zaciąga z nowej lokalizacji)

Wydawało mi się to strasznie nieintuicyjne, że nagle w office 2010, power point i excel straciły tę funkcjonalność.

Zaraz zabieram się za Twoje makro, jeśli przerośnie mnie przerobienie go, w którymś momencie to będę jeszcze pisał w tym temacie, dzięki!

edit:

Kod:
 For Each oSl In ActivePresentation.Slides
   For Each oHl In oSl.Shapes
    If oHl.Type = 16 Then
     With oHl.LinkFormat
      File = Dir(.SourceFullName)
      .SourceFullName = New_path & File
      ile = ile + 1
     End With
    End If
   Next
 Next


Możesz mi podpowiedzieć, czy wykres wklejony jako łącze należy do grupy Shapes? (przypuszczam, że nie) i ewentualnie jeśli ma poziom Type to jaki ma numer kodu? Nie pisałem makr w ppt a bez rejestratora ciężko się do tego dogrzebać.

edycja zbiniek: Przy wpisywaniu kodów makr lub formuł używaj znaczników [code] (zgodnie z pkt. 3.1 Regulaminu naszego forum).
ID posta: 203891 Skopiuj do schowka
 
 
OShon 
Excel Expert



Zaproszone osoby: 379
Pomógł: 1555 razy
Posty: 7835
Wysłany: 29-08-2013, 23:44   

Opuść warunek (albo go skomentuj) i sprawdź jakie obiekty mają jaki typ.
Możesz to przypisać w oknie Immediate [Alt+G]

Kod:
debug.print oHl.Name & " => " & oHl.Type

Sprawdź też inne parametry tej kształtki.
_________________
Oskar Shon - MVP Office System/Development 11/17r, 3x MCC
Forum moderator: Outlook.pl | ExcelForum.pl | MSDN dział VBA
Sprawdź promocje na polskie dodatki do MS Office w VBATools.pl
ID posta: 203894 Skopiuj do schowka
 
 
ml39882
świeżak


Posty: 3
Wysłany: 31-08-2013, 23:00   

ok udało się, dzięki wielkie za kod! okazało się, że wystarczyło zmienić jeden prosty warunek:

Kod:

For Each oSl In ActivePresentation.Slides
   For Each oHl In oSl.Shapes

    If oHl.HasChart Then

     With oHl.LinkFormat
      File = Dir(.SourceFullName)
      .SourceFullName = New_path & File
      ile = ile + 1
     End With
    End If
   Next
 Next
ID posta: 204084 Skopiuj do schowka
 
 
OShon 
Excel Expert



Zaproszone osoby: 379
Pomógł: 1555 razy
Posty: 7835
Wysłany: 01-09-2013, 12:18   

No proszę bardzo ;] i zapraszamy ponownie na nasze forum.
W przypadku problemów lub pomysłów automatyzacji Outlooka już wiesz gdzie zajrzeć.
_________________
Oskar Shon - MVP Office System/Development 11/17r, 3x MCC
Forum moderator: Outlook.pl | ExcelForum.pl | MSDN dział VBA
Sprawdź promocje na polskie dodatki do MS Office w VBATools.pl
ID posta: 204101 Skopiuj do schowka
 
 
dejzi
forumowicz


Posty: 11
Wysłany: 12-12-2017, 08:37   

Cześć!

Mam bardzo podobny problem tylko u mnie nie zmienia się nazwa pliku tylko nazwa folderu.
CZyli mam folder 1710 a w nim prezentację, która opiera się na excelu. W następnym miesiącu kopiuję oba pliki do folderu 1711, ale łącza w power poincie dalej odnoszą się do folderu 1710. Czy do tego również można zastosować vba? Niestety nie potrafię sama poprawić powyższego kodu:/
ID posta: 335922 Skopiuj do schowka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgreen created by spleen& Programosy modified v0.3 by warna
Opieka techniczna www.marketingNET.pl

Archiwum