Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 26353 Skopiuj do schowka word-korespondencja seryjna
Autor Wiadomość
macgru
Fan Excela

Wysłany: 2011-12-02, 13:41   word-korespondencja seryjna

witam,
w excelu tworze tabele, ktora jest baza do pliku w wordzie - korespondencji seryjnej
w jaki sposob moge z poziomu excela otworzyc plik worda i stworzyc listy bazujac na polaczeniu z moja tabela w excelu

probuje otwierac plik korespondencji z poziomu excela, ale wtedy plikk otwiera sie jako normalny dokument bez mozliwosci wlaczenia scalania

Set WordApp = CreateObject("Word.Application")
WordApp.Documents.Open ActiveWorkbook.Path & "\korespondencja oplata.doc"
WordApp.Visible = True
Set wdDoc = WordApp.activedocument

ta metoda nie dziala niestety prawidlowo...

dzieki,
mcg
ID posta: 139363 Skopiuj do schowka

EXCELFORUM.pl POLECA - Bezplatne triki prosto na skrzynke email

szuszana 
EXCELent Man

Pomogła: 38 razy
Wysłany: 2011-12-02, 23:45   

Zakładając, że Twój skoroszyt to xls a dokument to doc (ver<=2003).
Dokument wzór zapisujemy jako zwykły dokument, połącznie wykonujemy w procedurze.
Przy czym należy jednak dane zapisać w nowym tymczasowym skoroszycie (o 1-dnym arkuszu) albowiem jeśli w Twoim skoroszycie jest kod w projekcie VBA i mógłby ulec uszkodzeniu przy połączeniu z Wordem (bug Billa).

SERYJNA_EXCEL.rar
Pobierz Plik ściągnięto 30 raz(y) 40.13 KB

ID posta: 139421 Skopiuj do schowka

macgru
Fan Excela

Wysłany: 2011-12-03, 21:47   

supcio!
dziekuje bardzo
mcg
ID posta: 139482 Skopiuj do schowka

Han78
Starszy Forumowicz

Wysłany: 2011-12-08, 09:34   

Podłączę się do tego tematu, aby nie tworzyć nowego z następującym problemem. Zrobiłem sobie połączenie danych z komórek excela do worda poprzez hiperłącza. Tylko, że ten sposób działa tylko na moim kompie. Gdy próbuję otworzyć plik worda na innym kompie hiperłącza nie działają, bo oczywiście odwołanie jest do pliku źródłowego. Jak można to obejść?
ID posta: 140012 Skopiuj do schowka

Rycho
Excel Expert

Wysłany: 2011-12-11, 23:15   

Hej,
jeżeli dokumenty Excela i Worda są w tym samym folderze, to zbuduj łącza do dokumentów Worda przy pomocy funkcji HIPERŁĄCZE np. tak:
w A1 jest nazwa dokumentu np. dokument1.docx ; jako tekst a nie gotowe hiperłącze
w B1 formuła hiperłącza do dokument z A1
Kod:
=HIPERŁĄCZE("..\"&PODSTAW(LEWY(KOMÓRKA("nazwa_pliku"); SZUKAJ.TEKST("\[";KOMÓRKA("nazwa_pliku")));INFO("katalog");"")&A1;A1)

Teraz jeśli przeniesiesz te dokument do innego folderu, to dokumenty będą pobierane właśnie z tego folderu.

Zamiast wpisywać nazwę pliku do komórki A1, możesz umieścić ją od razu w formule
Kod:
=HIPERŁĄCZE("..\"&PODSTAW(LEWY(KOMÓRKA("nazwa_pliku"); SZUKAJ.TEKST("\[";KOMÓRKA("nazwa_pliku"))); INFO("katalog");"")&"dokument1.docx";"dokument1.docx")

Powodzenia.

Han78
Starszy Forumowicz

Wysłany: 2011-12-13, 12:01   

Dzięki za odpowiedź, ale niestety nie za bardzo umiem sobie z tym poradzić albo czegoś nie zrozumiałem :-)
Pismo w wordzie ma tytuł "Pismo_111", do tego pisma z kolejnych komórek excela (plik nosi nazwę "Budżet.xlsm") czyli CA1, CB1, CC1 itd. przenoszą się takie dane jak data, nazwisko, tytuł, tekst itp.

Formułę wpisałem taką, ale pokazuje #ARG!
Kod:
HIPERŁĄCZE("..\"&PODSTAW(LEWY(KOMÓRKA("Pismo_111"); SZUKAJ.TEKST("\[";KOMÓRKA("Pismo_111"))); INFO("C:\Documents and Settings\test\Pulpit");"")&"Pismo_111.docx";"Pismo_111.docx")

Wszystkie łącza w wordzie wklejałem poprzez Wklej specjalnie - wklej łącze. Próbowałem w wordzie jeszcze zakładkę Wstawianie -> Obiekt, ale wstawia mi cały akrusz excelowy :-(
A może wystarczy jakieś makro w wordzie, które np. otworzy okienko, w którym użytkownik wskaże gdzie ma plik źródłowy, czyli excela, a ono następnie pozmienia wszystkie łącza do tego pliku?
ID posta: 140585 Skopiuj do schowka

Odpowiedz do tematu