Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 58848 Skopiuj do schowka Szukanie z poziomu Excela w Sent Items Outlook
Autor Wiadomość
bigosiak 
Exceloholic


Posty: 109
Wysłany: 29-09-2017, 02:17   Szukanie z poziomu Excela w Sent Items Outlook

Witam.
Czy jest możliwość stworzenia makro, które przeszuka skrzynke wiadomości wysłanych w Outlooku?
Mam dwie listy spraw, które po porównaniu czasami zostawiają mi rekord, który jest
jednocześnie tematem maila.

Ma ktoś ochote zająć się tym zagadnieniem?
Do trudności można zaliczyć, że na Outlooku sa różne adresy mailowe, dokładnie 4 - jeżeli to ważna informacja.
Pozdrawiam
ID posta: 330815 Skopiuj do schowka
 
 
dj_majk 
Excel Expert



Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 345 razy
Posty: 1123
Wysłany: 01-10-2017, 11:45   

bigosiak, zobacz tak:
Kod:
Sub Odbiorcza()
Dim OutApp As Object: Set OutApp = CreateObject("outlook.application")
Dim ns As Object
Dim fld As Object
Dim item As Object
Set ns = OutApp.GetNamespace("MAPI")
Set fld = ns.GetDefaultFolder(olFolderInbox)

For Each item In fld.Items
  Debug.Print item
Next
OutApp.Quit
Set OutApp = Nothing
End Sub
_________________
Pozdrawiam
Michał
ID posta: 330954 Skopiuj do schowka
 
 
bigosiak 
Exceloholic


Posty: 109
Wysłany: 04-10-2017, 00:38   

Witam Michale.
Niestety krzaczy :(
W tym momencie :
Kod:
Set fld = ns.GetDefaultFolder(olFolderInbox)

Jakiś pomysł dlaczego?
Pozdrawiam
Grzegorz

Error.png
Plik ściągnięto 17 raz(y) 85.64 KB

ID posta: 331089 Skopiuj do schowka
 
 
Marti 
ExcelGaduła 500+



Pomógł: 96 razy
Posty: 899
Wysłany: 13-12-2017, 19:15   

bigosiak, musisz uzupełnić referencje o Microsoft Outlook Object Library
_________________
Najlepszym dowodem na to, że w kosmosie istnieje inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.
ID posta: 336058 Skopiuj do schowka
 
 
Artik 



Pomógł: 2432 razy
Posty: 7961
Wysłany: 01-01-2018, 15:37   

W przykładzie pokazanym przez dj_majk obiekt Outlook jest tworzony za pomocą późnego wiązania. Skoro tak, to w trakcie działania makra zmienna użyta w kodzie (olFolderInbox) przyjmuje wartość domyślną (zero), gdyż nigdzie wcześniej nie została zadeklarowana. A w tym przypadku do GetDefaultFolder powinniśmy przekazać wartość 6.

Można utworzyć referencję do biblioteki, ale nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania. Bo nie po to stosujemy późne wiązanie, by wspomagać się jeszcze wczesnym.
Albo wystarczy przekazać właściwą wartość
Kod:
Set fld = ns.GetDefaultFolder(6)
lecz nie jestem fanem cyferek. :-)
Albo na początku procedury zadeklarować stałą o identycznej nazwie jak stała z Outlooka
Kod:
Const olFolderInbox As Long = 6

Artik
_________________
Persistence is a virtue in the world of programming.
ID posta: 336973 Skopiuj do schowka
 
 
OShon 
Excel Expert



Zaproszone osoby: 380
Pomógł: 1571 razy
Posty: 7939
Wysłany: 01-01-2018, 17:07   

Tutaj masz info jakie nr powinny mieć odwołania stosowane w późnym wiązaniu.
Więcej rozwiązań znajdziesz na Outlook.pl
_________________
Oskar Shon - MVP Office System/Development 11/18r, 3x MCC
Forum moderator: Outlook.pl | ExcelForum.pl | MSDN dział VBA
Sprawdź promocje na polskie dodatki do MS Office w VBATools.pl
ID posta: 336975 Skopiuj do schowka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Strona używa plików cookies.

Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe

2018 © Wiedza i Praktyka

Archiwum