Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 27251 Skopiuj do schowka open office a excel
Autor Wiadomość
marcin85ss 
EXCELent Man

Wysłany: 2012-01-13, 21:35   open office a excel

Szukałem trochę na forum ale chyba nie mam ostatecznego obrazu. Czy może ktoś po krótce w kilku zdaniach powiedzieć jakie są ogólne różnice w oo a excel? Jeśli chodzi o formuły, słyszałem że makra w oo nie działają, to prawda? Formaty plików są akceptowane przez obie wersje? Jakie są jeszcze różnice? Czy jak przyjdzie mi pracować w OO to będzie spora zmiana? Co jest lepsze wasz zdaniem?

EXCELFORUM.pl POLECA - Bezplatne triki prosto na skrzynke email

Albercik777 
Excel Expert

Wysłany: 2012-01-14, 01:10   

marcin85ss,
Chcialbym zauważyć, że trafiłeś na forum Excela :-D
Chyba nie spodziewasz się, że ktoś będzie promował OO :-P
Pierwsza podstawowa różnica:
OO jest za free, MS Office jest płatny.
Pomimo tego faktu, na razie wszędzie gdzie bywam jest MS Office.

OO posługiwałem się dosłownie przez moment i po kilku minutach załapałem różnice - dotyczące formuł (teraz nie pamiętam ale miałem z nimi jakiś mały problem).
Różnic na pewno jest wiele, proponuje abyś zainstalował i sprawdził samodzielnie OO :-)

Pozdrawiam
ID posta: 144377 Skopiuj do schowka

TOMEK1970 
ExcelSpec

Wysłany: 2012-01-14, 16:43   

Jako że miałem możliwość pracować na jednym i na drugim, to trochę spostrzeżeń:
Generalnie OO jest odpowiednikiem Excela do wersji 2003, jednak jest kilka istotnych różnic, które powodują że przesiadka z Excela na OO przypomina trochę przejście z Excela 2003 na 2007 (generalnie są te same funkcje ale w innych miejscach i dodatkowo czasami trochę inaczej działają).
marcin85ss napisał/a:
słyszałem że makra w oo nie działają, to prawda?
Niestety prawda.
marcin85ss napisał/a:
Formaty plików są akceptowane przez obie wersje?
Niestety nie, Excelem nie otworzysz pliku zapisanego w formacie OO (.ods), natomiast OO nie otwiera plików .xlsx i .xlsm, czyli od Excela 2007 wzwyż.
Odnośnie innych różnic:
OO posiada możliwość zapisu plików w formacie .xls, ale należy zwracać uwagę na wszelkie formuły, które zwracają wartość PRAWDA lub FAŁSZ, bo OO nawet po zapisie do formatu .xls zmienia je na 1 i 0, więc np taka formuła excelowska:
Kod:
=JEŻELI(CZY.BŁĄD(xxx)=PRAWDA;yyy;zzz)

po zapisie w OO będzie miała taką formę:
Kod:
=JEŻELI(CZY.BŁĄD(xxx)=1;yyy;zzz)
i po otwarciu w Excelu będzie zwracała błędną wartość.
Odnośnie innych formuł, to większość jest zgodna w OO i Excelu, chociaż istnieją takie, które nie mają swojego odpowiednika po drugiej stronie.
Radzę też uważać z drukowaniem w OO, przycisk drukuj działa tak, że drukuje zawartość wszystkich arkuszy z otwartego skoroszytu, więc można się czasami zdziwić. Istnieje co prawda możliwość ustawienia co chcemy drukować, ale zawsze miałem z tym duży problem :lol: .
Odnośnie wydajności OO, to obsługuje on podobnie jak Excel 2003 ponad 65000 wierszy, ale przy większych ilościach danych potrafi się zawiesić, podczas gdy Excel te same dane na tym samym komputerze przelicza bez problemu.
Należy jeszcze pamiętać o fakcie że OO nie respektuje haseł do zabezpieczeń Excela, czyli komórka zablokowana z hasłem w Excelu da się bez problemu odblokować bez hasła w OO, alo to raczej wada Excela a nie OO.
Podsumowując: OO moim zdaniem nadaje się świetnie do obsługi małych ilości danych lub do zastosowań domowych, lecz jeżeli potrzebujesz profesjonalnego narzędzia, to niestety pozostaje tylko Excel.
I jeszcze jedno, OO jest całkowicie bezpłatny do zastosowań domowych, w przypadku użytkowania w firmie należy jednak przeczytać dokładnie warunki licencji, bo z tego co pamiętam istnieją pewne ograniczenia odnośnie bezpłatnego użytkowania.

marcin85ss 
EXCELent Man

Wysłany: 2012-01-14, 18:57   

Dzięki za wykład o coś takiego mi chodziło, cenne informacje

OShon 
Excel Expert

Zaproszone osoby: 41
Wysłany: 2012-01-14, 23:26   

pa3 tutaj [url]coderscity.pl/ftopic14176.html[/URL]

Odpowiedz do tematu