Przesunięty przez: tkuchta1 2011-12-16, 13:23 |
Makro zmieniajace kryteria w kilku kwerendach w Accessie |
| Autor |
Wiadomość |
gajos
forumowicz

|
Wysłany: 2011-12-13, 10:22 Makro zmieniajace kryteria w kilku kwerendach w Accessie
|
|
|
Witam.
Wiem, że to jest forum Excela i że VB pod Excela różni się nieco od tego pod Accessa (chyba?), ale piszą tu tacy mistrzowie, że może poradzą sobie z tym, wydaje mi się prostym, makrem. Jesli nie to może ktoś zna analogiczne forum dla Accessa.
Potrzebuję makra, które po odpaleniu w Accessie odpalałoby okienko (input boxa), w którym mógłbym wpisać wartość (tekstową, lub Null), a która to wartość następnie wpisywałaby się w kilku różnych kwerendach jako kryterium dla jednego z pól (pole to jest takie samo we wszystkich kwerendach).
Z góry dzięki i pozdrawiam,
GJS |
|
 | ID posta:
140569
|
|
|
 |
|
EXCELFORUM.pl POLECA - Bezplatne triki prosto na skrzynke email
|
tkuchta1
Excel Expert

|
|
 | ID posta:
140801
|
|
|
 |
|
|
gajos
forumowicz

|
Wysłany: 2011-12-15, 14:07
|
|
|
Szit, zapomniałem wspomnieć że mam tylko Office'a 2003. Mógłbyś (lub jakaś inna dobra dusza) zapisać ten pliczek jako mdb?
Z góry dzięki,
GJS
[ Dodano: 2011-12-15, 17:06 ]
OK dzięki, działa, ale jeszcze nie do końca idealnie :) W pierwszym poście nie do końca precyzyjnie się wyraziłem a chodzi o to aby:
Ta zmienna vTest (no i co za tym idzie funkcja TestValue() obsłużyła mi też wartość "*" (gwiazdki). Chodzi o to, że w kryteriach w kwerendzie mogę wpisać kryterium postaci: "*lala", czy "lala*", czy "*lala*" co powinno mi zwrócić wszystkie wyniki z lala na końcu, początku, bądź w środku (* zastępuje oczywiście dowolną ilość znaków). No i co ważniejsze umożliwiłoby mi to "wyczyszczenie" kryterium - w momencie wpisania * - kwerenda znowu zwracałaby wszystkie wyniki, aktualnie zapamiętuje ostatnio wpisany tylko (i zawsze musi być jakiś wpisany, przy niczym kwerenda daje pusty wynik, jako że wyszukuje tylko Null-e wtedy pewnie).
Any ideas? :) |
|
 | ID posta:
140893
|
|
|
 |
tkuchta1
Excel Expert

|
|
 | ID posta:
140941
|
|
|
 |
|
|
gajos
forumowicz

|
Wysłany: 2011-12-16, 09:27
|
|
|
| Normalnie dziura w mózgu, inaczej nie potrafię siebie wytłumaczyć :) Dzięki. |
|
 | ID posta:
141017
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
| |