Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 56627 Skopiuj do schowka Korespondencja seryjna z Accessa(brak polskich znaków)
Autor Wiadomość
apollo
ExcelSpec


Pomógł: 1295 razy
Posty: 4483
Wysłany: 24-03-2017, 19:12   

Taki pusty, no prawie pusty, dokument? A po co?

I za każdym razem przy otwieraniu tego pustego dokumentu Word pyta, czy wybrać kodowanie?

Być może czegoś nie rozumiem
ID posta: 319270 Skopiuj do schowka
 
 
sowa_222 
Stały bywalec Excelforum


Wersja: Win Office 2010
Posty: 269
Wysłany: 24-03-2017, 19:16   

apollo suszana rozumie dzięki za twoją pomoc w tej sprawie
ID posta: 319271 Skopiuj do schowka
 
 
szuszana 
ExcelSpec


Pomogła: 170 razy
Posty: 600
Wysłany: 26-03-2017, 20:26   

Chyba jednak nie dołączyłeś "tego co tam u siebie masz", albo ja czegoś nie rozumiem...

formfieldsE.rar
Pobierz Plik ściągnięto 164 raz(y) 50.04 KB

ID posta: 319355 Skopiuj do schowka
 
 
apollo
ExcelSpec


Pomógł: 1295 razy
Posty: 4483
Wysłany: 26-03-2017, 20:37   

sowa_222 napisał/a:
apollo suszana rozumie
...
szuszana napisał/a:

Chyba jednak nie dołączyłeś "tego co tam u siebie masz


A nie mówiłem? Znaczy napisałem?

To że szuszana jest ekspertką, wie każdy. Ale z pustego nawet szuszana nie naleje ;-)

Masz problematyczny plik WORD, więc trzeba dołączyć go. Dołączyłeś plik prawie pusty, więc trudno dociekać, co siedzi w prawdziwym problematycznym niedołączonym pliku. I o to mi chodziło.
ID posta: 319356 Skopiuj do schowka
 
 
sowa_222 
Stały bywalec Excelforum


Wersja: Win Office 2010
Posty: 269
Wysłany: 27-03-2017, 08:12   

suszana napisała
Cytat:
Z kopii dokumentu Word usuń wszystko pozostawiając jedynie fragment zawierający to pole formularza i załącz.
a ja zostawiłem to pole formularza + jeszcze parę innych
ID posta: 319374 Skopiuj do schowka
 
 
Artik 



Wersja: Win Office 365
Pomógł: 2942 razy
Posty: 9737
Wysłany: 27-03-2017, 11:05   

sowa_222, przy takiej postawie jaką ostatnio prezentujesz (nie tylko w tym wątku), to niedługo nie otrzymasz pomocy od ekspertów. Nie mamy zamiaru ciągnąć Cię za uszy, wyrywać Ci z gardła. To wreszcie jest Twój problem, a nie nasz. Chcesz pomocy? To nam też pomóż.

Artik
ID posta: 319390 Skopiuj do schowka
 
 
szeyker89
świeżak


Posty: 1
Wysłany: 19-05-2019, 10:43   Korespondencja seryjna z Accessa(brak polskich znaków)

Witam.

Korzystam z tego samego kodu o którym mówi wątek jak również którego fragmenty kodu Artik polecał zmienić. Do niedawna wszystko działało dobrze natomiast ostatnio przy eksporcie do Word'a poprzez omawiany kod wyskakują w pliku docelowym krzaczki zamiast liter z ogonkami. Czasami problem sprawia litera "ą", a czasami litera "ś". Ogólnie bardzo to chaotyczne i nie potrafię znaleźć zależności, która litera sprawia problem.

Eksport na skróty tzn. Zaznaczenie tabeli -> Zakładka "Dane zewnętrzne" -> "Korespondencja seryjna w programie Word" działa jak należy.

Jako załącznik zamieszczam problemowy plik

Proszę forumowiczów o pomoc. Może znacie rozwiązanie lub jakąś inną metodę.

Plik.zip
Plik
Pobierz Plik ściągnięto 58 raz(y) 192.57 KB

ID posta: 367897 Skopiuj do schowka
 
 
sowa_222 
Stały bywalec Excelforum


Wersja: Win Office 2010
Posty: 269
Wysłany: 10-04-2020, 13:08   

Witam czy temat polskich znaków został już rozwiązany wracam po czasie do tego wątku
kod szeyker89 powoduję że faktycznie okno z konwersją się już nie otwiera ale dalej są błędy w polskich znakach wiewiórka wyświetla się Wiewika może ktoś coś doradzi jak poprawić kod VBA forumowicza szeyker89
ID posta: 385452 Skopiuj do schowka
 
 
sowa_222 
Stały bywalec Excelforum


Wersja: Win Office 2010
Posty: 269
Wysłany: 17-04-2020, 17:21   

dodam tylko, że ustawienia języka w Windows nic nie zmienia ktoś ma jakiś pomysł
ID posta: 385847 Skopiuj do schowka
 
 
sowa_222 
Stały bywalec Excelforum


Wersja: Win Office 2010
Posty: 269
Wysłany: 19-04-2020, 09:40   

sporo czytam w tym temacie trzeba użyć w kodzie VBA kodowania, które obsługuje polskie znaki akcentujące

ActiveDocument.TextEncoding =msoEncodingUTF8
czy ktoś wie jak to zapisać w kodzie ?

https://docs.microsoft.com/en-us/office/vba/api/word.document.textencoding
ID posta: 385916 Skopiuj do schowka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgreen created by spleen& Programosy modified v0.3 by warna
Opieka techniczna www.marketingNET.pl

Archiwum

Strona używa plików cookies.

Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe