ID tematu: 27132
 |
Import do accessa od konkretnego wiersza |
| Autor |
Wiadomość |
krzychun
świeżak

|
Wysłany: 2012-01-09, 23:11 Import do accessa od konkretnego wiersza
|
|
|
Witam,
Jak można zaimportować dane do Accessa z Excela ale od konkretnego nr. wiersza.
Problem wynika z faktu, że w excleu powyżej tabeli z danymi znajdują się rożne dziwne "badziewia" (w tej samej kolumnie inne formaty niż tabeli poniżej, scalone komórki i takie tam), których niestety usunąć nie mogę. Import poprzez kreatora wywala masę błędów. Usuniecie wszystkie poza tabelą i zaimportowanie problem usuwa, ale nie jest to rozwiązanie, niestety.
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam. |
|
 | ID posta:
143667
|
|
|
 |
|
EXCELFORUM.pl POLECA - Bezplatne triki prosto na skrzynke email
|
Kaper
Excel Expert

|
Wysłany: 2012-01-09, 23:32
|
|
|
Może najprościej będzie zaznaczyć w excelu interesujący obszar i go nazwać (Ctrl+F3).
Wtedy można wskazać nazwany zakres jako źródło danych.
Pozdrawiam,
Przechwytywanie.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 20 raz(y) 66.81 KB |
|
_________________ Kaper
Każda trójwymiarowa zwarta i jednospójna rozmaitość topologiczna bez brzegu jest homeomorficzna ze sferą trójwymiarową. Czasem trzeba poczekać sto lat żeby się upewnić. |
|
 | ID posta:
143671
|
|
|
 |
|
EXCELFORUM.pl POLECA - Bezplatne triki prosto na skrzynke email
|
krzychun
świeżak

|
Wysłany: 2012-01-10, 19:43
|
|
|
| Kaper napisał/a: | Może najprościej będzie zaznaczyć w excelu interesujący obszar i go nazwać (Ctrl+F3).
Wtedy można wskazać nazwany zakres jako źródło danych.
Pozdrawiam, |
Dzięki wielkie pomogło. A czy jest szansa/jakiś trik, umożliwiający import więcej niż jednego zakresu?
[ Dodano: 2012-01-12, 21:30 ]
Witam ponownie,
pociągnę dalej, bo trochę mi nie idzie.
Jest plik excel wiszący na serwerze. Skoroszyt ten jest udostępniony.
Próbuje zrobić w ACC mała hmmm "aplikacje" która będzie pobierała dane z w/w pliku exclea.
Problemy mam dwa.
1. W ACC jest tabela połączona z plikiem xls. Będzie ona cały czas wykorzystywana przez kwerendy/formularze w ACC (baza danych będzie uruchomiona 24h/dobę). Ta praca 24h uniemożliwia otworzenie pliku xls (próba otworzenia go to komunikat "Brak dostępu do ...xls).
Jak to jakoś obejść? Jak uniknąć tej "kolizji"?
2. Plik xls ma kilkadziesiąt kolumn z danymi. Ja potrzebuje do obróbki w ACC kilkunastu, ale nie znajdują sie one "koło siebie". ACC nie pozwala na podpięcie do jednej tabeli kliku zakresów, ani też nie pokazuje zakresu składającego się z obszarów (użyję głupiego wyrazu) "poszatkowanych". Czy istniej możliwość ominięcia tego problemu.
Zazwyczaj się nie łudzę, więc jeżeli ktoś wolałby pomóc mi interesownie, to chętnie taka pomoc przyjmę. Po prostu ja nie mam czasu szukać i kombinować jak to rozwiązać w jakiś sensowny sposób, a wiem, że innych czas kosztuje. Czekam na propozycje na prv. |
|
 | ID posta:
143809
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
| |