Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 12494 Skopiuj do schowka Zamiana przecinaka nakropkę
Autor Wiadomość
z-kes 
Exceloholic


Pomógł: 13 razy
Posty: 211
Wysłany: 25-05-2009, 13:01   Zamiana przecinaka nakropkę

Witajcie
Potrzebuję kodu, który zamieni mi liczbę z ułamkiem dziesiętnym (dużo kolumn w wielu arkuszach) na liczbę (może być tekst) z kropką, jako separatorem miejsc dziesiętnych.
Jest wiele wątków jak robić na odwrót a nie mogę znaleźć mojego przypadku.
Proszę o pomoc.
Dzidek
ID posta: 65628 Skopiuj do schowka
 
 
ambitny 
Exceloholic


Pomógł: 8 razy
Posty: 207
Wysłany: 25-05-2009, 13:09   

Zaznacz kolumny w których chcesz zmienić i:
edycja/Zamien
albo wciśnij Ctrl+h.
_________________
Jestem niezdolny do mądrości, a jednak mam wielkie pragnienie mądrości. (Emil Cioran)
ID posta: 65629 Skopiuj do schowka
 
 
kur 
Exceloholic



Pomógł: 78 razy
Posty: 315
Wysłany: 25-05-2009, 13:14   

zaznacz całość przez crt + A następnie ppm wklej specjalnie i zaznacz wartości,
następnie crt + 1 i zaznacz wartości komórki tekstowe i ok
teraz crt+H i zamień "," na "." i zaznacz zamień wszystko.
dotyczy powyższe danych nie zawierających formuł.
przy formułach wystarczy zamienić w opcjach zakładka międzynarodowe odznaczyć systemowe i wstawić zamiast przecinka kropkę
_________________
Proszę Kur o pomoc w problemie.
ID posta: 65631 Skopiuj do schowka
 
 
Artik 



Pomógł: 1737 razy
Posty: 5585
Wysłany: 25-05-2009, 13:31   

ambitny napisał/a:
edycja/Zamien albo wciśnij Ctrl+h.
i ja otrzymuję daty. :shock: :mrgreen:


z-kes, kiedyś tutaj się naprodukowałem.

Artik
ID posta: 65636 Skopiuj do schowka
 
 
z-kes 
Exceloholic


Pomógł: 13 razy
Posty: 211
Wysłany: 25-05-2009, 15:01   

Dziękuję Artik to działa - mam excela 2002
Dziękuję pozostałym grupowiczom również pięknie
Dzidek

[ Dodano: 2009-05-25, 15:03 ]
A jeszcze pytanko
jeżeli chę to zrobić na całej kolumnie to muszę to robić w pętli? jest jakiś szybszy sposób?
Dzidek
ID posta: 65642 Skopiuj do schowka
 
 
Artik 



Pomógł: 1737 razy
Posty: 5585
Wysłany: 26-05-2009, 01:22   

z-kes napisał/a:
to muszę to robić w pętli?
Myślę, że tak. Można się jedynie zastanawiać jak zrobić szybko wykonującą się pętlę.
Poniżej fragment kodu z niedawnego wątku, który usuwa kropki. Tylko przerobić, by zmieniał przecinki na kropki.
Kod:
Sub UsunKropki()
  Dim Wksht         As Worksheet
  Dim OstW          As Long
  Dim i            As Long
  Dim MyArr         As Variant

  Set Wksht = Worksheets("dane")
  With Wksht
    'ostatni wiersz w arkuszu źródłowym
    OstW = .Cells(.Rows.Count, "D").End(xlUp).Row

    'usuwanie kropek w zakresie D2:D???
    With .Range("D2", .Cells(OstW, "D"))

      'sformatuj jako tekst Zakres D2:D???
      .NumberFormat = "@"

      'pobierz zakres D2:D??? do tablicy
      MyArr = .Value

      'usuń kropki
      For i = LBound(MyArr, 1) To UBound(MyArr, 1)
        MyArr(i, 1) = Replace(MyArr(i, 1), ".", "")
      Next i

      'przepisz dane z tablicy do zakresu D2:D???
      .Value = MyArr
    End With
  End With
End Sub

Artik
ID posta: 65670 Skopiuj do schowka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgreen created by spleen& Programosy modified v0.3 by warna
Opieka techniczna www.marketingNET.pl

Archiwum


Strona używa plików cookies.

Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.