Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 63700 Skopiuj do schowka Wypisywanie dni miesiąca w zależności od daty
Autor Wiadomość
iwan97513
forumowicz


Posty: 24
Wysłany: 06-01-2019, 14:59   Wypisywanie dni miesiąca w zależności od daty

Witam ,
Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób wypisać dni z przedziału od daty początkowej do końcowej ale tak aby uwzględnić różną liczbę dni miesiąca , ponadto chciałbym scalić liczbę komórek = liczbie dni miesiąca i nad wypisanymi dniami miesiąca umieścić nazwę tego miesiąca

Myślę że przykład pokaże to lepiej niż moje nieudolne wyjaśnienie.

Dziękuje

p1.xlsx
Pobierz Plik ściągnięto 16 raz(y) 10.49 KB

ID posta: 359808 Skopiuj do schowka
 
 
umiejead 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2013
Pomógł: 339 razy
Posty: 1805
Wysłany: 06-01-2019, 16:28   

Wstawianie dni: załącznik.

Wstawianie nazwy miesiąca: koniecznie chcesz scalać komórki?

p1 (Odzyskany).xlsm
Pobierz Plik ściągnięto 17 raz(y) 26.09 KB

_________________
.
Jak poprawnie opisać problem: http://www.excelforum.pl/...ika-vt59262.htm
I dbajmy - proszę - o poprawną polszczyznę.
ID posta: 359811 Skopiuj do schowka
 
 
umiejead 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2013
Pomógł: 339 razy
Posty: 1805
Wysłany: 06-01-2019, 17:32   

Masz z miesiącami:
.

p1 (Odzyskany).xlsm
Pobierz Plik ściągnięto 17 raz(y) 28.13 KB

_________________
.
Jak poprawnie opisać problem: http://www.excelforum.pl/...ika-vt59262.htm
I dbajmy - proszę - o poprawną polszczyznę.
ID posta: 359816 Skopiuj do schowka
 
 
iwan97513
forumowicz


Posty: 24
Wysłany: 06-01-2019, 20:28   

Dokładnie o to chodziło , dzięki :)
Fajnie by było , ale jeżeli jest to mocno skomplikowane to rezygnuje :)
ID posta: 359831 Skopiuj do schowka
 
 
umiejead 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2013
Pomógł: 339 razy
Posty: 1805
Wysłany: 06-01-2019, 20:30   

Co by było fajnie?
_________________
.
Jak poprawnie opisać problem: http://www.excelforum.pl/...ika-vt59262.htm
I dbajmy - proszę - o poprawną polszczyznę.
ID posta: 359832 Skopiuj do schowka
 
 
iwan97513
forumowicz


Posty: 24
Wysłany: 06-01-2019, 20:58   

Fajnie by było , gdyby dało się scalać komórki i podporządkowywać nazwę miesiąca..
Przy okazji zapytam czy da się przekonwertować numer kolumny na jej adres w postaci litery np
1-A ,5-E i tak dalej , chciałbym odwołać się jakoś do kolumny w której znajduję się ostatnia wypisana cyfra przez pętle którą napisałeś.
Dzięki:)
ID posta: 359835 Skopiuj do schowka
 
 
umiejead 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2013
Pomógł: 339 razy
Posty: 1805
Wysłany: 06-01-2019, 20:59   

Ad 1. Zobacz mój post z 17.32.
Ad 2. Zaraz spojrzę.

---
edit: dorzuć taką funkcję:
Kod:
Function Col_Letter(lngCol As Long) As String
    Dim vArr
    vArr = Split(Cells(1, lngCol).Address(True, False), "$")
    Col_Letter = vArr(0)
End Function
Wywołanie:
Kod:
jakas_zmienna = Col_Letter(d)
gdzie d w moim kodzie to nr ostatniej wypełnionej kolumny w wierszu 1.

Żeby zobaczyć adres komórki:
Kod:
MsgBox Cells(1, d).Address
_________________
.
Jak poprawnie opisać problem: http://www.excelforum.pl/...ika-vt59262.htm
I dbajmy - proszę - o poprawną polszczyznę.
ID posta: 359836 Skopiuj do schowka
 
 
iwan97513
forumowicz


Posty: 24
Wysłany: 06-01-2019, 21:55   

Z tym scalaniem jest taki problem że wyskakuję błąd przy niektórych datach więc chyba trzeba by było rozbić te kolumny przed kolejnym użyciem hmm?
ID posta: 359851 Skopiuj do schowka
 
 
umiejead 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2013
Pomógł: 339 razy
Posty: 1805
Wysłany: 06-01-2019, 21:57   

Skąd mam wiedzieć? Nie napisałeś jaki błąd (nr, opis), nie napisałeś przy których datach...
_________________
.
Jak poprawnie opisać problem: http://www.excelforum.pl/...ika-vt59262.htm
I dbajmy - proszę - o poprawną polszczyznę.
ID posta: 359852 Skopiuj do schowka
 
 
iwan97513
forumowicz


Posty: 24
Wysłany: 06-01-2019, 22:07   

np data początkowa 2018-11-24 > wykonaj makro >data początkowa 2018-10-24>wykonaj makro.
Zastanawiam się też jak dziala Makro6 które dodatkowo stworzyłeś , chodzi dokładnie o :
Kod:
  Range("L1:AP2").Select
    Selection.Borders(xlDiagonalDown).LineStyle = xlNone
    Selection.Borders(xlDiagonalUp).LineStyle = xlNone
    With Selection.Borders(xlEdgeLeft)
        .LineStyle = xlContinuous
        .ColorIndex = xlAutomatic
        .TintAndShade = 0
        .Weight = xlThick

dlaczego akurat taki zakres : Range("L1:AP2").Select ?
ID posta: 359856 Skopiuj do schowka
 
 
umiejead 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2013
Pomógł: 339 razy
Posty: 1805
Wysłany: 06-01-2019, 22:35   

Na to makro nie patrz - nagrałem je żeby nie klepać z palca kodu formatującego krawędzie. Zakres jest przykładowy, zresztą kod jest już niepotrzebny - do wyrzucenia.

Błąd widzę - poprawię.


---
Sprawdź. Kod na początek usuwa komórki D1:NE2 (366 - do modyfikacji w razie potrzeby).
.

p1 (Odzyskany).xlsm
Pobierz Plik ściągnięto 13 raz(y) 29.3 KB

_________________
.
Jak poprawnie opisać problem: http://www.excelforum.pl/...ika-vt59262.htm
I dbajmy - proszę - o poprawną polszczyznę.
Ostatnio zmieniony przez umiejead 07-01-2019, 02:53, w całości zmieniany 1 raz  
ID posta: 359860 Skopiuj do schowka
 
 
iwan97513
forumowicz


Posty: 24
Wysłany: 07-01-2019, 01:21   

Jestem pod wrażeniem, śmiga bez problemowo, tylko dziwna rzecz się dzieje gdy poniżej od zakresu D1:NE1 znajdują się formuły , wtedy nazwy miesięcy nie wyśrodkowują się.
ID posta: 359874 Skopiuj do schowka
 
 
umiejead 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2013
Pomógł: 339 razy
Posty: 1805
Wysłany: 07-01-2019, 03:03   

Dorzuć linię - ostatnią w tym fragmencie kodu:
Kod:
Private Sub CommandButton1_Click()
Dim i As Long, d As Long, k As Integer, m As Integer
Dim mies As Variant, data As Date, aa As String

On Error Resume Next

Application.ScreenUpdating = False

Range("D1:NE2").Delete
Range("D1:NE2").HorizontalAlignment = xlCenter
_________________
.
Jak poprawnie opisać problem: http://www.excelforum.pl/...ika-vt59262.htm
I dbajmy - proszę - o poprawną polszczyznę.
ID posta: 359877 Skopiuj do schowka
 
 
iwan97513
forumowicz


Posty: 24
Wysłany: 07-01-2019, 15:33   

Wszystko gra, dziękuje serdecznie :)
ID posta: 359915 Skopiuj do schowka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgreen created by spleen& Programosy modified v0.3 by warna
Opieka techniczna www.marketingNET.pl

Archiwum

Strona używa plików cookies.

Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe