Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 64733 Skopiuj do schowka Wiersz z listą wielokrotnego wyboru
Autor Wiadomość
Sorn 
Starszy Forumowicz


Posty: 34
Wysłany: 13-04-2019, 08:01   Wiersz z listą wielokrotnego wyboru

Witam,

Moi drodzy, od razu przestrzegam, że o VBA nic nie wiem, a muszę zrobić w Excelu listę wielokrotnego wyboru.

Jakiś czas temu widziałem na youtube, filmik że można to zrobić właśnie w VBA. Pytanie czy nie d a się tego zrobić jednak mimo wszystko bez męczarni w VBA.

Jeśli nie to proszę o informację jak tego dokonać mimo wszystko wychodzę z założenia, że chce się nauczyć niż otrzymać gotowca :-)
ID posta: 365976 Skopiuj do schowka
 
 
maxaa 
ExcelSpec



Pomógł: 192 razy
Posty: 919
Wysłany: 13-04-2019, 09:49   

Zobacz załacznik może taka lista Ci odpowiada.

Liczby_lista wielokr_wyb..xlsm
Pobierz Plik ściągnięto 22 raz(y) 17.96 KB

ID posta: 365979 Skopiuj do schowka
 
 
Sorn 
Starszy Forumowicz


Posty: 34
Wysłany: 13-04-2019, 10:57   

A może się to obejść bez przycisku i wszystko pakować się do jednego wiersza?
ID posta: 365982 Skopiuj do schowka
 
 
OShon 
Excel Expert



Zaproszone osoby: 383
Wersja: Win Office 365
Pomógł: 1628 razy
Posty: 8299
Wysłany: 13-04-2019, 11:26   

Jeśli chodzi o VBA to zwróć uwagę na kontrolkę listbox. Odszukaj arta na ten temat http://vbatools.pl/metody...i-activex-fm20/ i przyjrzyj się kodowi jak i ustawieniom którymi zrealizujesz taki wielowybór. Zrób to sam, da się to więcej satysfakcji.
_________________
Oskar Shon - MVP Office System/Development 11/19r, 3x MCC
Forum moderator: Outlook.pl | ExcelForum.pl | MSDN dział VBA
Sprawdź promocje na polskie dodatki do MS Office w VBATools.pl
ID posta: 365986 Skopiuj do schowka
 
 
Maciej Gonet 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2016
Pomógł: 1286 razy
Posty: 4418
Wysłany: 13-04-2019, 11:51   

Pojęcie listy wielokrotnego wyboru nie jest jednoznaczne, szkoda że nie napisałeś dokładnie jak to miałoby działać. Ale z tego co napisałeś ostatnio:
Sorn napisał/a:
wszystko pakować się do jednego wiersza
domyślam się, że może chodzić o coś takiego. Tam jest dokładny opis i przykłady. Lista kontroli poprawności wspomagana przez VBA.
ID posta: 365988 Skopiuj do schowka
 
 
Sorn 
Starszy Forumowicz


Posty: 34
Wysłany: 13-04-2019, 11:56   

@Oshon właśnie chciałbym zrobić samemu :-)

@Maciej Gonet, jest dużo lepiej ale co trzeba zrobić bo było wszystko w jednym wierszu oddzielone spacją coś na wzór zastosowania alt+ enter.
ID posta: 365990 Skopiuj do schowka
 
 
Maciej Gonet 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2016
Pomógł: 1286 razy
Posty: 4418
Wysłany: 13-04-2019, 12:04   

Daj dokładny opis swojego problemu. W linku, który Ci przesłałem, wybrane elementy są rozdzielone przecinkami i są w jednej linii. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je oddzielić spacjami. Natomiast Alt+Enter wprowadza kod LF, czyli przejścia do nowej linii, a to już co innego, więc nie wiem właściwie jak ma być. Zapoznaj się dokładnie z tym linkiem. Tam jest wszystko napisane "kawa na ławę", tyle że po angielsku. Są też pliki przykładowe do ściągnięcia. Odpowiedziałeś tak szybko, że nie wierzę, że zdążyłeś to już przeczytać. Jak chcesz się nauczyć, to zrób coś sam, a jak natrafisz na problem, to zapytaj o konkretną rzecz.
ID posta: 365993 Skopiuj do schowka
 
 
Sorn 
Starszy Forumowicz


Posty: 34
Wysłany: 13-04-2019, 12:06   

Ok, przejrzę się sprawie i rzucę okiem. Może faktycznie wystarczy jak będzie po przecinku.
ID posta: 365994 Skopiuj do schowka
 
 
Sorn 
Starszy Forumowicz


Posty: 34
Wysłany: 13-04-2019, 13:59   

Ok zweryfikowałem i działa całkiem ok.
Jest tylko jeden problem. Chciałbym ten VBA przenieść na cała długość kolumny.
ID posta: 366001 Skopiuj do schowka
 
 
Maciej Gonet 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2016
Pomógł: 1286 razy
Posty: 4418
Wysłany: 13-04-2019, 14:05   

Prześlij swój plik, to co już masz zrobione i napisz dokładnie, co chciałbyś zmienić.
ID posta: 366003 Skopiuj do schowka
 
 
Sorn 
Starszy Forumowicz


Posty: 34
Wysłany: 13-04-2019, 14:30   

Tylko to jedno. Pliku nie mogę przesłać to praca na danych wrażliwych :)
ID posta: 366004 Skopiuj do schowka
 
 
Maciej Gonet 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2016
Pomógł: 1286 razy
Posty: 4418
Wysłany: 13-04-2019, 14:43   

Dane wrażliwe zmień na XYZ. Jak można Ci pomóc, jak nie znamy Twojego układu danych?
ID posta: 366006 Skopiuj do schowka
 
 
Sorn 
Starszy Forumowicz


Posty: 34
Wysłany: 13-04-2019, 14:47   

Chodzi o kolumnę J. Tabela ma nagłówek więc trzeba zacząć od J2.
ID posta: 366007 Skopiuj do schowka
 
 
Maciej Gonet 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2016
Pomógł: 1286 razy
Posty: 4418
Wysłany: 13-04-2019, 15:01   

Kolumnę J w czym? Żadnego załącznika nie dałeś. Nie wiadomo, gdzie masz dane do listy, w jaki sposób chcesz je wybierać, który wariant kodu wykorzystujesz. Generalnie, jeśli w przykładowym kodzie jest:
Kod:
If Target.Address = "$C$2" Then
to określa konkretnie jedną komórkę C2.
Jeśli ma być cała kolumna J bez pierwszego wiersza, to można tak:
Kod:
If Target.Column = 10 And Target.Row > 1 Then
zakładając, że zmieniana będzie jednorazowo jedna komórka.
ID posta: 366008 Skopiuj do schowka
 
 
Sorn 
Starszy Forumowicz


Posty: 34
Wysłany: 13-04-2019, 15:22   

Ok dziekuje za pomoc. Wszystko juz ok.
ID posta: 366009 Skopiuj do schowka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgreen created by spleen& Programosy modified v0.3 by warna
Opieka techniczna www.marketingNET.pl

Archiwum

Strona używa plików cookies.

Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe