Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 64699 Skopiuj do schowka uzależnienie makra od przycisku opcji
Autor Wiadomość
mkset
Starszy Forumowicz


Posty: 40
Wysłany: 09-04-2019, 16:47   uzależnienie makra od przycisku opcji

Witam

Mam pomysł a nie potrafię znaleźć odpowiedzi jak go zrealizować.

Mam makro którego działanie (0,1) chcę uzależnić od tego czy przycisk opcji (formant formularza) jest zaznaczony lub nie.

Jak to zrealizować? Jak się odwołać do konkretnego przycisku opcji.

Z góry dziękuję za pomoc.
ID posta: 365733 Skopiuj do schowka
 
 
umiejead 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2013
Pomógł: 335 razy
Posty: 1788

Wysłany: 09-04-2019, 16:52   

Pokaż plik.
_________________
.
Jak poprawnie opisać problem: http://www.excelforum.pl/...ika-vt59262.htm
I dbajmy - proszę - o poprawną polszczyznę.
ID posta: 365734 Skopiuj do schowka
 
 
mkset
Starszy Forumowicz


Posty: 40
Wysłany: 09-04-2019, 17:01   

w pliku są 2 przyciski opcji
jeżeli jest zaznaczony pierwszy (od lewej) to MsgBox 1
jeżeli jest zaznaczony drugi (od lewej) to MsgBox 2

test2.xlsb
Pobierz Plik ściągnięto 19 raz(y) 13.83 KB

ID posta: 365736 Skopiuj do schowka
 
 
umiejead 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2013
Pomógł: 335 razy
Posty: 1788

Wysłany: 09-04-2019, 17:35   

Czemu to ma służyć?
_________________
.
Jak poprawnie opisać problem: http://www.excelforum.pl/...ika-vt59262.htm
I dbajmy - proszę - o poprawną polszczyznę.
ID posta: 365738 Skopiuj do schowka
 
 
mkset
Starszy Forumowicz


Posty: 40
Wysłany: 09-04-2019, 17:53   

od twego który przycisk opcji jest "wciśnięty" zależy skąd będą kopiowe pliki i odświeżanie linków czyli FileCopy i ActiveWorkbook.UpdateLink Name:=ThisWorkbook.Path

edycja Zbiniek:
Nie cytuj całej wypowiedzi znajdującej się bezpośrednio powyżej – w takim przypadku wiadomo, że się do niej odnosisz. Cytowanie stosuj tylko wtedy, gdy nawiązujesz do wypowiedzi o kilka postów wcześniej lub gdy komentujesz tylko jakiś fragment ostatniej wypowiedzi. W obu przypadkach zacytuj tylko fragment, do którego się odnosisz.
ID posta: 365740 Skopiuj do schowka
 
 
J_B 
Excel Expert


Pomógł: 273 razy
Posty: 778
Wysłany: 09-04-2019, 18:16   

Np tak
Kod:
Sub Przycisk2_Kliknięcie()
    If ActiveSheet.Shapes("Option Button 1").OLEFormat.Object.Value = 1 Then
        MsgBox 1
    Else
        MsgBox 2
    End If
End Sub
ID posta: 365742 Skopiuj do schowka
 
 
Artik 



Wersja: Win Office 365
Pomógł: 2647 razy
Posty: 8778
Wysłany: 10-04-2019, 01:26   

Albo tak
Kod:
Sub Przycisk2_Kliknięcie()

    With ActiveSheet
        Select Case 1
            Case .OptionButtons(1)
                MsgBox 1
            Case .OptionButtons(2)
                MsgBox 2
            Case Else
                MsgBox "Nie zaznaczono żadnego", vbExclamation
        End Select
    End With
   
End Sub

Artik
_________________
Persistence is a virtue in the world of programming.
ID posta: 365769 Skopiuj do schowka
 
 
mkset
Starszy Forumowicz


Posty: 40
Wysłany: 10-04-2019, 10:11   

Serdecznie dziękuję
ID posta: 365776 Skopiuj do schowka
 
 
mkset
Starszy Forumowicz


Posty: 40
Wysłany: 10-04-2019, 12:01   

Mam jeszcze małe pytanie. Przycisków opcji mam 4 i jeden przycisk który "resetuje ustawienia" i klikając go chciałbym żeby był zaznaczony pierwszy przycisk opcji. Próbowałem użyć nagrywania makr :) ale niestety nie da się:).

Z góry dziękuję
ID posta: 365785 Skopiuj do schowka
 
 
Artik 



Wersja: Win Office 365
Pomógł: 2647 razy
Posty: 8778
Wysłany: 10-04-2019, 12:19   

Pokaż w załączniku konkretny przykład.

Artik
_________________
Persistence is a virtue in the world of programming.
ID posta: 365788 Skopiuj do schowka
 
 
mkset
Starszy Forumowicz


Posty: 40
Wysłany: 10-04-2019, 14:44   

Proszę
Mam nadzieję że wystarczy

edycja Zbiniek:
Nie cytuj całej wypowiedzi znajdującej się bezpośrednio powyżej – w takim przypadku wiadomo, że się do niej odnosisz. Cytowanie stosuj tylko wtedy, gdy nawiązujesz do wypowiedzi o kilka postów wcześniej lub gdy komentujesz tylko jakiś fragment ostatniej wypowiedzi. W obu przypadkach zacytuj tylko fragment, do którego się odnosisz.


test2.xlsb
Pobierz Plik ściągnięto 16 raz(y) 15.59 KB

ID posta: 365805 Skopiuj do schowka
 
 
umiejead 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2013
Pomógł: 335 razy
Posty: 1788

Wysłany: 10-04-2019, 15:50   

Kod:
Sub PrzyciskReset_Kliknięcie()

With ActiveSheet
    .OptionButtons(1).Value = Checked
End With

End Sub
_________________
.
Jak poprawnie opisać problem: http://www.excelforum.pl/...ika-vt59262.htm
I dbajmy - proszę - o poprawną polszczyznę.
ID posta: 365807 Skopiuj do schowka
 
 
mkset
Starszy Forumowicz


Posty: 40
Wysłany: 10-05-2019, 16:23   

Artik napisał/a:
Albo tak
Kod:
Sub Przycisk2_Kliknięcie()

    With ActiveSheet
        Select Case 1
            Case .OptionButtons(1)
                MsgBox 1
            Case .OptionButtons(2)
                MsgBox 2
            Case Else
                MsgBox "Nie zaznaczono żadnego", vbExclamation
        End Select
    End With
   
End Sub

Artik


Może mi ktoś wyjaśnić czy da się OptionButtons(1) zamienić na nazwę przycisku opcji np. "OptionButtons1". Od czego zależy to OptionButtons(1), OptionButtons(2) od kolejności wstawiania do arkusza. Pytam ponieważ użyłem pola grupy i trochę pozmieniałem ale nazwy przycisków opcji zostały ale nie wszystko działa tak jak wcześniej.
ID posta: 367399 Skopiuj do schowka
 
 
Artik 



Wersja: Win Office 365
Pomógł: 2647 razy
Posty: 8778
Wysłany: 10-05-2019, 22:16   

mkset napisał/a:
Od czego zależy to OptionButtons(1), OptionButtons(2) od kolejności wstawiania do arkusza.
Tak.

mkset napisał/a:
czy da się OptionButtons(1) zamienić na nazwę przycisku opcji np. "OptionButtons1"
Raczej OptionButton1. :-) Ale polecam gorąco zmieniać na własne nazwy kontrolek. W zależności od sposobu odwoływania się do kontrolek możemy uzyskiwać niejednoznaczne rezultaty, gdy bazujemy na nazwach automatycznie nadanych.
Można, np.
Kod:
Case .OptionButtons("optBtn1")
gdzie optBtn1 jest nazwą kontrolki nadaną przez użytkownika.

Artik
_________________
Persistence is a virtue in the world of programming.
ID posta: 367416 Skopiuj do schowka
 
 
mkset
Starszy Forumowicz


Posty: 40
Wysłany: 10-05-2019, 22:36   

Dziękuję
dokładnie o to mi chodziło
ID posta: 367418 Skopiuj do schowka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgreen created by spleen& Programosy modified v0.3 by warna
Opieka techniczna www.marketingNET.pl

Archiwum

Strona używa plików cookies.

Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe