Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 64712 Skopiuj do schowka Problem z filtrowaniem
Autor Wiadomość
DuckSaysQuack 
świeżak


Posty: 6
Wysłany: 10-04-2019, 16:56   Problem z filtrowaniem

Witam,

Przy zmiennej typu Single lub Date tabela nie pokazuje żadnych wyników filtrowania, trzeba wejść w filtr ręcznie i kliknąć Ok (bez zmiany czegokolwiek). Problem nie występuje przy zmiennej typu Long, niestety to mi nie wystarcza.

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć skąd ten problem?

Example.xlsm
Pobierz Plik ściągnięto 14 raz(y) 14.52 KB

ID posta: 365814 Skopiuj do schowka
 
 
keri85 
Exceloholic


Pomógł: 46 razy
Posty: 101
Wysłany: 10-04-2019, 17:43   

Wg mnie działa poprawnie tylko filtrujesz dane które pochodzą z jednego dnia.
Stosując
Kod:
b = Now - 1
zmieniasz dzień z dziś na wczorajszy a w przykładzie masz wszystkie dane z dziś czyli dziś >=wczoraj to Ci pokazuje wszystkie dane.

Pozmieniaj przykładowe dane do sortowania, wstaw kilka różnych lat, miesięcy, dni tak aby dane były reprezentatywne.
ID posta: 365816 Skopiuj do schowka
 
 
DuckSaysQuack 
świeżak


Posty: 6
Wysłany: 11-04-2019, 01:59   

Tak naprawdę moja docelowa formuła będzie b = Now - (1/48), po prostu wpisałęm -1 żeby można była łatwiej sprawdzić. Wszystkie dane z kolumny "C" będą z tego samego dnia

Problem polega na tym, że mi nie wyfiltrowuje żadnych wyników tak jakby żaden wiersz nie pasował do przyjętych kryteriów. Natomiast jeżeli wpisze ten filtr ręcznie wszystko działa poprawnie
ID posta: 365841 Skopiuj do schowka
 
 
keri85 
Exceloholic


Pomógł: 46 razy
Posty: 101
Wysłany: 12-04-2019, 15:31   

Czy to załatwia sprawę ?
Kod:
b = Format(Now - CDate(1 / 48), "yyyy-mm-dd hh:mm:ss")
ID posta: 365956 Skopiuj do schowka
 
 
DuckSaysQuack 
świeżak


Posty: 6
Wysłany: 12-04-2019, 16:33   

Generalnie już sobie poradziłem

Usunałem datę z komórek
Wprowadziłem do komórki funkcję
Kod:
=ZAOKR(WARTOŚĆ(TERAZ()-(1/48))-DZIŚ();2)

Następnie w makrze
Kod:
Dim b as String
b = ">=" & Worksheets("Pomocniczy").Cells(1, 1).Value

Interesuje mnie sama geneza problemu

edycja Zbiniek:
Przy wpisywaniu kodów makr lub formuł proszę używać znaczniki [code] (zgodnie z pkt. 3.1 Regulaminu naszego forum).
ID posta: 365961 Skopiuj do schowka
 
 
Tajan


Pomógł: 4351 razy
Posty: 9667
Wysłany: 12-04-2019, 18:36   

Filtrowanie dat to sprawa dosyć zawikłana. Poczytaj w naszym FAQ: http://www.excelforum.pl/viewtopic.php?t=15446 co pisze o tym Artik.
ID posta: 365965 Skopiuj do schowka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgreen created by spleen& Programosy modified v0.3 by warna
Opieka techniczna www.marketingNET.pl

Archiwum

Strona używa plików cookies.

Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe