Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 64379 Skopiuj do schowka odczyt aktywnego okna html
Autor Wiadomość
janeczek42 
forumowicz


Posty: 19
Wysłany: 10-03-2019, 14:17   odczyt aktywnego okna html

Napisałem makro które odczytuje pliki html i ono działa prawidłowo. Chciałbym jednak nie wskazywać pliku do odczytu tylko odczytywać nazwę pliku z aktywnego okna przeglądarki (łącznie ze ścieżką). Szukałem na forum, niestety... Czy mógłby mi ktoś pomóc?

Zeszyt11.xlsm
plik z makrem
Pobierz Plik ściągnięto 12 raz(y) 18.49 KB

ID posta: 363915 Skopiuj do schowka
 
 
BrunO 
ExcelSpec



Pomógł: 125 razy
Posty: 540
Wysłany: 11-03-2019, 09:28   

Cytat:
odczytywać nazwę pliku z aktywnego okna przeglądarki

Jeśli dysponujesz mocami pozwalającymi na odpalenie makra z poziomu Excela podczas gdy aktywną aplikacją jest przeglądarką, to w zasadzie z górki, bo choćby prostackim SendKey możesz przenieść się do paska adresu i skopiować jego zawartość
Kod:
SendKeys("^l")
- na końcu jest L, skrót w przeglądarce zaznacza ci pasek adresu (przynajmniejw Chrome i IE, innych nie mam pod ręką więc nie testowałem)
Kod:
SendKeys("^c")
- znane i lubiane Kopiuj
Na koniec przyda ci się zrzucenie schowka do zmiennej w VBA. Pierwszy z brzegu przepis z googla:
Kod:
Dim objData As New MSForms.DataObject
    Dim strText

       objData.GetFromClipboard
       strText = objData.GetText()


o przepraszam, na koniec to pewnie trzeba włączyć NumLock, bo sendkey w nim na 99,9% namiesza
Kod:
Sendkeys "{NUMLOCK}"


Mimo wszystko przypuszczam jednak, że wspomnianymi na wstępie mocami nie dysponujesz i okno przeglądarki aktywne jednak nie jest. I tu jest właściwy problem. Na jakiej przeglądarce pracujesz? Czy na pewno nie będziesz miał więcej niż jednego otwartego okna?
Ogólnie, z aktywowaniem już otwartego okna są jaja.
ID posta: 363945 Skopiuj do schowka
 
 
janeczek42 
forumowicz


Posty: 19
Wysłany: 11-03-2019, 16:12   

Dziękuję za odpowiedz, zaraz wypróbuję, ale masz rację może być problem z aktywacją IE. W tym zadaniu pracuję na przeglądarce IE, a AppActivate nie będzie dobrą komendą? Dam znać po próbach.
ID posta: 363959 Skopiuj do schowka
 
 
DwaNiedźwiedzie 
Excel Expert



Pomógł: 213 razy
Posty: 549
Wysłany: 13-03-2019, 02:09   

Pokombinuj z tym:
Kod:
Sub znajdz_IE()
Dim sh, Win

Set sh = CreateObject("Shell.Application")

For Each Win In sh.Windows
    If TypeName(Win.document) = "HTMLDocument" Then
        MsgBox Win.document.Title & vbCrLf & vbCrLf & Win.document.Location
    End If
Next

End Sub
ID posta: 364068 Skopiuj do schowka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgreen created by spleen& Programosy modified v0.3 by warna
Opieka techniczna www.marketingNET.pl

Archiwum

Strona używa plików cookies.

Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe