Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 63704 Skopiuj do schowka formuła R1C1
Autor Wiadomość
solti
Exceloholic


Posty: 186
Wysłany: 06-01-2019, 20:06   formuła R1C1

Witam,


poniższy kod ma wyciągnąć rok z daty. Wyniki wstawiłem do komórek i nie rozumiem sposobu działania makra. W obu komórkach otrzymuję wynik "2018" a wynik w kom AA4 jest "NIE". Pisząc ręcznie '=jeżeli..." otrzymuję wynik PRAWDA a nie FAŁSZ jak z formuły R1C1. O co chodzi?. Próbowałem bez Trim i Cstr i też nic

Kod:

.Range("Y4").Value = Trim(CStr(Year(.Range("S" & i).Value)))
.Range("Z4").FormulaR1C1 = "=YEAR(INDIRECT(""'m-ce'!""&""C"" & MATCH(makro!R2C2,'m-ce'!C4,0)))"
.Range("Z4").Value = .Range("Z4").Value
.Range("AA4").Formula = IIf(Range("Y4").Value = Trim(CStr(.Range("Z4").Value)), "OK", "NIE")
ID posta: 359828 Skopiuj do schowka
 
 
umiejead 
Excel Expert


Pomógł: 258 razy
Posty: 1395
Wysłany: 06-01-2019, 20:08   

Załącz plik.
_________________
.
Jak poprawnie opisać problem: http://www.excelforum.pl/...ika-vt59262.htm
I dbajmy - proszę - o poprawną polszczyznę.
ID posta: 359830 Skopiuj do schowka
 
 
solti
Exceloholic


Posty: 186
Wysłany: 06-01-2019, 21:11   

w załączeniu plik

test.xlsm
Pobierz Plik ściągnięto 12 raz(y) 125.02 KB

ID posta: 359838 Skopiuj do schowka
 
 
umiejead 
Excel Expert


Pomógł: 258 razy
Posty: 1395
Wysłany: 06-01-2019, 21:39   

Na początek wytłumacz mi to:
Kod:
For i = 4 To 4
_________________
.
Jak poprawnie opisać problem: http://www.excelforum.pl/...ika-vt59262.htm
I dbajmy - proszę - o poprawną polszczyznę.
ID posta: 359841 Skopiuj do schowka
 
 
solti
Exceloholic


Posty: 186
Wysłany: 06-01-2019, 21:49   

przepraszam pozostało przy przeróbce pliku ale nawet jeżeli wyrzucę for i ...next to i tak jest błąd
ID posta: 359846 Skopiuj do schowka
 
 
kuma 
Excel Expert


Pomógł: 1164 razy
Posty: 3483
Wysłany: 06-01-2019, 22:44   

Na moim Ex podany przykład działa bez błędu, ale nie wiem czy takich wyników oczekujesz.
solti napisał/a:
W obu komórkach otrzymuję wynik "2018" a wynik w kom AA4 jest "NIE".
Wynik w obu komórkach jest taki sam (liczby), ale Twoja linia kodu
Kod:
.Range("AA4").Formula = IIf(Range("Y4").Value = Trim(CStr(.Range("Z4").Value)), "OK", "NIE")
porównuje liczbę (2018) ('Y4') z liczbą ('Y4') zamienianą na tekst, tzw. string ("2018"), a wartość logiczną tego porównania (2018<>"2018") wpisuje do 'AA4'.
Linia kodu powinna wyglądać tak (bo nie wpisujesz de facto formuły, tylko wartość)
Kod:
.Range("AA4") = IIf(Range("Y4").Value = .Range("Z4").Value, "OK", "NIE")
Pozdrawiam.
ID posta: 359861 Skopiuj do schowka
 
 
solti
Exceloholic


Posty: 186
Wysłany: 06-01-2019, 22:49   

faktycznie. bardzo dziękuję!
ID posta: 359863 Skopiuj do schowka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgreen created by spleen& Programosy modified v0.3 by warna
Opieka techniczna www.marketingNET.pl

Archiwum

Strona używa plików cookies.

Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe