Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 64738 Skopiuj do schowka Dane w 1 kolumnie zalezne od innej kolumny
Autor Wiadomość
robek
Starszy Forumowicz


Posty: 34
Wysłany: 14-04-2019, 10:22   Dane w 1 kolumnie zalezne od innej kolumny

Witam

Potrzebuje makro uzupełniające dane w zależności od innej kolumny .
W pliku RAPORT w kolumnie H wstaw cyfrę 4 jeżeli w kolumnie A tego raportu jest numer znajdujący się w pliku WZÓR, a jeżeli nie wstaw 3.

Z góry dziękuje z pomoc

raport.xlsx
Pobierz Plik ściągnięto 2 raz(y) 46.65 KB

wzór.xlsx
Pobierz Plik ściągnięto 3 raz(y) 12.13 KB

ID posta: 366034 Skopiuj do schowka
 
 
umiejead 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2013
Pomógł: 279 razy
Posty: 1525
Wysłany: 14-04-2019, 16:52   

Cytat:
W pliku RAPORT w kolumnie H
Zakładam że w arkuszu "Info codzienne"?

BTW. To musi być makro? Może wystarczy formuła:
Kod:
=JEŻELI(JEŻELI.ND(WYSZUKAJ.PIONOWO(A1;[wzór.xlsx]Arkusz1!$A:$A;1;0);3)=3;3;4)
?
_________________
.
Jak poprawnie opisać problem: http://www.excelforum.pl/...ika-vt59262.htm
I dbajmy - proszę - o poprawną polszczyznę.
  
ID posta: 366039 Skopiuj do schowka
 
 
robek
Starszy Forumowicz


Posty: 34
Wysłany: 15-04-2019, 14:42   

dzięki, tylko to są dwa oddzielne pliki.
Więc w formule muszę podać adres do pliku wzór? (dajmy na to, że jest on na dysku D w katalogu info
ID posta: 366097 Skopiuj do schowka
 
 
umiejead 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2013
Pomógł: 279 razy
Posty: 1525
Wysłany: 15-04-2019, 16:38   

No tak - formuła działa tylko jak jest otwarty plik źródłowy. W załączeniu makro.
.

Kopia raport.xlsm
Pobierz Plik ściągnięto 3 raz(y) 59.31 KB

_________________
.
Jak poprawnie opisać problem: http://www.excelforum.pl/...ika-vt59262.htm
I dbajmy - proszę - o poprawną polszczyznę.
ID posta: 366102 Skopiuj do schowka
 
 
robek
Starszy Forumowicz


Posty: 34
Wysłany: 17-04-2019, 10:16   

Dzięki, działa tak jak chciałem.
Tylko muszę ja trochę zmodyfikować ,ale niestety po mojej modyfikacji nie działa.
A mianowicie:
- Danem w podstawowym pliku (tym na którym robimy zmiany) nie znajdują się w kolumnie A tylko F. (gdzie to podmienić?)
- Zamiast podawać plik z którego funkcja ma pobrać dane - podał bym od razu do niego ścieżkę ( dajmy na to ze to dysk D/dane).
ID posta: 366203 Skopiuj do schowka
 
 
umiejead 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2013
Pomógł: 279 razy
Posty: 1525
Wysłany: 17-04-2019, 11:21   

Znajdź ? różnic:
Kod:
Option Explicit

Private Sub CommandButton1_Click()
Dim wbWz As Workbook, wbRap As Workbook, wsWz As Worksheet, wsRap As Worksheet
Dim i As Long, j As Long, d As Long, Plik As Variant, nazwa As String, odp As String
Dim z As String

Set wsRap = ThisWorkbook.ActiveSheet

On Error GoTo laEnd

Plik = "L:\wzór.xlsx"
nazwa = nplik(Plik)
   
If AlreadyOpen(nazwa) Then
    Set wbWz = Workbooks(nazwa)
Else
    Workbooks.Open Filename:=Plik
    Set wbWz = Workbooks.Open(Plik)
End If

Set wsWz = wbWz.Sheets(1)

Application.ScreenUpdating = False

wsRap.Range("H:H").ClearContents

d = wsRap.Cells(Rows.Count, "F").End(xlUp).Row

For i = 1 To d
    If IsError(Application.Match(wsRap.Cells(i, 6), wsWz.Range("A:A"), 0)) Then
        wsRap.Cells(i, 8).Value = 3
    Else
        wsRap.Cells(i, 8).Value = 4
    End If
Next i

wsRap.Activate
Application.ScreenUpdating = True

odp = MsgBox("Zamykać plik źróódłowy?", vbYesNo, "Pytanie")
If odp = vbYes Then wbWz.Close savechanges:=False

Exit Sub
       
laEnd:
Application.ScreenUpdating = True
MsgBox "Błąd: " & Err.Number & vbCrLf & vbCrLf & Err.Description, vbCritical, "UWAGA!"

End Sub

Function AlreadyOpen(sFname As Variant) As Boolean
    Dim wkb As Workbook
    On Error Resume Next
    Set wkb = Workbooks(sFname)
    AlreadyOpen = Not wkb Is Nothing
    Set wkb = Nothing
End Function

Function nplik(tekst As Variant) As String
Dim i As Integer

For i = Len(tekst) To 1 Step -1
    If Mid(tekst, i - 1, 1) = "\" Then
        nplik = Mid(tekst, i, Len(tekst))
        Exit For
    End If
Next i
End Function
_________________
.
Jak poprawnie opisać problem: http://www.excelforum.pl/...ika-vt59262.htm
I dbajmy - proszę - o poprawną polszczyznę.
  
ID posta: 366208 Skopiuj do schowka
 
 
robek
Starszy Forumowicz


Posty: 34
Wysłany: 17-04-2019, 11:47   

Perfekt , Dziękuje
ID posta: 366211 Skopiuj do schowka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgreen created by spleen& Programosy modified v0.3 by warna
Opieka techniczna www.marketingNET.pl

Archiwum

Strona używa plików cookies.

Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe