Przesunięty przez: Artik 10-03-2021, 16:37 |
Odwołanie w formule |
Autor |
Wiadomość |
hartes
Świeżak

Wersja: Win Office 2010
|
Wysłany: 10-03-2021, 14:04 Odwołanie w formule
|
|
|
Proszę o pomoc, chcę się dowiedzieć czy w przypadku gdy mam formułę np:
=IMPORTRANGE("1pDCeDHd3aYnn0Ctb6sR";"01-03-2021!h7:n16")
to "01-03-2021!h7:n16" ta część jest nazwą arkusza i zakresem komórek importowanych, ale mi chodzi o to żeby nie zmieniać za każdym razem daty na kolejny dzień w tej formule . Czy istnieje możliwość aby zastąpić tę datę odnośnikiem do innej komórki w której jest ta data. Chcę to zrobić żeby po zmianie daty w jednej komórce zmieniały mi się daty w całym tygodniu. |
|
 | ID posta:
401878
|
|
|
 |
|
|
|
xfish
Excel Expert

Wersja: Win Office 2013
|
Wysłany: 10-03-2021, 14:22
|
|
|
poczytaj o funkcji ADR.POŚR()
Jeżeli data (tylko na pewno data a nie tekst wyglądający jak data) jest w komórce A1, twoja formuła powinna wyglądać tak:
Kod: | =IMPORTRANGE("1pDCeDHd3aYnn0Ctb6sR";ADR.POŚR("'"&TEKST(A1;"dd-mm-yyyy")&"'!h7:n16")) |
zamiast yyyy
rrrr gdy masz polską wersję excela a nie angielską |
_________________ Pozdrawiam
xFish |
|
 | ID posta:
401879
|
|
|
 |
|
|
Marecki
Excel Expert

Wersja: Win Office 2019
|
Wysłany: 10-03-2021, 15:15
|
|
|
@xfish, Importrange to funkcja z Arkuszy Google, a w nich nie występuje ADR.POŚR, jak już to INDIRECT.
@hartes, jeśli w komórce A1 będziesz miał datę, to zastosuj Kod: | =IMPORTRANGE("1pDCeDHd3aYnn0Ctb6sR";text(A1;"dd-mm-yyyy")&"!h7:n16") | natomiast jeśli w A1 jest tekst wyglądający na date to Kod: | =IMPORTRANGE("1pDCeDHd3aYnn0Ctb6sR";A1&"!h7:n16") |
W zależności od wersji być może trzeba będzie zamienić w formule średnik na przecinek. |
_________________ Hardware - ta część komputera, którą można kopnąć kiedy software przestanie funkcjonować.
Szkolenia z Excela , FB
Office 2019 Professional Plus , Windows 10 x64
Pozdrawiam, były mkkk23 teraz Marecki. |
|
 | ID posta:
401885
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
 |
Strona używa plików cookies.
Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe
|