ID tematu: 70391
 |
getlastrow |
Autor |
Wiadomość |
mariuszwas
Starszy Forumowicz

|
Wysłany: 10-03-2021, 20:21 getlastrow
|
|
|
Cześć. NIe mogę sobie poradzić z napisaniem skryptu, który ustawiałby aktywną komórkę na ostatnią niepustą komórkę w kolumnie. Takie excelowe Range.End (xlDown)...
Oczywiście wertowałem sieć, filmy, Tam wszystko łądnie, pięknie a u mnie komórka jak stoi w A1 tak nie chce się ruszyć Fragment kodu:
Kod: | var spreadsheet = SpreadsheetApp.getActive();
spreadsheet.setActiveSheet(spreadsheet.getSheetByName('Arkusz1'), true);
spreadsheet.getRange('a1').activate();
spreadsheet.getLastRow(); |
Generalnie chodzi o to, że przyciskiem polecenia kopiuję pewien zakres z jednego arkusza do drugiego. Przy następnej akcji skopiowane komórki mają być poniżej wcześniej skopiowanych. Takie zbieranie danych... W vba nie mam z tym problemu a w goglowych arkuszach jeszcze się gubię. Pozdrawiam! |
|
 | ID posta:
401893
|
|
|
 |
|
|
|
mariuszwas
Starszy Forumowicz

|
Wysłany: 11-03-2021, 17:45
|
|
|
Znalazłem odpowiedź, może komuś się przyda:
Kod: | function lastrow() {
var ss = SpreadsheetApp.getActiveSpreadsheet().getSheetByName('Arkusz2') ;
var lastrow = ss.getLastRow();
var zakres = ss.getRange(lastrow, 1 );
ss.getRange(lastrow,1);
zakres.activateAsCurrentCell();
} |
oczywiście nazwę arkusza i nr kolumny, tu:1, można zmieniać... |
|
 | ID posta:
401919
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
 |
Strona używa plików cookies.
Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe
|