ID tematu: 68144
 |
Export danych z Excel do Arkuszy Google |
Autor |
Wiadomość |
maika3
Exceloholic

|
Wysłany: 17-05-2020, 08:37 Export danych z Excel do Arkuszy Google
|
|
|
Witam :)
Czy ktoś ma jakiś pomysł, sposób w jaki sposób możnaby wysłać dane z Excela do Arkuszy Google.
Mam listę projektów w pliku Excela i chcialabym aby aktualizowala mi się ona w pliku Arkuszy Google.
Nie wiem moze jakieś pośrednie czytanie danych a potem makro?
Ma ktoś jakiś pomysł? |
|
 | ID posta:
387509
|
|
|
 |
|
|
|
marzatela
Excel Expert

Zaproszone osoby: 309
Pomogła: 464 razy Posty: 2560
|
Wysłany: 07-07-2020, 15:20
|
|
|
Podbijam temat, gdyż widzę, że nikt nie odpowiedział, a też jestem zainteresowana. Mam plik Excela z PQ, ściąganie danych z Arkusz Google działa sprawnie. Czy da się jednak coś zrobić, żeby zadziałać w drugą stronę? Czy da się wstawić/zmienić dane w arkuszu źródłowym korzystając z kodu VBA w pliku lokalnym? W którym kierunku szukać? |
_________________ marzatela
http://www.szultaset.pl |
|
 | ID posta:
389418
|
|
|
 |
|
|
Marecki
Excel Expert

Wersja: Win Office 2019
|
Wysłany: 08-07-2020, 11:19
|
|
|
Jedyny pomysł, który przychodzi mi do głowy, to eksport całego pliku do Google Drive i z tego miejsca otwierać owy plik.
Plik taki możemy również pobrać z "GD" na dysk lokalny, zaktualizować i ponownie wyeksportować i otworzyć w arkuszach Google.
Niestety aby tego dokonać musimy posiadać klucz API Google (jest darmowy do iluś tam wywołań - sporo), i druga sprawa to musimy też wygenerować sobie token (również darmowy).
Sporo zabawy, czy warto, nie wiem ?
Może ktoś podrzuci inne rozwiązanie. |
_________________ Hardware - ta część komputera, którą można kopnąć kiedy software przestanie funkcjonować.
Szkolenia z Excela , FB
Office 2019 Professional Plus , Windows 10 x64
Pozdrawiam, były mkkk23 teraz Marecki. |
|
 | ID posta:
389447
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
 |
Strona używa plików cookies.
Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe
|