Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: bodek
06-07-2014, 20:52
Zagadka z apostrofem
Autor Wiadomość
wuzeq
ExcelSpec



Pomógł: 157 razy
Posty: 487
Wysłany: 13-05-2012, 18:35   

bodek napisał/a:
Sprawdziłem dla 2010 i 2007
Tekst Jako Kolumny działa bez zarzutu, dla stringów również -> w drugim oknie wybór Inny i wpisać w okienku obok apostrof


Tak też robiłem. Bez efektu.


Edit.
Chyba, że się inne miejsce docelowe poda. I nie potrzeba wtedy niczego ustawiać jako separatora (a więc kopiuje wartości?)
Ostatnio zmieniony przez wuzeq 13-05-2012, 18:51, w całości zmieniany 1 raz  
ID posta: 158956 Skopiuj do schowka
 
 
bodek 


Wersja: Win Office 2019
Pomógł: 994 razy
Posty: 2900
Wysłany: 13-05-2012, 18:44   

No to mamy zagadkę :mrgreen:
_________________
Szkolenia z Excela, Power Query, Power Pivot, wizualizacje danych w Excelu, szkolenia online
ID posta: 158959 Skopiuj do schowka
 
 
OShon 
Excel Expert



Zaproszone osoby: 398
Wersja: Win Office 365
Pomógł: 1638 razy
Posty: 8386
Wysłany: 13-05-2012, 21:17   

No dobra o 10:00 podaje jak - ale się zdziwicie.

p.s.
testowane na 2010/7/3
_________________
Oskar Shon - MVP Office System/Development 11/21, 3xMCC, 4/9/22 TechNet
Forum moderator: Outlook.pl | ExcelForum.pl | MSDN dział VBA | GL Excel VBA
Dodatki do Office VBATools.pl, aktualne promocje, darmowe artykuły i literatura
ID posta: 158977 Skopiuj do schowka
 
 
nowy201 
ExcelSpec



Pomógł: 105 razy
Posty: 788
Wysłany: 13-05-2012, 22:03   

Tak nieśmiało napiszę :-> bo ja akurat stosuję metodę mnożenia przez 1, więc proponuję tą metodę.
_________________
Pozdrawiam
nowy201
ID posta: 158986 Skopiuj do schowka
 
 
OShon 
Excel Expert



Zaproszone osoby: 398
Wersja: Win Office 365
Pomógł: 1638 razy
Posty: 8386
Wysłany: 13-05-2012, 22:13   

Ctrl+C i wklej specjalnie/wartości.
Z niektórych przypadkach należy to zrobić na nowym arkuszu.
A tak główkowałem ...

Niestety program do SADów czy odpraw celnych wypluwał mi pełno linii zaczynających w ten sposób. Wartości jak i stringów.
_________________
Oskar Shon - MVP Office System/Development 11/21, 3xMCC, 4/9/22 TechNet
Forum moderator: Outlook.pl | ExcelForum.pl | MSDN dział VBA | GL Excel VBA
Dodatki do Office VBATools.pl, aktualne promocje, darmowe artykuły i literatura
ID posta: 158989 Skopiuj do schowka
 
 
nowy201 
ExcelSpec



Pomógł: 105 razy
Posty: 788
Wysłany: 13-05-2012, 22:18   

Ja myślałem o skopiowaniu wartości 1 i przez wklej specjalnie przemnóż.
_________________
Pozdrawiam
nowy201
ID posta: 158990 Skopiuj do schowka
 
 
bodek 


Wersja: Win Office 2019
Pomógł: 994 razy
Posty: 2900
Wysłany: 13-05-2012, 22:22   

Kod:
Sub aa()
  Range("A1:A2") = Range("A1:A2").Value2
End Sub

w 2010 nie poszło dla stringów :(
_________________
Szkolenia z Excela, Power Query, Power Pivot, wizualizacje danych w Excelu, szkolenia online
ID posta: 158991 Skopiuj do schowka
 
 
master_mix 
Excel Expert



Pomógł: 1141 razy
Posty: 2098
Wysłany: 13-05-2012, 22:45   

no i jakie jest rozwiązanie?? bo nie mogę się doczekać ;-)

Chyba nie to co Oskar podał powyżej :?:
Bo były by to "pobite gary" :mrgreen:

Inne rozwiązania nie spełniają podstawowego warunku nie działają na każdym excelu, przynajmniej nie na 2010

Oskar, jeżeli miałbym kopiować SAME wartości w inne miejsce arkusza, to po co się męczyć...użycie apostrofu informuje excela że ma nie używać automatycznej konwersji danych, czyli formatuje komórkę bez formatu...

więc stykło by (zamiast kopiowania w inne miejsce) takie cuś
Kod:
Sub nn()

Selection.ClearFormats

End Sub


Więc ja rozwiązanie wyobrażam sobie z takimi założeniami
1.dane zostają w tym miejscu co są (skopiowanie wartości w to samo miejsce nie działa)
2. komórki nie zmieniają formatu, bo se je pokolorowałem i obramowałem i jeszcze coś


p.s
Nowy 201 :tak .... nie zauważyłem Twojej odp :beer (skopiować wystarczy pustą kom i zaznaczyć dodaj lub przemnóż)

a jak by to w VBA zrobić :?:
(zakładam że nie wiem która komórka pusta więc wklej spec opcja dodaj lub pomnóż odpada)

Dodam że nie znam rozwiązania :-)
_________________
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Podejmę współpracę (pracę) w zakresie tworzenia aplikacji arkusza kalkulacyjnego z wykorzystaniem VBA. Programowanie VB.NET, ASP.NET, WPF. Technologie LINQ, Entity Framework. Aplikacje klienckie dla baz danych SQL Server, Oracle, MySQL
Wrocław i okolice …lub zdalnie.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
ID posta: 158996 Skopiuj do schowka
 
 
OShon 
Excel Expert



Zaproszone osoby: 398
Wersja: Win Office 365
Pomógł: 1638 razy
Posty: 8386
Wysłany: 14-05-2012, 09:43   

Przemnożenie, owszem, ale dla liczb a nie dla stringów, dalej zostanie.
Wszelkie moje próby VBA na tamtą chwilę się nie powiodły.
Polecenie ściągnięcia formatu podanego przez m_m Selection.ClearFormats też nie ściąga apostrofu. A zaznaczam ze nie chodzi o rekord ale o zakres danych.

Ręcznie zabiło mnie takie proste rozwiązanie:

XL_usun_apostrof.png
Plik ściągnięto 42 raz(y) 33.84 KB

_________________
Oskar Shon - MVP Office System/Development 11/21, 3xMCC, 4/9/22 TechNet
Forum moderator: Outlook.pl | ExcelForum.pl | MSDN dział VBA | GL Excel VBA
Dodatki do Office VBATools.pl, aktualne promocje, darmowe artykuły i literatura
ID posta: 159006 Skopiuj do schowka
 
 
master_mix 
Excel Expert



Pomógł: 1141 razy
Posty: 2098
Wysłany: 14-05-2012, 10:04   

We WSZYSTKICH wersjach excela na pewno działa:

1.Przemnożenie lub Dodanie przez skopiowaną pustą komórkę.
2. Wyczyszczenie formatów ClearFormats
3. Skopiowanie jako wartości, ale w nowe miejsce

nic sensownego nie wymyśliłem w vba....ale narazie temat zostawię :-)
_________________
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Podejmę współpracę (pracę) w zakresie tworzenia aplikacji arkusza kalkulacyjnego z wykorzystaniem VBA. Programowanie VB.NET, ASP.NET, WPF. Technologie LINQ, Entity Framework. Aplikacje klienckie dla baz danych SQL Server, Oracle, MySQL
Wrocław i okolice …lub zdalnie.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
ID posta: 159007 Skopiuj do schowka
 
 
Artik 



Wersja: Win Office 365
Pomógł: 3133 razy
Posty: 10378
Wysłany: 15-05-2012, 00:47   

W VBA?
Bajeczka. :-)
Kod:
Sub AAA()
  Dim rng As Range
 
  Set rng = Selection
 
  rng.Value = rng.Formula
 
End Sub

Artik
ID posta: 159075 Skopiuj do schowka
 
 
Wormsek 



Zaproszone osoby: 2
Wersja: Win Office 2016
Pomógł: 919 razy
Posty: 5281
Wysłany: 15-05-2012, 08:32   

Trochę mnie nie było na forum i lekko spóźnialski jestem ;-) , ale nie czytałem tematu do końca tylko sam spróbowałem i u mnie zadziałało coś takiego ;-)
Kod:
=TEKST(A1;"@")
_________________
Pozdro
Worm

FAQ - Najczęściej zadawane pytania.
JAK KORZYSTAĆ Z SZUKAJKI
Słownik funkcji

Znajdź nas na Facebook'u

A może fajny dodatek do excela?
ID posta: 159081 Skopiuj do schowka
 
 
nowy201 
ExcelSpec



Pomógł: 105 razy
Posty: 788
Wysłany: 15-05-2012, 09:25   

Ja pozostaję przy skopiowaniu komórki lub wartości. Żeby nie szukać pętlą po arkuszu pustej komórki dodałbym pusty arkusz i skopiował pierwsza pustą powiedzmy A1 następnie wkleił przez dodanie i usunął ostatni arkusz.
Coś na wzór tego 'gniota" :mrgreen:
Kod:
Dim rng As Range

Set rng = Selection

Application.ScreenUpdating = False
Application.EnableEvents = False

  Sheets.Add After:=Sheets(Sheets.Count)
    Range("A1").Copy
    rng.PasteSpecial Paste:=xlPasteAll, Operation:=xlAdd
       
    Application.DisplayAlerts = False
   
    Sheets(Sheets.Count).Delete
   
    Application.DisplayAlerts = True
    Application.ScreenUpdating = True
    Application.EnableEvents = True

Skoro sytuacja nietypowa to i kod taki sobie :-/
_________________
Pozdrawiam
nowy201
ID posta: 159085 Skopiuj do schowka
 
 
OShon 
Excel Expert



Zaproszone osoby: 398
Wersja: Win Office 365
Pomógł: 1638 razy
Posty: 8386
Wysłany: 15-05-2012, 09:58   

@Artik - twoja metoda jest skuteczna tylko dla wartości cyfrowych a ze stringa nie ściąga apostrofu.
Niemniej jednak, liczbę zamienia na wartość, a nie pozostawia stringiem jak w metodzie wklejania specjalnego.

@Robaczku - formuła odpada bo chodzi o np kilka setek wierszy i np 10 kolumn.

@Nowy (++++) no proszę choć dziwny ten przykład z dodawaniem
Kod:
Sub AAA()
Dim rng As Range:     Set rng = Selection
Dim wks_new As Worksheet

With Application
    .ScreenUpdating = False
    .EnableEvents = False

  Set wks_new = Sheets.Add
    wks_new.Range("A1").Copy
    rng.PasteSpecial Paste:=xlPasteAll, Operation:=xlAdd
       
    .DisplayAlerts = False
        wks_new.Delete
    .ScreenUpdating = True
    .EnableEvents = True
End With
End Sub
i wszystko się ładnie robi - cyferki i literki jak należy.
_________________
Oskar Shon - MVP Office System/Development 11/21, 3xMCC, 4/9/22 TechNet
Forum moderator: Outlook.pl | ExcelForum.pl | MSDN dział VBA | GL Excel VBA
Dodatki do Office VBATools.pl, aktualne promocje, darmowe artykuły i literatura
ID posta: 159088 Skopiuj do schowka
 
 
master_mix 
Excel Expert



Pomógł: 1141 razy
Posty: 2098
Wysłany: 15-05-2012, 22:04   

OShon napisał/a:
choć dziwny ten przykład z dodawaniem


a przed chwilą mówiłeś że nie działa ;-)

tylko że nie podobają mi się kody naśladujące czynności arkuszowe....sdąd też i tworzenie nowego arkusza żeby na pewno pustą skopiować....

ale kiedyś jeszcze się "zawemę" :mrgreen:
_________________
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Podejmę współpracę (pracę) w zakresie tworzenia aplikacji arkusza kalkulacyjnego z wykorzystaniem VBA. Programowanie VB.NET, ASP.NET, WPF. Technologie LINQ, Entity Framework. Aplikacje klienckie dla baz danych SQL Server, Oracle, MySQL
Wrocław i okolice …lub zdalnie.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
ID posta: 159211 Skopiuj do schowka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgreen created by spleen& Programosy modified v0.3 by warna
Opieka techniczna www.marketingNET.pl

Archiwum

Strona używa plików cookies.

Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe