Przesunięty przez: umiejead 07-04-2020, 10:40 |
wbudowane autouzupełnianie |
Autor |
Wiadomość |
markustal
Exceloholic

|
Wysłany: 07-04-2020, 10:21 wbudowane autouzupełnianie
|
|
|
Wiele osób zadaje pytania związane z autouzupełnianiem. Na forum jest wiele rozwiązań np. przez vba lub alt i strzałka, itd. Ja też szukałem długo jak można to rozwiązać wykorzystując wbudowane autouzupełnianie. Niestety jeśli ktoś korzystał to wie że nie zawsze działa. Postanowiłem podzielić się takim prostym rozwiązaniem dla niewymagających, bo specjaliści mają swoje metody, ale jeśli ktoś ma tylko kilka danych wejściowych to myślę, że można skorzystać.
Otóż, aby działało autouzupełnianie, które jest wbudowane po pierwsze wszystkie komórki muszą być wypełnione czymś - nie może być przerw. Po drugi tekst do pobrania musi być najwyżej w kolumnie.Rozwiązałem to tak że wstawiłem listę, którą ukryłem (tak jak w załączniku od A2). Następnie wstawiłem spacje do każdej komórki w tabelce, aby była ciągłość wypełniania. Teraz gdziekolwiek wpisując pierwszą literę pokazuje się podpowiedź. Możliwe wpisy dałem w poprawności, żeby można było spróbować z autouzupełnianiem.
Pozdrawiam
Mam nadzieję, że przyda się tym początkującym. Temat dałem tu bo na FAQ mnie nie puściło.
autouzupełnianie.xlsx
|
Pobierz Plik ściągnięto 50 raz(y) 8.38 KB |
|
_________________ mm |
|
 | ID posta:
385135
|
|
|
 |
|
|
|
umiejead
Excel Expert

Wersja: Win Office 2013
|
Wysłany: 12-04-2020, 10:30
|
|
|
Osobiście temat przesunąłem na "wyższy poziom": http://www.excelforum.pl/...nie-vt67768.htm
Może łaskawie sprawdzisz?
Żeby nie zaśmiecać: ten temat zostawiam "do pierwszej odpowiedzi".
Zdrowych!
umiejead
.
Bez tytułu.png
|
 |
Plik ściągnięto 30 raz(y) 143.85 KB |
|
_________________ .
Jak poprawnie opisać problem: http://www.excelforum.pl/...ika-vt59262.htm
Chcesz precyzyjną odpowiedź - zadaj precyzyjne pytanie. |
|
 | ID posta:
385568
|
|
|
 |
|
|
markustal
Exceloholic

|
Wysłany: 15-04-2020, 22:35
|
|
|
ok umiejead, dzięki |
_________________ mm |
|
 | ID posta:
385692
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
 |
Strona używa plików cookies.
Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe
|