Przesunięty przez: Artik 07-01-2021, 10:47 |
Odtwarzanie plików dźwiękowych i ciutek historii excela |
Autor |
Wiadomość |
Trebor
Excel Expert

|
Wysłany: 16-12-2008, 22:11 Odtwarzanie plików dźwiękowych i ciutek historii excela
|
|
|
Nic bardzo istotnego tutaj nie znajdziesz.
Szukałem w sieci jakie są możliwości odtwarzania popularnych formatów plików dźwiękowych w excelu i na pierwszym miejscu jest wykorzystywane mciExecute. W załączniku próbka "zagrania" kilku nut. Przy okazji wyszło, że dla tej metody potrzebna jest ścieżka typu dosowego.
Przyszło mi do głowy, że excel 95 miał fajne narzędzie przy pomocy którego, odtworzenie pliku wav było banalnie proste. Jeśli spojrzysz na makro excel4 (załącznik) to jedna linia zapisywała wybrany plik dźwiękowy jako notatkę w komórce. Gdy najechać myszą nad taką komórkę plik zostaje odtworzony. Niestety w następnych wersjach to już nie działa i jeśli nie jesteś użytkownikiem excela 95 pozostaje uwierzyć mi na słowo.
I jeszcze coś dla "pisaczy" makr. Makro w wersji excel4 mogło być pisane w języku polskim lub angielskim.
Czy wiesz, że w dalszym ciągu możesz pisać takie makra i będą działać?
W załączniku (ciężki) trochę praktyki (pliki medialne to piractwo, ale mam nadzieję, że obędzie się bez konsekwencji). Wypakuj wszystko do jednego folderu.
Pozdrawiam
Excel_media.rar
|
Pobierz Plik ściągnięto 317 raz(y) 316.9 KB |
|
_________________ Trebbor@wp.pl |
|
 | ID posta:
53478
|
|
|
 |
|
|
|
Marecki
Excel Expert

Wersja: Win Office 2019
|
Wysłany: 06-01-2021, 21:11
|
|
|
Trebor napisał/a: | Niestety w następnych wersjach to już nie działa i jeśli nie jesteś użytkownikiem excela 95 pozostaje uwierzyć mi na słowo. | Działa dalej na Excel 2019 32bit. |
_________________ Hardware - ta część komputera, którą można kopnąć kiedy software przestanie funkcjonować.
Szkolenia z Excela , FB
Office 2019 Professional Plus , Windows 10 x64
Pozdrawiam, były mkkk23 teraz Marecki. |
|
 | ID posta:
397757
|
|
|
 |
|
|
ąćęłńóś
Excel Expert

|
Wysłany: 07-01-2021, 00:07
|
|
|
Trebor napisał/a: | W załączniku (ciężki) trochę praktyki |
Marecki napisał/a: | Działa dalej na Excel 2019 32bit |
Ja nie będę ryzykować ...
Media.xls => Plik może być uszkodzony lub ma zły format
Media.xls => "TrojanDownloader:O97M/Qakbot.IID!MTB" |
|
 | ID posta:
397763
|
|
|
 |
|
|
Artik

Wersja: Win Office 365
|
Wysłany: 07-01-2021, 10:43
|
|
|
Antywirus tylko zobaczył deklarację funkcji mciExecute i od razu sraczki dostał.
Pierwszy komunikat (o uszkodzeniu pliku) jest wynikiem zablokowania pliku przez AV podczas jego otwierania.
Artik |
_________________ Persistence is a virtue in the world of programming. |
|
 | ID posta:
397792
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
 |
Strona używa plików cookies.
Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe
|