ID tematu: 69044
 |
Jak to się robi |
Autor |
Wiadomość |
apollo
ExcelSpec

|
Wysłany: 04-10-2020, 18:49 Jak to się robi
|
|
|
Nie wiem, czy ktoś już zna tę zagadkę, ale podaję.
Sprawa jest prosta: prawy klik na każdej z komórek A1:B2 -> Format Cells -> zakładka Fill -> wybrać odpowiedni kolor.
Pytanie: jak wypełnić te 4 komórki kolorami ale bez wykonania powyższych czynności, bez użycia żadnej pozycji menu Ribbon, bez użycia kodu VBA, bez użycia żadnej zewnętrznej aplikacji - dozwolony jest tylko Notatnik. Kolory mogą być dowolne.
kolory.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 23 raz(y) 12.23 KB |
|
|
 | ID posta:
393066
|
|
|
 |
|
|
|
Rafał B.
Stały bywalec Excelforum

Wersja: Win Office 2016
|
Wysłany: 05-10-2020, 09:11
|
|
|
Rozumiem, że wypakowanie pliku nie wchodzi w grę jako zewnętrzna aplikacja? Wówczas zagadka dotyczyłaby oczywiście tylko plików niebinarnych .xlsx, .xslm i polegała zapewne na jakichś modyfikacjach jednego z plików .xlm.
Drugie rozwiązanie spełniające opisane kryteria, to napisanie krótkiego kodu VBS. |
_________________ Jest niemal niemożliwe nauczenie dobrego programowania uczniów, którzy byli narażeni na kontakt z BASIC: jako potencjalni programiści są okaleczeni, bez nadziei na poprawę. (Edsger Dijkstra, pionier informatyki).
Po części dotyczy również VBA. |
|
 | ID posta:
393083
|
|
|
 |
|
|
apollo
ExcelSpec

|
Wysłany: 05-10-2020, 10:50
|
|
|
Rafał B. napisał/a: | Rozumiem, że wypakowanie pliku nie wchodzi w grę jako zewnętrzna aplikacja? Wówczas zagadka dotyczyłaby oczywiście tylko plików niebinarnych .xlsx, .xslm i polegała zapewne na jakichś modyfikacjach jednego z plików .xlm.
Drugie rozwiązanie spełniające opisane kryteria, to napisanie krótkiego kodu VBS. |
Dziękuję za odpowiedź.
Jeśli chodzi o użycie WinRAR, 7-zip to nie jest dozwolone. Tylko Notatnik jest dozwolony.
Co do VBS, niech będzie. Pierwszy etap akceptuje VBS.
A teraz drugi etap: wszelkie kody np. VBA, VBS, BAT, i co tam jeszcze, nie są dozwolone.
Oczywiście znam odpowiedź, ale bardzo jestem ciekaw, czy są inne sposoby.
-----------
Co do VBS i "modyfikacje jednego z plików .xlm" to naprawdę nie wyobrażam sobie, jak to ma wyglądać. Ale to moja wina, że nie napisałem jasno. Tak naprawdę chodzi mi o to: uruchomimy Excel -> Excel tworzy nowy czysty skoroszyt -> teraz mamy wykonać pewne czynności, aby komórki A1:B2 miały kolory. Nie ma żadnego wcześniej zapisanego pliku, więc nie ma niczego dla WinRAR, 7-zip i VBS. |
|
 | ID posta:
393092
|
|
|
 |
|
|
Rafał B.
Stały bywalec Excelforum

|
Wysłany: 05-10-2020, 12:15
|
|
|
apollo napisał/a: | Co do VBS i "modyfikacje jednego z plików .xlm" to naprawdę nie wyobrażam sobie, jak to ma wyglądać. Nie ma żadnego wcześniej zapisanego pliku, więc nie ma niczego dla (...) i VBS. |
Oczywiście chodził o o plik xml, literówka. Po rozpakowaniu mamy tam prosty dostęp do wszelkich arkuszy, notatnik łyknie bez problemu i na pewno gdzieś można tam zmodyfikować Interior. Ale nie spełnia kryterium nowego, niezapisanego skoroszytu, więc odpada.
A co do skryptu, to plik nie jest potrzebny. Wystarczy przecież przejęcie otwartej instancji i skoroszytu Excela. Ale skoro ma być inne rozwiązanie, to myślimy dalej. Może jakiś HTML z tabelką, użycie jakiejś formuły ładującej, kto wie... |
_________________ Jest niemal niemożliwe nauczenie dobrego programowania uczniów, którzy byli narażeni na kontakt z BASIC: jako potencjalni programiści są okaleczeni, bez nadziei na poprawę. (Edsger Dijkstra, pionier informatyki).
|
 | ID posta:
393094
|
|
|
 |
|
|
apollo
ExcelSpec

|
Wysłany: 05-10-2020, 13:25
|
|
|
Rafał B. napisał/a: | apollo napisał/a: | Co do VBS i "modyfikacje jednego z plików .xlm" to naprawdę nie wyobrażam sobie, jak to ma wyglądać. Nie ma żadnego wcześniej zapisanego pliku, więc nie ma niczego dla (...) i VBS. |
Oczywiście chodził o o plik xml, literówka. Po rozpakowaniu mamy tam prosty dostęp do wszelkich arkuszy, notatnik łyknie bez problemu i na pewno gdzieś można tam zmodyfikować Interior. Ale nie spełnia kryterium nowego, niezapisanego skoroszytu, więc odpada. |
Nawet nie chodzi o niezapisany plik. Masz np. XLSX. Jak go otworzysz? Ja używam WinRAR, 7-zip i nie trzeba rozpakować. Wystarczy otworzyć (nie rozpakować) xlsx (prawy klik -> Otwórz z -> wybrać WinRAR) -> przeciągnąć np. Sheet1.xml na zewnątrz -> modyfikować w Notatniku -> przeciągnąć z powrotem i wybrać nadpisanie -> zamknąć okno WinRAR.
Odpada bo użycie innych aplikacji oprócz Notatnika nie jest dozwolone.
Cytat: | Może jakiś HTML z tabelką, użycie jakiejś formuły ładującej, kto wie... |
Przyznaję, że jesteś bardzo pomysłowy |
|
 | ID posta:
393099
|
|
|
 |
|
|
Rafał B.
Stały bywalec Excelforum

|
Wysłany: 05-10-2020, 13:58
|
|
|
A dziękuję Ale w tym momencie się poddaję, być może da się spreparować COŚ (może wspomniany html z określeniem excelowskiej schemy, o ile taka istnieje), co po skopiowaniu z notatnika da się wkleić przez prawoklik: wklej specjalnie -> jako, ale co tam w notatniku wpisać nie mam pojęcia, a nie chcę guglać (o ile to w ogóle właściwy trop i menu kontekstowe dopuszczalne w zagadce). Życzę powodzenia innym, na pewno ktoś rozgryzie! |
|
 | ID posta:
393102
|
|
|
 |
|
|
apollo
ExcelSpec

|
Wysłany: 05-10-2020, 14:06
|
|
|
Rafał B. napisał/a: | A dziękuję Ale w tym momencie się poddaję, być może da się spreparować COŚ (może wspomniany html z określeniem excelowskiej schemy, o ile taka istnieje), co po skopiowaniu z notatnika da się wkleić przez prawoklik: wklej specjalnie -> jako, |
Tak, idziesz w dobrym kierunku. |
|
 | ID posta:
393103
|
|
|
 |
|
|
Rafał B.
Stały bywalec Excelforum

|
Wysłany: 07-10-2020, 12:04
|
|
|
Skoro nikt się nie kwapi z rozwiązaniem, to spróbowałem pociągnąć temat dalej.
1. Pokolorowałem komórki
2. Zapisałem plik jako stronę sieci WEB (zaznaczyłem publikację tylko A1:B2)
3. Otworzyłem stronę w notatniku, skopiowałem tekst
4. PPM na A1 w nowym arkuszu -> wklej specjalnie -> i Tekst Unicode* i sukces, pokolorowało komórki.
Następnie z ciekawości okrajałem ten plik aż nawet wywaliłem schemę z nagłówka:
Kod: | <table>
<tr>
<td style='background:#009900'> </td>
<td style='background:#ff3300'> </td>
</tr>
<tr>
<td style='background:#3399ff'> </td>
<td style='background:#cccc00'> </td>
</tr>
</table> |
i... działa! Office 2016. Więc nawet notatnik nie jest potrzebny, można wpisać sobie w pasku formuły prosty kod tabeli HTML i go przekopiować bez problemu. Fajna ciekawostka, bo może nawet znajdzie kiedyś jakieś zastosowanie Pozdrawiam!
* nie wiem czemu raz się pojawia na liście wklejania HTML, a raz nie, ale i tak działa tylko jak używam Unicode |
|
 | ID posta:
393223
|
|
|
 |
|
|
apollo
ExcelSpec

|
Wysłany: 07-10-2020, 14:33
|
|
|
Rafał B. napisał/a: | Skoro nikt się nie kwapi z rozwiązaniem, to spróbowałem pociągnąć temat dalej. |
Napisałem, że jesteś pomysłowy, i że idziesz w dobrym kierunku. A teraz brawa na stojąco
Ja chciałem napisać, że: otworzę Excel z pustym skoroszytem -> wybieram A1 -> otworzę Notatnik -> wprowadzę tekst <table> -> ENTER -> tekst <tr><td bgcolor='EDF6FD'></td><td bgcolor='FF0000'></td></tr> -> ENTER -> tekst <tr><td bgcolor='00FF00'></td><td bgcolor='0000FF'></td></tr> -> ENTER -> tekst </table>
Całość to tak
<table>
<tr><td bgcolor='EDF6FD'></td><td bgcolor='FF0000'></td></tr>
<tr><td bgcolor='00FF00'></td><td bgcolor='0000FF'></td></tr>
</table>
-> zaznaczam całość -> Ctrl + C -> przejdę do Excel -> Ctrl + V
Sprawdziłem z Excel 2010 i 2013
Cytat: | Fajna ciekawostka, bo może nawet znajdzie kiedyś jakieś zastosowanie
|
Nie wiem, czy będzie zastosowanie. Na razie zabawa: otworzyć ABC.xlsx -> kliknij w pobliżu A1 -> klawiszami Left i Up dojść do A1 -> otworzyć hehe.txt -> zaznaczyć wszystko -> Ctrl + C -> przejść do Excel -> Ctrl + V.
Cytat: |
* nie wiem czemu raz się pojawia na liście wklejania HTML, a raz nie, |
Nie wiem, bo używam tylko Ctrl + V
Pozdrawiam
ABC.xlsx
|
Pobierz Plik ściągnięto 21 raz(y) 461 KB |
hehe.rar
|
Pobierz Plik ściągnięto 20 raz(y) 17.76 KB |
|
|
 | ID posta:
393232
|
|
|
 |
|
|
Marecki
Excel Expert

Wersja: Win Office 2019
|
Wysłany: 07-10-2020, 21:00
|
|
|
Super. Fajna ciekawostka.
Rafał B., |
_________________ Hardware - ta część komputera, którą można kopnąć kiedy software przestanie funkcjonować.
Szkolenia z Excela , FB
Office 2019 Professional Plus , Windows 10 x64
Pozdrawiam, były mkkk23 teraz Marecki. |
|
 | ID posta:
393252
|
|
|
 |
|
|
Rafał B.
Stały bywalec Excelforum

|
Wysłany: 08-10-2020, 06:03
|
|
|
@apollo Bardzo ładny zrzut ekranu w Excelu! Jakbyś mógł jeszcze w paru słowach powiedzieć jak go przygotowałeś, jeśli to nie tajemnica (chdzi mi o proces zamiany każdego piksela na sformatowaną komórkę tabeli), czy sam to pisałeś, czy jakieś gotowe automaty są. |
|
 | ID posta:
393266
|
|
|
 |
|
|
apollo
ExcelSpec

|
Wysłany: 08-10-2020, 07:39
|
|
|
@Rafał B.,
Jak widzisz, trzeba w kodzie VBA tworzyć string postaci:
<table>
<tr><td bgcolor='EDF6FD'></td><td bgcolor='FF0000'></td></tr>
<tr><td bgcolor='00FF00'></td><td bgcolor='0000FF'></td></tr>
</table>
Czyli trzeba znać kolor każdego piksla. Kolor piksla odczytam funkcją API GetPixel. Trzeba w 2 pętlach odczytać kolor i łączyć stringi. Zazwyczaj mały obraz ma dużo piksli, np. 500 x 200 ma 100 000 piksli, więc łączenie tekstów trzeba realizować w inny sposób. Inaczej proces trwa wiekami.
GetPixel zwraca Long, więc żeby otrzymać string np. "EDF6FD" używam Hex$. Ale Hex$ dla niektórych wartości zwraca < 6 znaków (np. dla niebieskiego zwraca "FF"), więc jeśli trzeba to dodać na początku kilka zer "0...0" (w przypadku niebieskiego to dodać "0000")
Na razie nie mam czasu, postaram się później podać kod dla zainteresowanych. |
|
 | ID posta:
393271
|
|
|
 |
|
|
apollo
ExcelSpec

|
Wysłany: 08-10-2020, 19:37
|
|
|
Podaję obiecany kod.
Kod: |
Option Explicit
Private Const IMAGE_BITMAP As Long = 0
Private Const LR_CREATEDIBSECTION As Long = &H2000
Private Const LR_LOADFROMFILE As Long = &H10
#If VBA7 Then
Private Declare PtrSafe Function GetPixel Lib "gdi32" (ByVal hdc As LongPtr, ByVal x As Long, ByVal y As Long) As Long
Private Declare PtrSafe Function LoadImage Lib "user32" Alias "LoadImageA" (ByVal hInst As LongPtr, ByVal lpsz As String, ByVal un1 As Long, ByVal n1 As Long, ByVal n2 As Long, ByVal un2 As Long) As LongPtr
Private Declare PtrSafe Function CreateCompatibleDC Lib "gdi32" (ByVal hdc As LongPtr) As LongPtr
Private Declare PtrSafe Function SelectObject Lib "gdi32" (ByVal hdc As LongPtr, ByVal hObject As LongPtr) As LongPtr
Private Declare PtrSafe Function DeleteDC Lib "gdi32" (ByVal hdc As LongPtr) As Long
Private Declare PtrSafe Function GetObject Lib "gdi32" Alias "GetObjectA" (ByVal hObject As LongPtr, ByVal nCount As Long, lpObject As Any) As Long
Private Declare PtrSafe Function DeleteObject Lib "gdi32" (ByVal hObject As LongPtr) As Long
Private Type BITMAP
bmType As Long
bmWidth As Long
bmHeight As Long
bmWidthBytes As Long
bmPlanes As Integer
bmBitsPixel As Integer
bmBits As LongPtr
End Type
#Else
Private Type BITMAP
bmType As Long
bmWidth As Long
bmHeight As Long
bmWidthBytes As Long
bmPlanes As Integer
bmBitsPixel As Integer
bmBits As Long
End Type
Private Declare Function GetPixel Lib "gdi32.dll" (ByVal hdc As Long, ByVal x As Long, ByVal y As Long) As Long
Private Declare Function LoadImage Lib "user32.dll" Alias "LoadImageA" (ByVal hInst As Long, ByVal lpsz As String, ByVal un1 As Long, ByVal n1 As Long, ByVal n2 As Long, ByVal un2 As Long) As Long
Private Declare Function CreateCompatibleDC Lib "gdi32.dll" (ByVal hdc As Long) As Long
Private Declare Function SelectObject Lib "gdi32.dll" (ByVal hdc As Long, ByVal hObject As Long) As Long
Private Declare Function DeleteDC Lib "gdi32.dll" (ByVal hdc As Long) As Long
Private Declare Function GetObject Lib "gdi32.dll" Alias "GetObjectA" (ByVal hObject As Long, ByVal nCount As Long, ByRef lpObject As Any) As Long
Private Declare Function DeleteObject Lib "gdi32.dll" (ByVal hObject As Long) As Long
#End If
Sub concat_text(text As String, curr_pos, ByVal fragment As String, ByVal delim As String)
If Len(text) < curr_pos + Len(fragment) + Len(delim) Then text = text & String(10 ^ 6, Chr(0))
Mid(text, curr_pos, Len(fragment)) = fragment
curr_pos = curr_pos + Len(fragment)
Mid(text, curr_pos, Len(delim)) = delim
curr_pos = curr_pos + Len(delim)
End Sub
Sub DoColorTable(ByVal picFullName As String)
' picFullName: ścieżka do pliku BMP
#If VBA7 Then
Dim DC As LongPtr, hbmp As LongPtr, oldBitmap As LongPtr
#Else
Dim DC As Long, hbmp As Long, oldBitmap As Long
#End If
Dim h As Long, w As Long, curr_pos As Long, width As Long, height As Long, kolor As Long, r As Byte, g As Byte, b As Byte
Dim fso As Object, bmp As BITMAP, text As String, colorStr As String, tmp As String
' load bitmap
hbmp = LoadImage(0, picFullName, IMAGE_BITMAP, 0, 0, _
LR_CREATEDIBSECTION Or LR_LOADFROMFILE)
' tworzyć memory device context zgodnego z current screen
DC = CreateCompatibleDC(0)
' wybrać bitmap do device context
oldBitmap = SelectObject(DC, hbmp)
' odczytać informacje obiektu bitmap
GetObject hbmp, Len(bmp), bmp
' długość obrazu
width = bmp.bmWidth
' wysokość obrazu
height = bmp.bmHeight
colorStr = String(6, "0")
curr_pos = 1
concat_text text, curr_pos, "<body><table>" & vbCrLf, ""
' odczytać kolor piksla
For h = 1 To bmp.bmHeight
concat_text text, curr_pos, "<tr>", ""
For w = 1 To bmp.bmWidth
kolor = GetPixel(DC, w - 1, h - 1)
b = kolor \ 256 ^ 2
g = (kolor - b * 256 ^ 2) \ 256
r = kolor And &HFF
Mid(colorStr, 1, 2) = Application.Dec2Hex(r, 2)
Mid(colorStr, 3, 2) = Application.Dec2Hex(g, 2)
Mid(colorStr, 5, 2) = Application.Dec2Hex(b, 2)
tmp = "<td bgcolor='" & colorStr & "'></td>"
concat_text text, curr_pos, tmp, ""
Next w
concat_text text, curr_pos, "</tr>" & vbCrLf, ""
Next h
concat_text text, curr_pos, "</table></body>" & vbCrLf, ""
text = Mid(text, 1, curr_pos - 1)
SelectObject DC, oldBitmap
DeleteDC DC
DeleteObject hbmp
Set fso = CreateObject("Scripting.FileSystemObject")
fso.CreateTextFile(picFullName & ".txt").Write (text)
Set fso = Nothing
End Sub
Sub test()
DoColorTable ThisWorkbook.Path & "\dziewczyna.bmp"
MsgBox "Zrobione"
End Sub
|
|
|
 | ID posta:
393322
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
 |
Strona używa plików cookies.
Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe
|