ID tematu: 70585
 |
PQ Pobieranie danych ze strony web |
Autor |
Wiadomość |
bartss
Starszy Forumowicz

Wersja: Win Office 365
|
Wysłany: 06-04-2021, 14:47 PQ Pobieranie danych ze strony web
|
|
|
Cześć!
Mierzę się z wyzwaniem. Pobieram z pomocą PQ dane ze strony web.
To dane dotyczące sprzedaży. Problem z nimi polega na tym, że strona z której pobieram dane (ebay), pokazuje wyłącznie 100 ostatnich (najnowszych) transkacji.
Chciałbym uzyskać taki ciąg zdarzeń:
Plik jest otwarty w godzinach mojej pracy. Zapytanie jest odświeżane cyklicznie co 30 minut.
Po „wskoczeniu” nowych sprzedaży, chciałbym, aby te które „wypadły” z setki, archiwizowały się gdzieś. W osobnej tabeli? Osobnej zakładce? Jest mi to absolutnie obojętne. Byleby tylko nie przepadały.
W załączeniu plik w którym moje zapytanie pobiera dane, i obrobione wrzuca do tabeli, w oczekiwanym formacie.
Gdyby ktoś miał ochotę się pochylić, zapraszam. Zastrzegam jednak, że raczkuję w PQ więc mogę zadawać dużo pytań początkującego.
EbaySampleData.xlsx
|
Pobierz Plik ściągnięto 8 raz(y) 21.76 KB |
|
|
 | ID posta:
403246
|
|
|
 |
|
|
|
xfish
Excel Expert

Wersja: Win Office 2013
|
Wysłany: 06-04-2021, 14:57
|
|
|
Utwórz zapytanie z obecnej tabeli dołącz do niego zapytanie ściągające dane ze strony, usuń duplikaty. |
_________________ Pozdrawiam
xFish |
|
 | ID posta:
403247
|
|
|
 |
|
|
bartss
Starszy Forumowicz

|
Wysłany: 06-04-2021, 15:56
|
|
|
Brzmi genialnie prosto, ale jak przyszło co do czego, to poległem. Stworzyłem zapytanie z tabeli z setką najnowszych. Następie próbowałem użyć "Merge Queries" ale nie mogę znaleźć nigdzie usuwania duplikatów. |
|
 | ID posta:
403248
|
|
|
 |
|
|
Cezary Czajka
Excel Expert

Wersja: Win Office 2019
|
Wysłany: 06-04-2021, 16:12
|
|
|
Prawoklik na kolumnie z której chcesz usunąć duble => wybierz z karty menu "usuń duplikaty" |
_________________ W sumie - jest git |
|
 | ID posta:
403249
|
|
|
 |
|
|
xfish
Excel Expert

|
Wysłany: 07-04-2021, 07:57
|
|
|
bartss napisał/a: | Brzmi genialnie prosto, ale jak przyszło co do czego, to poległem. Stworzyłem zapytanie z tabeli z setką najnowszych. Następie próbowałem użyć "Merge Queries" ale nie mogę znaleźć nigdzie usuwania duplikatów. |
Nie Scal zapytania tylko Dołącz zapytania (Table Combine)
Teraz patrzę na twoje dane i usuwanie duplikatów nie zadziała prawidłowo, bo w jednym dniu możesz mieć kilka takich samych transakcji.
Inną opcją jest filtrowanie zapytania z danymi z ebay po dacie zanim połączysz je z tabelą główną. |
xFish |
|
 | ID posta:
403269
|
|
|
 |
|
|
bartss
Starszy Forumowicz

|
Wysłany: 07-04-2021, 09:21
|
|
|
xfish napisał/a: | bartss napisał/a: | Brzmi genialnie prosto, ale jak przyszło co do czego, to poległem. Stworzyłem zapytanie z tabeli z setką najnowszych. Następie próbowałem użyć "Merge Queries" ale nie mogę znaleźć nigdzie usuwania duplikatów. |
Nie Scal zapytania tylko Dołącz zapytania (Table Combine)
Teraz patrzę na twoje dane i usuwanie duplikatów nie zadziała prawidłowo, bo w jednym dniu możesz mieć kilka takich samych transakcji.
Inną opcją jest filtrowanie zapytania z danymi z ebay po dacie zanim połączysz je z tabelą główną. |
Aby wyrónic transakcje, moge nie usuwac z danych wejsciowych godzine. To powinno sprawic, ze rekordy beda sie roznic. |
|
 | ID posta:
403272
|
|
|
 |
|
|
xfish
Excel Expert

|
Wysłany: 07-04-2021, 11:29
|
|
|
Tak. Jeżeli nie będzie miał tej samej daty i godziny dla dwóch sprzedaży to wystarczy.
Wtedy używając tej kolumny z datą i godziną możesz usunąć duplikaty. |
xFish |
|
 | ID posta:
403273
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
 |
Strona używa plików cookies.
Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe
|