Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 63510 Skopiuj do schowka Fragmentator - jak dynamicznie sprawdzać pozycję
Autor Wiadomość
forest67
Exceloholic


Posty: 104
Wysłany: 15-12-2018, 20:02   Fragmentator - jak dynamicznie sprawdzać pozycję

Witam,

szukam od 2 dni informacji i du... :oops: - czy można dynamicznie kontrolować co użytkownik wybiera (jaką pozycję) we fragmentatorze ? Czy to ustrojstwo ma swoje zdarzenia?
Chodzi mi o to by w zależności od tego co wybiorę na fragmentatrze zmienić odpowiednio pole w obszarze wartości w tabeli przestawnej ...

Help !

Forest67
ID posta: 358466 Skopiuj do schowka
 
 
Artik 



Pomógł: 2572 razy
Posty: 8470
Wysłany: 15-12-2018, 23:39   

Konkrety!
http://www.excelforum.pl/viewtopic.php?t=59262

Artik
_________________
Persistence is a virtue in the world of programming.
ID posta: 358474 Skopiuj do schowka
 
 
bodek 


Pomógł: 925 razy
Posty: 2605
Wysłany: 16-12-2018, 08:22   

forest67 napisał/a:
Chodzi mi o to by w zależności od tego co wybiorę na fragmentatrze zmienić odpowiednio pole w obszarze wartości w tabeli przestawnej ...
Fragmentator nie zmienia pola w obszarze wartości (cokolwiek to oznacza), zmienia tylko filtry (sam jest filtrem), czyli uwarunkowania, według których przeliczane są wartości w polu wartości. Czyli funkcje w polu wartości pozostają takie jak były, sposób pokazywania wyników również bez zmian, zmieniają się tylko wyliczane wartości.
Jak używasz tabel przestawnych i fragmentatorów, to po co ci VBA (może poza odświeżaniem źródła danych)? Opisz co chcesz osiągnąć i po co chcesz (co to znaczy)
forest67 napisał/a:
dynamicznie kontrolować co użytkownik wybiera (jaką pozycję) we fragmentatorze
Przecież to widać co wybrał, po wyborze TP się sama przelicza, nie wiem czego jeszcze ewentualnie oczekujesz?
_________________
Szkolenia z Excela, Power Query, Power Pivot, wizualizacje danych w Excelu
ID posta: 358487 Skopiuj do schowka
 
 
forest67
Exceloholic


Posty: 104
Wysłany: 16-12-2018, 18:28   

:oops: Sorry za niesubordynację ... Wydawało mi się, że problem czytelny i obejdzie się bez przykładu, a z lenistwa nie chciało mi się go przerabiać :-/

Więc przykład może teraz wyjaśni. Zmieniłem podejście, pomęczyłem się i jakoś to narazie działa z tym VBA.

W zależności od wybranego filtra we fragmentatorze inne pole danych jest analizowane - należności i zobowiązania mają swoje wartości w innych polach.

Forest67

Przykład.xlsm
Pobierz Plik ściągnięto 9 raz(y) 179.05 KB

ID posta: 358523 Skopiuj do schowka
 
 
forest67
Exceloholic


Posty: 104
Wysłany: 16-12-2018, 18:35   

Może komuś się przyda - znalazłem artykuł o usuwaniu z wykorzystaniem VBA każdego rodzaju pola z TP
https://www.contextures.c...efieldsvba.html
ID posta: 358526 Skopiuj do schowka
 
 
bodek 


Pomógł: 925 razy
Posty: 2605
Wysłany: 16-12-2018, 19:01   

Rozważ lekką modyfikację danych źródłowych i VBA jest już niepotrzebne.

Przykład_bodek.xlsm
Pobierz Plik ściągnięto 12 raz(y) 226.78 KB

_________________
Szkolenia z Excela, Power Query, Power Pivot, wizualizacje danych w Excelu
ID posta: 358529 Skopiuj do schowka
 
 
forest67
Exceloholic


Posty: 104
Wysłany: 16-12-2018, 20:07   

Takie proste .... Człowiek uczy się całe życie :mrgreen:
Dzięki :beer
ID posta: 358537 Skopiuj do schowka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgreen created by spleen& Programosy modified v0.3 by warna
Opieka techniczna www.marketingNET.pl

Archiwum

Strona używa plików cookies.

Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe