ID tematu: 27797
 |
wyszukaj.pionowo skomplikowane |
| Autor |
Wiadomość |
tdiabel
Starszy Forumowicz

|
Wysłany: 2012-02-03, 18:15 wyszukaj.pionowo skomplikowane
|
|
|
mam problem z formułą, nie wiem czy wogóle jest to możliwe do zrobienia ,
walczę z tym już od dłuższego czasu ale bez rezultatu,
potrzebuję w wyrażeniu formuły wstawiać nazwę pliku zależną od wartości kolumny H,
a mianowicie jeżeli w komórce w kolumnie H będzie np. Centrum to ma pobrać z pliku Centrum.xlsx itd.
Te trzy pliki Centrum , Högsbo, Gamlestan mają taką samą strukturę , jedynie co jest mi potrzebne to pobieranie danych z odpowiedniego pliku.
2012-02-03 17-43-57.gif
|
 |
| Plik ściągnięto 27 raz(y) 20.79 KB |
|
|
 | ID posta:
147360
|
|
|
 |
|
EXCELFORUM.pl POLECA - Bezplatne triki prosto na skrzynke email
|
M.P.
Fan Excela

|
Wysłany: 2012-02-03, 19:40
|
|
|
Witam,
możesz skorzystać z adresu pośredniego w taki sposób, że w funkcji wyszukaj.pionowo w miejscu gdzie należy podać zakres "tabela_tablica" wpisujesz:
| Kod: | | ADR.POŚR("["&H2&".xlsx]Arkusz1!$A$1:$E$10") |
przy założeniu, że w komórce H2 znajduje się nazwa pliku, arkusz nazywa się "Arkusz1" a obszar tabeli w plikach z danymi to $A$1:$E$10 - musisz sobie dostosować te elementy do swoich danych.
Niestety funkcja ta ma wielki minus - adres pośredni nie działa jeżeli arkusz jest wyłączony także aktualizując dane musiałbyś mieć wszystkie arkusze włączone ;/ |
_________________ kurde, zieloni, dajcie coś rozwiązać... :P |
|
 | ID posta:
147368
|
|
|
 |
|
|
tdiabel
Starszy Forumowicz

|
Wysłany: 2012-02-03, 20:10
|
|
|
Dzięki za zainteresowanie, chyba będę musiał jednak wrócić do mojej pierwszej myśli , że będe musiał otwierać każdy arkusz z osobna, myślałem że można w jakiś sposób zgromadzić wszystkie dane w jednym arkuszu, chyba że tu będzie pomocny Access
[ Dodano: 2012-02-03, 20:28 ]
trochę jeszcze powalczyłem i udało mi się po cześci zrobic, tylko jeszcze problem z podmianą nazwy pliku zależnie od kolumny H.
W tym przypadku nie musi być otwarty arkusz, jedynie odświeżenie danych
2012-02-03 20-20-34.gif
|
 |
| Plik ściągnięto 14 raz(y) 18.88 KB |
|
|
 | ID posta:
147371
|
|
|
 |
M.P.
Fan Excela

|
Wysłany: 2012-02-04, 15:53
|
|
|
Generalnie żeby to było dynamiczne trzeba skorzystać z adresu pośredniego dla dynamicznego tworzenia adresów co niestety wymaga aby pliki były otwarte. Jeżeli masz tylko trzy pliki i wiesz z góry jakie są ich nazwy i lokalizacja to można dać sobie spokój z dynamizmem i ręcznie wpisać lokalizacje i nazwę plików - będzie więcej pisania ale przynajmniej zadziała ;]
Spróbuj tak:
| Kod: | | =WYSZUKAJ.PIONOWO(A2;JEŻELI(H2="Plik1";'[Plik1.xlsx]Arkusz1'!$C$2:$D$31;JEŻELI(H2="Plik2";[Plik2.xlsx]Arkusz1!$C$2:$D$31;[Plik3.xlsx]Arkusz1!$C$2:$D$31));2;0) |
|
_________________ kurde, zieloni, dajcie coś rozwiązać... :P |
|
 | ID posta:
147439
|
|
|
 |
|
|