Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 27262 Skopiuj do schowka WYSZUKAJ POZIOMO - BŁĄD ?
Autor Wiadomość
rafael86
[Usunięty]

Wysłany: 14-01-2012, 14:10   WYSZUKAJ POZIOMO - BŁĄD ?

Witam, prosiłbym o przejrzenie mojej formuły WYSZUKAJ.POZIOMO. Nie działa ono poprawnie i nie wiem gdzie tkwi błąd.

Np wybierając listy A4-600 wartości nie zgadzają się z tabelą. !

Edit:
Nie zamieszczamy odnośników do zewnętrznych serwerach. Aby dodać załącznik należy spakować go w archiwum .zip ub .rar. wilow


wyszukaj.rar
Pobierz Plik ściągnięto 43 raz(y) 8.51 KB

ID posta: 144400 Skopiuj do schowka
 
 
Sopel 
Exceloholic



Pomógł: 22 razy
Posty: 164
Wysłany: 14-01-2012, 14:38   

Nie wstawiaj linków do plików, tylko dodawaj plik jako załącznik gdy piszesz post.

Sprawdź poniższą formułę:
Kod:
=WYSZUKAJ.POZIOMO($D$2;$E$2:$V$22;WIERSZ(1:1)+1;FAŁSZ)

i kopia do końca.
_________________
...To forum nigdy nie przestanie mnie zadziwiać...
ID posta: 144402 Skopiuj do schowka
 
 
OShon 
Excel Expert



Zaproszone osoby: 347
Pomógł: 1171 razy
Posty: 5225
Wysłany: 14-01-2012, 23:15   

a ja dopełnie.
=Wyszukaj.pionow(co,gdzie,nrkol,dokładnie)

Co - zwykle co chcemy znaleźć, czyli adres szukaj komórki
Gdzie - tablica najlepiej wielo kolumnowa, miejsca w którym mamy szukać, gdzie pierwsza kol powinna zawierać element szukamy
Nrkol - jeśli szukana znajduje się w pierwszej kolumnie to wynik której kolumny ma nam formuła zwrócić
Dokładnie - jeśli będzie 0 albo False/Fałsz to będzie zwrócona pierwsza wartość w kolumnie Nrkol, której wartość jest dokładnie taka jak szukana, True/Prawda lub 1 to będzie zwrócona wartość w której szukana się zawiera.
_________________
MVP Office System, MCC, praca: Business Developer, blog: VBATools, FB
Moderator Outlook.pl|WSS.pl|CodeGuru.pl|MSDN dz VBA|ExcelForum.pl
Skonfiguruj swój pakiet dodatków do Excela, Worda, PowerPointa i Outlooka
Ostatnio zmieniony przez OShon 15-01-2012, 11:59, w całości zmieniany 2 razy  
ID posta: 144462 Skopiuj do schowka
 
 
Zmora 
Excel Expert



Pomógł: 1099 razy
Posty: 2555
Wysłany: 14-01-2012, 23:24   

OShon napisał/a:
tablica min 2 kolumnowa

Oj tam. Działa również na tablicy jednokolumnowej :mrgreen:
_________________
Maciej

Jedyny sposób, żeby schudnąć dzięki zielonej herbacie, to samemu łazić w góry ją zbierać.
ID posta: 144467 Skopiuj do schowka
 
 
OShon 
Excel Expert



Zaproszone osoby: 347
Pomógł: 1171 razy
Posty: 5225
Wysłany: 15-01-2012, 10:59   

Zmora, tylko po co?
Gdyby chodziło nam o potwierdzenie występowania w kolumnie to można by zastosować np: Licz.jeżeli. Ale nie pamiętam aby taka formuła częściej występowała w praktyce niż Wyszukaj.pionowo wiec istotne jest aby zrozumieć jak działa przyswoić sobie i nr kolumny odwołuje się do tablicy podanej wcześniej jako parametr.
_________________
MVP Office System, MCC, praca: Business Developer, blog: VBATools, FB
Moderator Outlook.pl|WSS.pl|CodeGuru.pl|MSDN dz VBA|ExcelForum.pl
Skonfiguruj swój pakiet dodatków do Excela, Worda, PowerPointa i Outlooka
ID posta: 144511 Skopiuj do schowka
 
 
Zmora 
Excel Expert



Pomógł: 1099 razy
Posty: 2555
Wysłany: 15-01-2012, 11:19   

Dokładnie, z tym, że jak się zastosuje zakres jednokolumnowy to formuła będzie działać normalnie. Czyli nie ma wymogu, że zakres musi być wielokolumnowy. :mrgreen:
_________________
Maciej

Jedyny sposób, żeby schudnąć dzięki zielonej herbacie, to samemu łazić w góry ją zbierać.
ID posta: 144513 Skopiuj do schowka
 
 
OShon 
Excel Expert



Zaproszone osoby: 347
Pomógł: 1171 razy
Posty: 5225
Wysłany: 15-01-2012, 11:57   

ok zamieniam "min 2" na "najlepiej wielo"
będzie ok ;]
_________________
MVP Office System, MCC, praca: Business Developer, blog: VBATools, FB
Moderator Outlook.pl|WSS.pl|CodeGuru.pl|MSDN dz VBA|ExcelForum.pl
Skonfiguruj swój pakiet dodatków do Excela, Worda, PowerPointa i Outlooka
ID posta: 144522 Skopiuj do schowka
 
 
Wormsek 



Zaproszone osoby: 2
Pomógł: 843 razy
Posty: 4884
Wysłany: 16-01-2012, 17:26   

OShon napisał/a:
Zmora, tylko po co?
Gdyby chodziło nam o potwierdzenie występowania w kolumnie to można by zastosować np: Licz.jeżeli.

A ja tutaj się dołączę.

Przydałyby się testy dokładniejsze, bo teraz wyrażę opinię na podstawie obserwacji jakiś czas temu (więc pamięć już nie ta ;-) ). Wyszukaj.pionowo (poziomo) jest szybsze i wydajniejsze niż licz.jeżeli. Dobrze to widać, jak stosujemy licz.jeżeli dla dość dużej ilości danych.
Trochę naciągany dowód, ale Wyszukaj.pionowo jak znajdzie pierwszą komórkę, to zwraca wynik, natomiast licz.jeżeli musi sprawdzić wszystkie komórki z zadanego okresu. ;-)
_________________
Pozdro
Worm

FAQ - Najczęściej zadawane pytania.
JAK KORZYSTAĆ Z SZUKAJKI
Słownik funkcji

Znajdź nas na Facebook'u

A może fajny dodatek do excela?
ID posta: 144706 Skopiuj do schowka
 
 
bodek 


Pomógł: 856 razy
Posty: 2223
Wysłany: 16-01-2012, 23:11   

Hej chłopaki, OShon, w definicjach formułek słabo Ci poszło :-/ niestety, co zdanie to bym się czepił, ale z drugiej strony skoro napisałeś, czyli do odważnych świat należy, zatem czepiać się również nie należy.
Wormsek, nie od dzisiaj wiadmo, że LICZ.JEŻELI() to złom straszny i muli jak mało która funkcja. Nie wiem dlaczego, ale muli potwornie dla już zaledwie kilku tysięcy komórek z tą funkcją -> zapycha Ex-la.
WP -> szybka bestia.
_________________
Szkolenia z Excela
Forum nieczynne? Zapraszam na:
Grupa Excel na GL
ID posta: 144761 Skopiuj do schowka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgreen created by spleen& Programosy modified v0.3 by warna
Opieka techniczna www.marketingNET.pl

Archiwum


Strona używa plików cookies.

Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.