ID tematu: 70547
 |
SUMIFS z funkcją tesktową w zakresie. |
Autor |
Wiadomość |
caelian
ExcelGaduła 500+

Wersja: Win Office 365
|
Wysłany: 30-03-2021, 07:43 SUMIFS z funkcją tesktową w zakresie.
|
|
|
Pytanko, bo mi nie chce to wyjśc (tablicowo i zwyczajnie)
jak w sumifs'e w "criteria range" umieścić funkcję right aby było to traktowane jak kryteria?
funkcja right na zakresie działa prawidłowo (mam zwracaną tablicę)
Lecz w połączeniu z sumifem nie chce zadziałać.
chce uniknąc kolumny pomocniczej i stąd moje pytanie.
dla forum.xlsx
|
Pobierz Plik ściągnięto 9 raz(y) 9.36 KB |
|
|
 | ID posta:
402940
|
|
|
 |
|
|
|
Asia_@.
Excel Expert

Pomogła: 2770 razy Posty: 4644
|
Wysłany: 30-03-2021, 08:25
|
|
|
Kod: | =SUMA.ILOCZYNÓW((PRAWY(D9:D28;4)="0001")*(E9:E28)) |
|
_________________ Pozdrawiam
Asia |
|
 | ID posta:
402943
|
|
|
 |
|
|
apollo
ExcelSpec

|
Wysłany: 30-03-2021, 09:43
|
|
|
Kod: |
=SUMIFS(E9:E28;D$9:$D$28;"*0001")
|
|
|
 | ID posta:
402948
|
|
|
 |
|
|
Maciej Gonet
Excel Expert

Wersja: Win Office 2016
|
Wysłany: 30-03-2021, 09:50
|
|
|
caelian, zapamiętaj sobie, że wszystkie funkcje zliczania i sumowania warunkowego (SUMIF, SUMIFS i podobne) są funkcjami odwołaniowymi, to znaczy wymagają odwołań (adresów) jeśli chodzi o przeszukiwanie lub sumowanie, natomiast kryteria mogą być dowolnego rodzaju, ale ostatecznie funkcja interpretuje je jako teksty.
W związku z tym na zakresach przeszukiwanych nie można wykonywać żadnych operacji dereferencyjnych (czyli pozbawiających odwołanie swego charakteru).
Zatem nie próbuj nawet robienia takich rzeczy jak wstawianie tu funkcji tekstowych LEFT, RIGHT itp.
To można robić w funkcji tablicowej SUMPRODUCT (SUMA.ILOCZYNÓW), jak pokazała Asia, ale kosztem wydajności.
Jeśli chcesz użyć funkcji z grupy SUMIFS możesz wykorzystać możliwość użycia znaków zastępczych w kryterium tekstowym, to znaczy zamiast manipulować przy zakresie możesz zastosować kryterium "*0001" lub podobne.
Poza tym jak masz już Excela 365, możesz zainteresować się funkcją FILTER. To jest funkcja tablicowa tak jak SUMPRODUCT i w podobny sposób formułuje się kryteria. Jest trochę wydajniejsza od SUMPRODUCT.
Ja się rozpisałem, a apollo to załatwił jedną linijką
dla forum_IFS.xlsx
|
Pobierz Plik ściągnięto 3 raz(y) 8.82 KB |
|
|
 | ID posta:
402949
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
 |
Strona używa plików cookies.
Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe
|