Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 55503 Skopiuj do schowka Sortowanie dynamiczne - sortowanie formułami
Autor Wiadomość
DarcioR
forumowicz


Posty: 20
Wysłany: 05-01-2017, 18:36   Sortowanie dynamiczne - sortowanie formułami

W załączonym arkuszu są dwie tabele . Jedna nieposortowana z pustymi wierszami a druga ta sama posortowana ręcznie ( Przycisk w menu : Sortuj i Filtruj )
Czy można poprzez formuły ( bez VBA ) posortować drugą tabelę - aby w sposób dynamiczny zawsze była odzwierciedleniem tabeli pierwszej ( ilość rekordów ) ale zawsze była w postaci posortowanej . Czyli jeżeli w pierwszej tabeli dopiszę kolejny rekord to pokaże się on w drugiej tabeli a całość tej tabeli będzie posortowana alfabetycznie .
Excel 2010 .

Z góry dziękuję za pomoc .
D.L.

sortowanie.xlsx
Pobierz Plik ściągnięto 27 raz(y) 10.94 KB

ID posta: 312252 Skopiuj do schowka
 
 
Asia_@. 
Excel Expert


Pomogła: 1793 razy
Posty: 3019
Wysłany: 05-01-2017, 19:00   

tablicowa
Kod:
=JEŻELI.BŁĄD(INDEKS(F$9:F$45;MIN.K(JEŻELI(LICZ.JEŻELI(F$9:F$45;"<="&F$9:F$45)=MIN.K(JEŻELI(F$9:F$45<>"";LICZ.JEŻELI(F$9:F$45;"<="&F$9:F$45));WIERSZ(1:1));WIERSZ(F$9:F$45)-8;"");1));"")
_________________
Pozdrawiam
Asia
ID posta: 312254 Skopiuj do schowka
 
 
DarcioR
forumowicz


Posty: 20
Wysłany: 05-01-2017, 20:08   

Rewelacja - działa super

Pozdrawiam Asia
DarcioR w dniu: 05-01-2017, 20:10 napisał/a:
Czy jest możliwe aby posortowana tabela zawierała tylko oryginalne ( niepowtarzające się rekordy ) ?

D.L.

edycja zbiniek:
W miarę możliwości proszę korzystać z opcji edytowania wypowiedzi – przycisk „edytuj”. Opcja jest dostępna bodajże przez 30 minut od momentu wysłania wypowiedzi.
ID posta: 312256 Skopiuj do schowka
 
 
Asia_@. 
Excel Expert


Pomogła: 1793 razy
Posty: 3019
Wysłany: 05-01-2017, 20:26   

tablicowa
Kod:
=JEŻELI.BŁĄD(INDEKS(F$9:F$45;PODAJ.POZYCJĘ(0;JEŻELI(MAX(NIE(LICZ.JEŻELI(H$8:H8;F$9:F$45))*(LICZ.JEŻELI(F$9:F$45;">"&F$9:F$45)+1)*(F$9:F$45<>""))=(LICZ.JEŻELI(F$9:F$45;">"&F$9:F$45)+1);0;1);0));"")
_________________
Pozdrawiam
Asia
ID posta: 312260 Skopiuj do schowka
 
 
DarcioR
forumowicz


Posty: 20
Wysłany: 05-01-2017, 20:59   

Czapka nisko z głowy - wielki szacunek - wszystko działa jak należy

Pozdrawiam ASIA

DL
ID posta: 312262 Skopiuj do schowka
 
 
apollo
ExcelSpec


Pomógł: 869 razy
Posty: 3092
Wysłany: 05-01-2017, 22:18   

DarcioR napisał/a:
wszystko działa jak należy


Ja mam Excel wersji angielskiej, więc nie wiem, czy przetłumaczyłem formułę poprawnie. Czy ktoś może otworzyć w wersji polskiej i sprawdzić, czy formuła jest wprowadzona poprawnie?
No bo dopisałem F23 = Sabina i w kolumnie H nie mam Sabina. Gdzie się podziała?
----------
Ciekawostka. Jeśli w kolumnie F są po prostu teksty (chcemy sortować unikatowe teksty), nie muszą być to imiona, to jest coś dziwnego. Po wprowadzeniu do F27:F40 liczby 1:14 oraz F42 = 15, F44 = 16 mam w kolumnie H same "Adam". Wprowadziłem liczby bo to nie zajmuje czasu.

Nie sprawdziłem bo w tej chwili nie mam cierpliwości. Podaję tylko wyniki obserwacji, które mnie zaskoczyły. Plik jest dołączony

sortowanie.xlsx
Pobierz Plik ściągnięto 11 raz(y) 12.21 KB

ID posta: 312272 Skopiuj do schowka
 
 
szbill62
Excel Expert


Pomógł: 624 razy
Posty: 2704
Wysłany: 06-01-2017, 00:39   

DarcioR, zwróć uwagę na to co napisał apollo.... ma rację, formułka nie do końca działa tak jak powinna.
Ze swej strony zaproponuje inne podejście.... ciut bardziej uniwersalne bo mozna w ten sposób posortować również dane mieszane (tzn zawierające tak tekst jak i liczby - liczby wtedy byłyby przed tekstem)
Dla twojego przykładu byłoby to coś takiego.
Kod:
=JEŻELI.BŁĄD(INDEKS($F$9:$F$45;INDEKS(WYST.NAJCZĘŚCIEJ.TABL(JEŻELI.BŁĄD(PODAJ.POZYCJĘ(WIERSZ($F$9:$F$45)-WIERSZ($F$9)+1;MACIERZ.ILOCZYN(($F$9:$F$45<>"")*($F$9:$F$45>=TRANSPONUJ($F$9:$F$45));1^WIERSZ($F$9:$F$45));{0\0});""));ILE.WIERSZY(H$9:H9)));"")

Zatwierdzić tablicowo i skopiować w dól tak daleko jak chcesz.

Pozdrawiam
_________________
Szkolenia z Power Query!!!
ID posta: 312277 Skopiuj do schowka
 
 
apollo
ExcelSpec


Pomógł: 869 razy
Posty: 3092
Wysłany: 06-01-2017, 01:01   

szbill62 napisał/a:
DarcioR, zwróć uwagę na to co napisał apollo.... ma rację, formułka nie do końca działa tak jak powinna.

Na Ciebie zawsze można polegać ;-)

Pozdrawiam
ID posta: 312279 Skopiuj do schowka
 
 
Asia_@. 
Excel Expert


Pomogła: 1793 razy
Posty: 3019
Wysłany: 06-01-2017, 10:33   

Kod:
=INDEKS(F$9:F$45;PODAJ.POZYCJĘ(0;JEŻELI(MAX(NIE(LICZ.JEŻELI(H$8:H8;F$9:F$45))*(LICZ.JEŻELI(F$9:F$45;">"&F$9:F$45)+1)*(F$9:F$45<>""))=(LICZ.JEŻELI(F$9:F$45;">"&F$9:F$45)+1)*(F$9:F$45<>"");0;1);0))
_________________
Pozdrawiam
Asia
ID posta: 312293 Skopiuj do schowka
 
 
szbill62
Excel Expert


Pomógł: 624 razy
Posty: 2704
Wysłany: 06-01-2017, 12:49   

Asia_@., w ten sposób dostaniesz wielokrotnie ostatniego zamiast pustych :-(

Pozdrawiam
_________________
Szkolenia z Power Query!!!
ID posta: 312307 Skopiuj do schowka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgreen created by spleen& Programosy modified v0.3 by warna
Opieka techniczna www.marketingNET.pl

Archiwum


Strona używa plików cookies.

Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.