ID tematu: 27914
 |
obliczanie wiekości opakowania |
| Autor |
Wiadomość |
m.zuchowicz
słuchacz

|
Wysłany: 2012-02-08, 16:07 obliczanie wiekości opakowania
|
|
|
Witam, jako nowy forumowicz muszę pogratulować tym, którzy pomagają innym. Macie głowę na swoim miejscu! Często zaglądałem i podglądałem, potem stosowałem :)
Ok, ale teraz mam poważniejszy problem - nie wiem nawet czy dobrze umieściłem posta czy chodzi o formułe czy makro.
Chcę na podstawie excela otrzymywać w jakie opakowanie powienienem zapakować towar.
Mam dane, które mówią mi o szerokości, długości i wysokości towaru. Mam też 15 rodzajów opakowań. szerokość x długość x wysokość. I tu jest problem bo 3 dane są zapisane w jedym oknie i excel czyta to jako tekst.
dalej podszedłem do tematu matematycznie, bo pomyślałem że zsumuję cm3 i będę miał coś, ale okazało się że mam parę opakowań o różnych wymiarach dające tą samą wew. objętość.
o co proszę, proszę o pomoc czy jest coś takiego, co na podstawie 3 wymiarów dopasuję mi rozmiar opakowania ?
czyli np: towar 430x265x186 opakowanie 440x280x210
ja na oko wiem, że jest ok. ale jak zrobić by pomimo bardzo wielu zmiennych dotyczących wielkość towaru - sugerował mi stałe pozycję z wielkości opakowania.
trochę może chodzi o optymalizację opakowań, ale bardziej o bieżący stan magazynowy opakowań - bo magazynier nie ogarnia tego co ta ma :)
a nie kalkuluję się produkcji opakowania, pod każdy materiał ( potem na paletach problem itd.)
mam trochę moich wypocin mogę dołączyć na życzenie, ale na moich błędach chyba nikt się nie nauczy, bo sam stanąłem w kropce.
serdecznie pozdrawiam
MZ |
|
 | ID posta:
147901
|
|
|
 |
|
EXCELFORUM.pl POLECA - Bezplatne triki prosto na skrzynke email
|
Kaper
Excel Expert

|
Wysłany: 2012-02-08, 17:21
|
|
|
Zgodnie z 1. punktem regulaminu usuń linki (i tak nie działają) z podpisu.
Pewnie bez oglądania "Twoich wypocin" się nie obejdzie.
kilka pomysłów jak "wydłubywać" liczby z tekstów i sprawdzić czy pudełko jest dobre znajdziesz w załączniku.
wypociny_Kaper.zip
|
Pobierz Plik ściągnięto 18 raz(y) 4.1 KB |
|
_________________ Kaper
Każda trójwymiarowa zwarta i jednospójna rozmaitość topologiczna bez brzegu jest homeomorficzna ze sferą trójwymiarową. Czasem trzeba poczekać sto lat żeby się upewnić. |
|
 | ID posta:
147920
|
|
|
 |
|
|
m.zuchowicz
słuchacz

|
Wysłany: 2012-02-08, 21:40
|
|
|
witam, ok linków już nie ma.
moje wypociny w załączniku - usunąłem dane które są niepotrzebne i tajemnicą firmy.
w załączniku przykładowe dane - poniżej tabela z Twoimi formułami. już jestem o krok do przodu.
teraz mam tabelę, w której mam przykładowe wymiary opakowań. Chcę by przy każdym temacie (rząd od 4 do 7) na końcu excel przeliczał/proponował wymiary opakowania, które mógłbym użyć dla towarów. myślałem na zasadzie rozwijanej tabeli, ale nie bardzo wiem jak to rozwiązać w jednym rzędzie bo tabela ma 24 rzędy.
Potem chcę wrzucić sobie, by aktualnie w tym pliku pokazywał mi dane z innego pliku magazynowego stan kartonów i na tym przykładzie będę widział co jest mi potrzebne do produkcji.
mega podziękowanie za całość, dziękuję oraz za inwencję własną:
- czy się zmieści
- rozrzutność
to nie jest tak, że upieram się na właśnie takim rozwiązaniu może istnieje inne lepsze. Takie wydaję się najprostsze i bardzo pomocne.
planowanie produkcji.rar
|
Pobierz Plik ściągnięto 24 raz(y) 7.37 KB |
|
|
 | ID posta:
147946
|
|
|
 |
Kaper
Excel Expert

|
Wysłany: 2012-02-13, 14:02
|
|
|
W pliku były łącza do jakiegoś innego na Twoim komputerze, ale i tak chodzi nam tu raczej o ideę rozwiązania.
Spójrz na dwie komórki z pomarańczowym tłem (formuły skopiowane w dół).
W B11 każdemu typowi opakowania przypisujemy jego objętość (- przeczytaj też komentarz) skorygowaną o drobny ułamek, aby w przypadku dwóch opakowań o tej samej objętości były one jednak rozróżnialne
| Kod: | =ILOCZYN(D11:F11)+WIERSZ()/1000
| np. gdyby w C11 i C12 były: 440x280x210 i 420x280x220 to w B11 i B12 będą nieznacznie różne wartości: 25872000,011 i 25872000,012, które pozwolą rozróżnić, które pudełko ma być wybrane.
W AF4 jest dłuższa formuła tablicowa (jeśli nie wiesz co to znaczy - sprawdź):
| Kod: | | =WYSZUKAJ.PIONOWO(MIN(JEŻELI((AB4<=$D$11:$D$34)*(AC4<=$E$11:$E$34)*(AD4<=$F$11:$F$34);$B$11:$B$34;""));$B$11:$C$34;2;FAŁSZ) |
do jej lepszego zrozumienia spójrzmy na taki zapis:
| Kod: | | =WYSZUKAJ.PIONOWO(minimalna_objętość_z pudełek_większych_niż_AB4xAC4xAD4;$B$11:$C$34;2;FAŁSZ) |
teraz lepiej prawda
źródłem tej "minimalnej_objętości_..." jest wyrażenie
| Kod: | | JEŻELI((AB4<=$D$11:$D$34)*(AC4<=$E$11:$E$34)*(AD4<=$F$11:$F$34);$B$11:$B$34;"") |
które zwraca te elementy kolumny B, dla których każdy z wymiarów jest mniejszy niż odpowiedni wymiar kartonu (a zamiast tych gdzie którykolwiek wymiar nie spełnia wymagań mamy wartości puste - pomijane przez funkcję MIN).
Pozdrawiam,
plan_prod_Kaper.zip
|
Pobierz Plik ściągnięto 19 raz(y) 12.55 KB |
|
_________________ Kaper
Każda trójwymiarowa zwarta i jednospójna rozmaitość topologiczna bez brzegu jest homeomorficzna ze sferą trójwymiarową. Czasem trzeba poczekać sto lat żeby się upewnić. |
|
 | ID posta:
148608
|
|
|
 |
|
|
haller
Starszy Forumowicz

|
Wysłany: 2012-02-13, 19:56
|
|
|
Hej! :)
A ja mam takie pytanie do Twojego rozwiązania Kaper
Czy znak * w
| Cytat: | | {MIN(JEŻELI((AB4<=$D$11:$D$34)*(AC4<=$E$11:$E$34)*(AD4<=$F$11:$F$34);$B$11:$B$34;""))} | pełni rolę funkcji ORAZ?
Czyli: podaj najmniejszą (MIN) objętość ($B$11:$B$34) dla : mniejszej długości gotowego pudełka od AB4 ORAZ mniejszej szerokości gotowego pudełka od AC4 ORAZ mniejszej wysokości gotowego pudełka od AD4?
Dobrze rozumuję?
I drugie: funkcja tablicowa jest tu zastosowana, bo poszczególne wymiary są porównywane z "zakresami"? |
|
 | ID posta:
148681
|
|
|
 |
Kaper
Excel Expert

|
Wysłany: 2012-02-13, 22:37
|
|
|
Krótko: tak.
Dokładniej: ORAZ nie działa w formułach tablicowych. Wynikiem każdego z 3 porównań jest wartość logiczna (prawda lub fałsz) ale jeśli zaczniemy robić operacje arytmetycznej na wart. logicznych to Excel niejawnie zamieni je na liczby (odpowiednio 1 lub 0). Teraz liczba czyli wynik mnożenia jest pierwszym argumentem funkcji jeżeli i znowu mamy niejawnie zrobioną konwersję, tylko w drugą stronę: 1 jest zamieniona na prawdę, a 0 na fałsz.
tablicowa : brane są po kolei wiersz 11, 12 itd...
mam nadzieję że teraz trochę więcej jest jasne.
edit Kaper: popoprawiałem literówki, bo tekst był pisany na smartfonie, który oczywiście "wie lepiej". szczególnie ucieszyło mnie "pałacowa" w miejscu, gdzie miało być "tablicowa" |
_________________ Kaper
| Ostatnio zmieniony przez Kaper 2012-02-16, 08:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
 | ID posta:
148715
|
|
|
 |
|
|
m.zuchowicz
słuchacz

|
Wysłany: 2012-02-15, 16:31
|
|
|
super! super! Dziękuję!
Kaper, widzę że nie z jednego pieca chleb jadłeś :)
potrzebuję tylko jednej małej formuły a szerzej wyjaśnienia zasady połączenia danych pomiędzy arkuszami.
Chcę stworzyć sam "pusty" arkusz z gotowymi formułami i zasadami obliczeń, bym później tj. co tydzień w taki plik wpisywał wartości i automatycznie cała maszynka będzie działać.
wiem, że jak pokazuje z który plików potrzebuję dane to w adresie pojawia się np:
=[plan_prod_Kaper.xls]Arkusz1!$B$12
z tego co się zorientowałem to muszę mieć otwarty plik jeden i drugi, ale zawsze jak otwieram plik to wyskakuję informacja o automatycznej aktualizacji.
jest możliwość by tylko w pasku formuły wpisać jakiś znak by sam pobierał informację?
mam plik i do niego wrzucam obliczenia, a on odwołuje się do innych plików. klikam anuluj, potem klikam w formułę i wciskam enter i sam aktualizuję sobie z tego pliku który chcę. (to są działania na jednym pliku ale wielu arkuszach)
jak uda mi się dokończyć dzieła, podzielę się moją propozycją programu potrzebnego do zarządzania i planowania produkcji.
[ Dodano: 2012-02-15, 21:43 ]
witam, ściągnąłem sobie Twój plik. walczę, męczę się i nic.
w Twojej formule pojawiają się znaki { }, nie mogę nic z tą formułą zrobić. Chciałem zastosować Twoją formułę do moich plików, ale jak zaczynam "grzebać" to ona zmienia się w ARG! ogólnie nawet w Twoich formułach, nie mogę zmienić zakresu poszukiwań dla poszukiwań pionowych. zaznaczyłeś zakres - ja dodałem dwa nowe opakowania w tej tabeli i już nie mogę się nimi posługiwać.
Napiszę co chciałem ogólnie zrobić, stąd moje poprzednie pytanie o formuły do danych z różnych arkuszy.
1. plik magazynowy dla kartonów - to mam w nim stan magazynowy
2. plik z wymiarami opakowań - to co jest w tej tabelce (opracowane że wyciąga wymiary z tekstu)
3. plan produkcji - pokazuje mi w co zapakować i sam by importował ilość magazynową - potem porównanie co zamówić
ciężko to zrobić, nie poddaje się - coś jest nie tak z tą formułą, sam tego nie naprawię. |
|
 | ID posta:
148979
|
|
|
 |
Zmora
Excel Expert

|
|
 | ID posta:
149026
|
|
|
 |
|
|
m.zuchowicz
słuchacz

|
Wysłany: 2012-02-15, 23:55
|
|
|
ok, dziękuję za pomoc! przeczytałem, zastosowałem i już działa. Teraz pytanie mam o te wartości - Kaper napisałeś:
Kod:
| Kod: | | =ILOCZYN(D11:F11)+WIERSZ()/1000 |
np. gdyby w C11 i C12 były: 440x280x210 i 420x280x220 to w B11 i B12 będą nieznacznie różne wartości: 25872000,011 i 25872000,012, które pozwolą rozróżnić, które pudełko ma być wybrane.
jak tu np: wstawię z ilu warstw jest opakowanie zbudowane czyli 3W i 5W.
bo taki był zamysł. 5W - 5 warstw tektury - te idą zawszę na spód.
Potrzebuję to do obliczeń, na palecie ułożę 9 warstw kartonów z czego 5 warstw z kartonów o tym samy rozmiarze ale 5W i reszta z 3W. nie chodzi mi tu o cenę a aspekt bezpieczeństwa podczas transportu gotowego produktu.
to jak wstawię zamiast tego kodu tekst 3W, 5W to raczej nic mi to nie da? |
|
 | ID posta:
149039
|
|
|
 |
Kaper
Excel Expert

|
Wysłany: 2012-02-16, 08:52
|
|
|
Co prawda nie byłoby problemem uwzględnienie w formule oznaczenia np. 3W440x280x210 i 5W440x280x210 ale ...
Wydaje mi się, że sprawa wyboru trój- czy pięciowarstwowej tektury powinna być realizowana na innym etapie.
Tu zajmowaliśmy się tylko dopasowaniem wymiarów.
Zatem w tabelce, z której bierzemy wymiary opakowań nie powinno być duplikatów (już wiem, dlaczego były ).
Zwłaszcza, że jak rozumiem, sytuacja: jeden rozmiar, ale część pakowana 5W a część (górne warstwy na palecie) w 3W jest zupełnie możliwa/praktykowana.
Czyli pewnie najpierw rozmiar, a potem dobór (po ile) 5W/3W
Pozdrawiam,
PS. wyedytowałem odrobinę Twój post, bo stosowanie znaczników code wokół kodu makra bądź formuły wyraźnie poprawia czytelność. |
_________________ Kaper
|
 | ID posta:
149048
|
|
|
 |
|
|
m.zuchowicz
słuchacz

|
Wysłany: 2012-02-16, 12:49
|
|
|
dziękuję za informację, dobrze to zostawię sobie 5W i 3W na własne kartkowe obliczenia :)
mam dwa pytania, gdzie daję się punkty za "pomógł"?
i jak najszybciej połączyć dane pomiędzy arkuszami by aktualizowały się automatycznie, bez informacji przy otwieraniu plików? czy to te hiperłącza ?
2 dzień pracy na urlopie nad formułami do kartonów :) coraz bliżej dzieła doskonałego :)
[ Dodano: 2012-02-23, 12:34 ]
dziękuję zainteresowanych za pomoc. niestety dzieło doskonałe nie jest doskonałe, i niektóre obliczenia jestem zmuszony robić ręcznie.
sama jednak "maszynka" do której podając wielkości materiałów "z ręki" oblicza genialnie. zatem jest to coś pomocnego :)
dziękuję i uważam temat za zamknięty
EOT |
|
 | ID posta:
149099
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
| |