ID tematu: 70092
 |
Excel - problem z formułą |
Autor |
Wiadomość |
Pi00tr3k
Świeżak

Wersja: Win Office 365
|
Wysłany: 09-02-2021, 07:34 Excel - problem z formułą
|
|
|
Witam,
Buduję w Excelu prosty magazyn, mam już zdecydowana większość i wszystko działa, jednak musiałem przebudować moduł dostaw i mam problem. Plik z przykładem znajduje się w załączniku. Generalnie dostawy wprowadzane w takiej formie jak widać to w pliku, czyli Data, a poniżej ilość / cena jednostkowa / ilość pozostałych sztuk / nr faktury. Jestem świadomy tego, że ciężko będzie to ogarnąć po dłuższym czasie i wśród bardzo wielu danych szukać konkretnej dostawy. Zatem chciałbym, aby na innym arkuszu wyświetlały mi się dostawy w których ilość pozostałych sztuk jest większa od zera, czyli np. ze stu wprowadzonych dostaw, wyświetlają się 3, które są jeszcze fizycznie na magazynie. Myślę, że najlepiej obrazuje problem plik w załączniku. Wczoraj siedziałem nad tym cały dzień i kompletnie nie mam pomysłu, jak zapisać to w takiej formie, jaka jest mi potrzebna. Jeżeli ktoś znalazłby chwilę czasu i chęć pomocy z tym projektem - bardzo prosiłbym o pomoc. Jaką formułę powinienem w tym przypadku zastosować? Jak najlepiej to zapisać?
Serdecznie pozdrawiam i z góry bardzo dziękuje!
@edit: Nie działa funkcja dodawania załączników. Otrzymuję błąd "Ta strona obecnie nie działa".
Wrzucam na hosting: [usunięto]
Działa - poprawiłem.
umiejead
.
przykład.xlsx
|
Pobierz Plik ściągnięto 19 raz(y) 11.64 KB |
|
|
 | ID posta:
400002
|
|
|
 |
|
|
|
Tadek
Excel Expert

Wersja: Win Office 2007
|
Wysłany: 09-02-2021, 09:34
|
|
|
Na początek proponuję trochę inny układ w arkuszu.
Będzie Ci łatwiej wprowadzać dostawy.
przykład 2.xlsx
|
Pobierz Plik ściągnięto 22 raz(y) 8.54 KB |
|
|
 | ID posta:
400019
|
|
|
 |
|
|
Pi00tr3k
Świeżak

Wersja: Win Office 365
|
Wysłany: 09-02-2021, 10:01
|
|
|
Dziękuję za pomoc, oczywiście skorzystam. Chciałbym osiągnąć dokładnie taki efekt, jak przedstawił Pan po prawej stronie. Jakiej formuły powinienem według Pana do tego użyć?
Pozdrawiam. |
|
 | ID posta:
400023
|
|
|
 |
|
|
Tadek
Excel Expert

|
Wysłany: 09-02-2021, 12:24
|
|
|
Proponuję to makrem.
Zobacz w załączniku.
Kliknij przycisk "Pobierz".
przykład 2(t).xlsm
|
Pobierz Plik ściągnięto 15 raz(y) 17.49 KB |
|
|
 | ID posta:
400047
|
|
|
 |
|
|
Asia_@.
Excel Expert

Pomogła: 2743 razy Posty: 4600
|
Wysłany: 10-02-2021, 13:59
|
|
|
formułami
przykład_aa.xlsx
|
Pobierz Plik ściągnięto 13 raz(y) 16.43 KB |
|
_________________ Pozdrawiam
Asia |
|
 | ID posta:
400103
|
|
|
 |
|
|
Tadek
Excel Expert

|
Wysłany: 11-02-2021, 08:35
|
|
|
Formulami w mojej wersji.
przykład 2(t).xlsm
|
Pobierz Plik ściągnięto 10 raz(y) 16.04 KB |
|
|
 | ID posta:
400145
|
|
|
 |
|
|
DwaNiedźwiedzie
Excel Expert

Wersja: Win Office 2016
|
Wysłany: 11-02-2021, 14:10
|
|
|
Pi00tr3k, po pierwsze: układ, który zaproponowałeś, może komuś wydawać się ładny, ale jest zupełnie niefunkcjonalny. Nawet na ultraszerokim monitorze nie wyciągniesz z takich danych na szybko żadnych wniosków, a ich obsługa czy przekształcanie formułami to koszmar. Układ, który zaproponował Tadek, to pierwsza rzecz, którą należy wdrożyć.
Po drugie: tu nie ma co bawić się formułami, od takich zadań jest Power Query. Zaznaczasz dowolną komórkę w tabeli wejściowej, następnie Dane -> Z tabeli/zakresu. Powinno pokazać się okienko z namierzonym zakresem tabeli, jednak tutaj domyślnie obejmuje ono zbędny nagłówek "DOSTAWY", więc trzeba poprawić zakres na B3:F7, zaznaczyć opcję "Moja tabela ma nagłówki" i kliknąć OK. W edytorze PQ po lewej stronie nagłówków kolumn poprawiasz typ danych dla daty (domyślnie ustawia się data i czas, zmień na datę) oraz przy cenie jednostkowej (zmień na liczby dziesiętne), filtrem w kolumnie pozostało usuwasz zera (jak w zwykłym filtrze a arkuszu), wybierasz z menu Zamknij i załaduj do.. i wskazujesz docelowe miejsce w arkuszu. Tyle, minuta prostego klikania.
Żeby odświeżyć taką tabelę wystarczy kilknąć na niej prawą myszą i wybrać Odśwież, nie trzeba pamiętać o uzupełnianiu formuł czy innych niedogodnościach dynamicznych zakresów.
moduł dostaw.xlsx
|
Pobierz Plik ściągnięto 6 raz(y) 18.28 KB |
|
|
 | ID posta:
400180
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
 |
Strona używa plików cookies.
Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe
|