ID tematu: 27907
 |
Duża praca i jeszcze większy problem |
| Autor |
Wiadomość |
damis88
świeżak

|
Wysłany: 2012-02-08, 12:22 Duża praca i jeszcze większy problem
|
|
|
Witajcie!
Potrzebuję Waszej pomocy.
Pracuje w firmie transportowej i muszę zrobić dwa skoroszyty. W pierwszym "Rozkład" znajdować się bedą ogólne informację o rozkładzie pracy kierowców (taka zbiorówka) prześle je w załączniku. Druki to ma być dany kierowca, który jak otworzę będzie mi zczytywał dane ze skoroszytu "Rozkład" i automatycznie wypełniał komórki. "Rozkład" to ręczne wypełnianie komórek ale jaką funkcję zastosować aby te dane lądowały mi u poszczególnego kierowcy.
Trochę już zrobiłem ale pytanie czy da sie to jakos skrocic bo przy tej ilosci kursow jest to mocno uciazliwe.
Przesyłam Wam skoroszyt "rozkład", przykładowy kierowca "Bąk Andrzej", oraz baze danych z kursami i godzinami odjazdu. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
CZAS PRACY KIEROWCOW.zip
|
Pobierz Plik ściągnięto 20 raz(y) 64.43 KB |
|
|
 | ID posta:
147873
|
|
|
 |
|
EXCELFORUM.pl POLECA - Bezplatne triki prosto na skrzynke email
|
mackol100
Fan Excela

|
Wysłany: 2012-02-08, 13:15
|
|
|
Wykorzystaj ten załącznik (mojego autorstwa). Zobaczysz w nim jak można zrobić tak aby wyświetlały się pozycję tylko interesującej nas osoby. Może się przyda.
PS. Oczywiście ty zamiast nazwy klienta wyszukiwałbyś numer kierowcy.
Przykład działa dla 15 pozycji dla konkretnej osoby i do wiersza nr 1000. Nie ma problemu, żebyś przerobił to pod swoje potrzeby.
wyszukiwanie klienta.rar
|
Pobierz Plik ściągnięto 33 raz(y) 9.2 KB |
|
_________________ Maciek |
|
 | ID posta:
147876
|
|
|
 |
|
|
damis88
świeżak

|
Wysłany: 2012-02-08, 13:47
|
|
|
| Wielkie dzięki za pomoc, ale żeby to zastosować u siebie muszę to wszystko najpierw dobrze zrozumieć. Wszystko jest w miarę jasne ale jak zrobiłeś to otwierane menu z wyborem klienta? |
|
 | ID posta:
147882
|
|
|
 |
mackol100
Fan Excela

|
Wysłany: 2012-02-08, 13:51
|
|
|
Dane-Poprawność danych i zamiast "dowolna wartość" wybiramy "lista" i albo określamy ręcznie jakiego zakresu będzie dotyczyć, albo robiz to tak jak ja wykorzystując przypisaną zakresowi nazwę. Patrz formuły-Manadżer nazw.
No i jeszcze zauważ że w przykłądze tak naprawdę najważniejwsza jest kolumna O a w niej zostały umieszczone formuły tablicowe (zatwierdzane ctrl+shift+enter). Gdybyś chciał więcej informacji to może pisz na PW. |
|
 | ID posta:
147883
|
|
|
 |
|
|
damis88
świeżak

|
Wysłany: 2012-02-08, 17:22
|
|
|
A jest taka funkcja, która przeszuka mi arkusz kalkulacyjny w poszukiwaniu danej liczby i poda jego pozycję?
Np. szukana liczba: 2, pozycja: C4 |
|
 | ID posta:
147921
|
|
|
 |
mackol100
Fan Excela

|
Wysłany: 2012-02-08, 22:45
|
|
|
| Możesz spróbować z funkcją PODAJ.POZYCJĘ, ale ona nie przeszukuje całego arkusza tylko konkretną kolumnę, poza tym liczby muszą być ułożone w kolejności rosnącej lub malejącej (no chyba że dana liczba występuje tylko raz w całej kolumnie. W przeciwnym wypadku zwróci raczej błędną wartość (a konkretnie numer wiersza). |
|
 | ID posta:
147959
|
|
|
 |
|
|
|