Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 63838 Skopiuj do schowka Problem: Jak policzyć "przedostatnią" wypełnioną k
Autor Wiadomość
kuma 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2010
Pomógł: 1217 razy
Posty: 3613
Wysłany: 21-01-2019, 20:28   

Chyba z VBA będzie dużo łatwiej. Do modułu VBA arkusz 1 wklej kod
Kod:
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
    Dim a()
    Dim k As Integer
   
    k = Target.Column
    On Error Resume Next
    If k <> 3 And k <> 5 And k <> 7 And k <> 9 And Target.Row > 25 Or (Not IsNumeric(Target.Value) And Len(Target.Value) > 0) Then Exit Sub
        Application.EnableEvents = False
        Liczniki Target.Column
        Application.EnableEvents = True
End Sub
Do modułu normalnego VBA wklej
Kod:
Sub Liczniki(kol As Integer)
    Dim a(), mv
    Dim i As Integer, lr As Integer
    Dim lv As Single
   
    lr = Cells(Rows.Count, kol).End(xlUp).Row
    lv = -1
    If lr >= 2 Then
        a = Range(Cells(2, kol), Cells(lr, kol)).Value
        For i = 1 To 24
            mv = a(i, 1)
            If mv > lv And Len(mv) > 0 Then
                a(i, 1) = IIf(lv < 0, 0, mv - lv): lv = mv
            ElseIf Len(mv) > 0 Then
                a(i, 1) = 0: lv = mv
            Else
                a(i, 1) = ""
            End If
             If i >= lr - 1 Then Exit For
        Next
        Cells(2, kol).Offset(0, 1).Resize(UBound(a), 1) = a
    Else
        Range(Cells(2, kol), Cells(25, kol)).Offset(0, 1).ClearContents
    End If
End Sub
Jeśli chcesz wyczyścić wszystkie dane wybierz wpisy licznika i zużycie.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez kuma 23-01-2019, 09:50, w całości zmieniany 1 raz  
ID posta: 360984 Skopiuj do schowka
 
 
dm 
Excel Expert


Pomógł: 404 razy
Posty: 1186
Wysłany: 21-01-2019, 22:42   

W ID posta: 360918 pisałeś
Cytat:
Aha, w H2 Zużycie zawsze startuje od 0, bo liczę tylko dla arkusza - niezależnie od stanu w G2.
a teraz
Cytat:
w G2 zmieniam
Czy teraz jest dobrze?

Zużycye wg licznika -makra3.xlsm
Pobierz Plik ściągnięto 21 raz(y) 17.74 KB

ID posta: 360986 Skopiuj do schowka
 
 
g3m
Starszy Forumowicz


Posty: 33
Wysłany: 22-01-2019, 12:59   

g3m w dniu: 2019-01-22, 12:42 napisał/a:
dm - jest lepiej. Ale, jeżeli np. G2 do G6 nie podam stanu (puste) i pierwszy stan to G7, to H7 powinno startować od 0 (Zużycie H7=0,0), bo nie ma wyżej odniesienia.
I jeszcze taki szczegół - jezeli pusta w stanie licznika, to także pusta w zużyciu. Pozdrawiam

kuma - jeszcze nie testowałem, bo muszę lecieć - sprawdzę wieczorem. Makro to już w ogóle dla mnie magia (ledwie poruszam się w formułach).

kuma - w załączniku powrócę jeszcze raz do formuł, w H mam formułę, tyle tylko, że brakuje mi liczenia jeżeli są puste w G. Np. H7 nie policzyła do G3, a H14 do G12. Jest blisko, a ciągle daleko. Pozdrawiam

edycja Zbiniek:
Proszę korzystać z opcji edytowania wypowiedzi – przycisk „edytuj”. Opcja jest dostępna bodajże przez 30 minut od momentu wysłania wypowiedzi.


Zużycie - Test Wzór2.xlsx
Pobierz Plik ściągnięto 22 raz(y) 12.98 KB

ID posta: 361012 Skopiuj do schowka
 
 
dm 
Excel Expert


Pomógł: 404 razy
Posty: 1186
Wysłany: 22-01-2019, 20:02   

Może to Cię zadowoli.

Zużycye wg licznika -makra3.xlsm
Pobierz Plik ściągnięto 22 raz(y) 18.47 KB

ID posta: 361057 Skopiuj do schowka
 
 
g3m
Starszy Forumowicz


Posty: 33
Wysłany: 22-01-2019, 21:28   

kuma - sprawdź jeszcze G2 z H2. Jeżeli w G2 jest wartość, to w H2 zawsze powinno być 0,0 - to wartość początkowa kolumny, bo nie ma odniesienia wyżej i nie liczy. Jeżeli G2 puste, to H2 też puste.
Pozostałe wyglądają prawidłowo.
Ostatnio zmieniony przez g3m 22-01-2019, 21:40, w całości zmieniany 1 raz  
ID posta: 361065 Skopiuj do schowka
 
 
dm 
Excel Expert


Pomógł: 404 razy
Posty: 1186
Wysłany: 22-01-2019, 21:39   

Sprawdź.

Zużycye wg licznika -makra3.xlsm
Pobierz Plik ściągnięto 21 raz(y) 18.58 KB

ID posta: 361067 Skopiuj do schowka
 
 
g3m
Starszy Forumowicz


Posty: 33
Wysłany: 22-01-2019, 21:49   

Zbiniek - faktycznie wyszło połączenie dwóch postów do do dwóch adresatów: miały być dwa oddzielne posty, albo jeden w odpowiedzi do dwóch adresatów. Pozdrawiam
ID posta: 361069 Skopiuj do schowka
 
 
g3m
Starszy Forumowicz


Posty: 33
Wysłany: 22-01-2019, 22:05   

dm - jest jeszcze błąd. (G7=7, H7=0: wyżej puste: OK).
Jeżeli dam G8=0 i w G9 dam 9 to H9 daje 0 zamiast =9. (H10 już liczy G10 od G9).
Pozostałe wyglądają prawidłowo.
ID posta: 361073 Skopiuj do schowka
 
 
kuma 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2010
Pomógł: 1217 razy
Posty: 3613
Wysłany: 23-01-2019, 09:51   

Poprawiłem swój kod w ID posta: 360984 i powinno być ok.
Pozdrawiam.
ID posta: 361095 Skopiuj do schowka
 
 
g3m
Starszy Forumowicz


Posty: 33
Wysłany: 23-01-2019, 22:23   

kuma - działa.
Pytania: chcę dodać do tabelki pierwszy wiersz z sumowaniem poszczególnych kolumn Zużycie - wszystko przesunie się w dół.
Czy aby nie rozjedzie mi się wtedy system? Jest jakaś opcja żeby to VB "wlokło się" za zmianami w tabeli?
A, jeszcze jedno, czy na androidzie da się pracować z tym rozwiązaniem?
Pozdrawiam
ID posta: 361182 Skopiuj do schowka
 
 
kuma 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2010
Pomógł: 1217 razy
Posty: 3613
Wysłany: 24-01-2019, 18:25   

Zerknij do załącznika. Wpisałem uwagi odnośnie zmian rozmiarów tabeli liczników i zużycia (kolor czerwony komórek).
Jeśli będą uwagi to daj znać.
Odnośnie androidu nie wiem, nie testowałem.
Pozdrawiam.

Zużycie - Test Wzór2_kuma.xlsm
Pobierz Plik ściągnięto 19 raz(y) 23.83 KB

ID posta: 361233 Skopiuj do schowka
 
 
g3m
Starszy Forumowicz


Posty: 33
Wysłany: 25-01-2019, 20:08   

kuma - dzięki za objaśnienia, mogę teraz coś zmieniać. Testowałem właśnie tabelę i przyplątał się błąd: jeżeli podaję stan licznika np. 8 i niżej podam stan 1 do 7 - niżej bezpośrednio albo z przerwą pustych komórek, Zużycie zwraca mi odp. 1-7 zamiast 0. (Podanie niższego stanu od ostatniego wyżej ma skutkować rozpoczęciem liczenia od 0 - tak jak to działało we wcześniejszym rozwiązaniu - opcja nowego licznika, ale nie koniecznie ze stanem 0). Jeżeli podam 0, to wtedy liczy od 0, tu OK.
Pozdrawiam
ID posta: 361320 Skopiuj do schowka
 
 
kuma 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2010
Pomógł: 1217 razy
Posty: 3613
Wysłany: 25-01-2019, 20:11   

Testowałeś ostatni załącznik? Trochę zmieniłem. Są zmiany!
Podaj na którym to się pojawia.
ID posta: 361322 Skopiuj do schowka
 
 
kuma 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2010
Pomógł: 1217 razy
Posty: 3613
Wysłany: 25-01-2019, 20:25   

Teraz powinno być ok.
Pozdrawiam.

Zużycie - Test Wzór2_kuma.xlsm
Pobierz Plik ściągnięto 25 raz(y) 23.84 KB

ID posta: 361323 Skopiuj do schowka
 
 
g3m
Starszy Forumowicz


Posty: 33
Wysłany: 27-01-2019, 17:22   

Kuma - dziękuję. Nie wykryłem błędów, wszystko działa. Szkoda, że nie mogę przerzucić tego systemu na androida (nie widzi pliku z makrem) i muszę przepisywać stan.
Może jeszcze spróbuję gdzieś z funkcjami, ale wspominałeś, że ciężko to objąć funkcją.
Póki co, dzięki za Twój wkład - już wprowadziłem pierwsze dane. Pozdrawiam

Media - Zużycie.xlsm
Pobierz Plik ściągnięto 21 raz(y) 46.19 KB

ID posta: 361405 Skopiuj do schowka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgreen created by spleen& Programosy modified v0.3 by warna
Opieka techniczna www.marketingNET.pl

Archiwum

Strona używa plików cookies.

Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe