Przesunięty przez: Artik 18-03-2021, 01:29 |
Makro zamiast tabeli przestawnej |
Autor |
Wiadomość |
Bael
Świeżak

Wersja: Win Office 2019
|
Wysłany: 16-03-2021, 22:18 Makro zamiast tabeli przestawnej
|
|
|
Cześć,
Próbowałam napisać dobre makro, którym będę mogła zastąpić tabelę przestawną, ale zaczęłam się gubić, a kod wyglądał co najmniej źle. Czy mogę prosić o pomoc? Zdjęcie problemu z załączniku.
Czy jest możliwość wykonania makra korzystając ze słownika?
Dodam również, że w arkuszu z danymi mam 4 kolumny: "Nr sklepu", "Sklep" - nazwa, "Nazwa towaru" oraz "Sprzedaż netto".
IMG_7128.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 30 raz(y) 396.75 KB |
|
|
 | ID posta:
402221
|
|
|
 |
|
|
|
Marecki
Excel Expert

Wersja: Win Office 2019
|
|
 | ID posta:
402305
|
|
|
 |
|
|
Kaper

Zaproszone osoby: 2
Wersja: Win Office 365
|
Wysłany: 24-03-2021, 08:26 Re: Makro zamiast tabeli przestawnej
|
|
|
Do bardzo ważnej wskazówki moderatora dorzucę komentarz do pytania Bael napisał/a: | Czy jest możliwość wykonania makra korzystając ze słownika? |
Tak. Możesz wykorzystać obiekt słownik w makrze, I ma szansę skutkować to dość eleganckim i czytelnym kodem (czy wyglądającym lepiej - nie wiem, bo swoim się nie chwalisz). Zwróć uwagę, że domyślnie biblioteka Microsoft Scripting Runtime nie jest uruchomiona i albo jeśli będziesz kod realizować na swoim komputerze należy dodać do niej referencję, albo zastosować późne wiązanie, czyli zadeklarować i utworzyć słownik mniej więcej tak:
Kod: | Dim dict As Object
Set dict = CreateObject ("Scripting.Dictionary") |
|
_________________ Kaper Jej Królewskiej Mości
Jeśli dane będą torturowane dość długo, przyznają się do wszystkiego |
|
 | ID posta:
402647
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
 |
Strona używa plików cookies.
Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe
|