Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 68543 Skopiuj do schowka Liczba komórek do ponownego powtórzenia wartości
Autor Wiadomość
Daro11111
forumowicz


Posty: 19
Wysłany: 19-07-2020, 14:33   Liczba komórek do ponownego powtórzenia wartości

Witam.

Czy da się i mógłby ktoś mi sporządzić funkcję, która:

1. Sprawdzałaby w kolumnie wyznaczoną liczbę np. 1, która co jakiś czas się powtarza i chciałbym uzyskać informację średni czas oczekiwania na pojawianie się tej liczby;

2. Sprawdzałaby w kolumnie wyznaczoną liczbę np. 1, ile aktualnie oczekujemy na jej pojawienie się.

Przesyłam plik.

l — kopia.xlsx
Pobierz Plik ściągnięto 10 raz(y) 31.74 KB

ID posta: 389866 Skopiuj do schowka
 
 
Maciej Gonet 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2016
Pomógł: 1669 razy
Posty: 5454
Wysłany: 19-07-2020, 15:11   

Zobacz, czy takie wyniki Cię zadowalają. Jeśli nie, musiałbyś podać przykład jak liczysz ten średni czas oczekiwania.

Częstość_los.xlsx
Pobierz Plik ściągnięto 11 raz(y) 31.9 KB

ID posta: 389867 Skopiuj do schowka
 
 
umiejead 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2013
Pomógł: 662 razy
Posty: 3481
Wysłany: 19-07-2020, 19:42   

Wiem że w treści na pisałeś "funkcję" - ale ponieważ sam wątek umieściłeś w dziale "Jak to zrobić" - to skleciłem coś takiego w VBA - zał.

Info: "czasy" traktuję jako kolejne losowania.
.

Kopia l — kopia.xlsm
Pobierz Plik ściągnięto 4 raz(y) 42.33 KB

_________________
.
Jak poprawnie opisać problem: http://www.excelforum.pl/...ika-vt59262.htm
Chcesz precyzyjną odpowiedź - zadaj precyzyjne pytanie.
ID posta: 389873 Skopiuj do schowka
 
 
Daro11111
forumowicz


Posty: 19
Wysłany: 19-07-2020, 22:23   

Maciej Gonet napisał/a:
Zobacz, czy takie wyniki Cię zadowalają. Jeśli nie, musiałbyś podać przykład jak liczysz ten średni czas oczekiwania.

Wygląda na to że wszystko gra. Dzięki wielkie.

Daro11111 w dniu: 19-07-2020, 22:26 napisał/a:
umiejead napisał/a:
Wiem że w treści na pisałeś "funkcję" - ale ponieważ sam wątek umieściłeś w dziale "Jak to zrobić" - to skleciłem coś takiego w VBA - zał.

Info: "czasy" traktuję jako kolejne losowania.
.


VBA jakim to cudem liczba 1 oczekuj 45 kolejek :) jak czeka 13. VBA nie zdaje egzaminu a tym bardziej edycja z mojej strony nie do zrobienia. Ale kolega funkcjami rozwiązał problem i wszystko śmiga

Daro11111 w dniu: 19-07-2020, 22:51 napisał/a:
Jeszcze jedna prośba o dopisanie 3 opcji.

3. opcja to maksymalna przerwa za nim wystąpiła dana liczba.

edycja Zbiniek:
Proszę korzystać z opcji edytowania wypowiedzi – przycisk „edytuj”. Opcja jest dostępna bodajże przez 30 minut od momentu wysłania wypowiedzi.
ID posta: 389885 Skopiuj do schowka
 
 
Daro11111
forumowicz


Posty: 19
Wysłany: 22-07-2020, 17:43   

Nie da się już uzyskać tej 3 opcji?
Maksymalna przerwa - czyli funkcja sprawdza przerwy jakie występowały i podaje tą najdłuższą.
ID posta: 390042 Skopiuj do schowka
 
 
Asia_@. 
Excel Expert


Pomogła: 2662 razy
Posty: 4478
Wysłany: 22-07-2020, 17:52   

nie wiem czy o to chodzi
spróbuj taki
Kod:
=MAX(CZĘSTOŚĆ(JEŻELI(CZY.LICZBA(JEŻELI($E$2:$E$436=Y$1;"a";$E$2:$E$436));WIERSZ($E$2:$E$436);"");JEŻELI(CZY.LICZBA(JEŻELI($E$2:$E$436=Y$1;"a";$E$2:$E$436));"";WIERSZ($E$2:$E$436))))

jest to formuła tablicowa (należy zatwierdzić klawiszami Ctrl+Shift+Enter) i kopia w prawo
_________________
Pozdrawiam
Asia
ID posta: 390043 Skopiuj do schowka
 
 
Maciej Gonet 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2016
Pomógł: 1669 razy
Posty: 5454
Wysłany: 22-07-2020, 20:53   

Asiu, a nie wystarczyłoby tak?
Kod:
=MAX(CZĘSTOŚĆ(JEŻELI($E$2:$E$436=Y$1;"";WIERSZ($E$2:$E$436));JEŻELI($E$2:$E$436=Y$1;WIERSZ($E$2:$E$436);"")))
Wydaje mi się, że wynik jest identyczny. Inna sprawa, że ja bym do tych wyników dodawał 1, bo w tej chwili to jest liczba losowań pomiędzy tymi w których wypadła sprawdzana liczba.
No i jeszcze pozostaje sprawa fragmentów początkowych i końcowych tego ciągu. Obecna formuła je liczy, chociaż nie jest to formalnie "czas pomiędzy", tylko "czas przed" albo "czas po".
ID posta: 390048 Skopiuj do schowka
 
 
Daro11111
forumowicz


Posty: 19
Wysłany: 22-07-2020, 22:51   

Jak sprawić aby nie zliczał pustych komórek? Bo dodaję wyniki codziennie i lista rośnie więc fukcję mam na 2000 w dół komórek ale wyników kilkaset. Jeśli taką funkcję wpuszczę na 2000 komórek to zlicza puste i mam fałszywy wynik.

Edit MG: Nie cytuj w całości poprzedniego wpisu. Domyślnie do niego się odnosisz. Cytowanie ma sens, jeśli dotyczy wpisu wcześniejszego lub wybranego fragmentu.
ID posta: 390050 Skopiuj do schowka
 
 
Maciej Gonet 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2016
Pomógł: 1669 razy
Posty: 5454
Wysłany: 23-07-2020, 03:30   

A gdzie wstawiasz te nowe dane u góry, czy u dołu?
Jeśli u góry, to możesz użyć w formule adresów od pierwszego wiersza (nagłówkowego), żebyś wstawiał nowe wiersze w środku, a nie na końcu zakresu, do którego odwołują się formuły. Wtedy odwołania będą się automatycznie dopasowywać.
Jeśli u dołu, to można postąpić analogicznie, wstawiając na końcu wiersz ze znacznikami końca danych i wstawiać nowe dane przed tymi znacznikami. Można również przekształcić zakres w Tabelę Excela i w takim przypadku dodawanie danych na końcu tabeli będzie automatycznie dopasowywać zakresy w formule.
ID posta: 390053 Skopiuj do schowka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgreen created by spleen& Programosy modified v0.3 by warna
Opieka techniczna www.marketingNET.pl

Archiwum

Strona używa plików cookies.

Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe