ID tematu: 27814
 |
Zestawienie ilość i wartość dla kilku arkuszy |
| Autor |
Wiadomość |
adampuchal
słuchacz

|
Wysłany: 2012-02-04, 16:53 Zestawienie ilość i wartość dla kilku arkuszy
|
|
|
Potrzebuje skonstruować tabelę, która zbiera informację o wartości i ilości, z podziałem na sklepy, dla towarów powyżej 3 lat.
Ważne, aby w tabeli zbiorczej nie powtarzały się towary.
W pliku przykład i moje "wyobrażenie" rozwiązania.
Sklep.rar
|
Pobierz Plik ściągnięto 18 raz(y) 3.93 KB |
|
|
 | ID posta:
147451
|
|
|
 |
|
EXCELFORUM.pl POLECA - Bezplatne triki prosto na skrzynke email
|
tkuchta1
Excel Expert

|
|
 | ID posta:
147456
|
|
|
 |
|
|
adampuchal
słuchacz

|
Wysłany: 2012-02-04, 17:41
|
|
|
| A jak wprowadzić ograniczenie dla towarów z okresu 3? |
|
 | ID posta:
147458
|
|
|
 |
TOMEK1970
ExcelSpec

|
Wysłany: 2012-02-04, 18:10
|
|
|
Już trzeci raz przerabiam dzisiaj tę samą formułę .
W załączniku rozwiązanie formułą tablicową (pomimo że plik zapisałeś jako .xls podałem dwa rozwiązania dla Excela 2003 - dłuższe i dla Excela 2007 - krótsze).
Rozwiązanie ma jedną wadę - drastycznie rośnie wielkość formuły, w miarę dodawania nowych sklepów i Excel 2003 może już nie pozwolić na dodanie następnego sklepu (ilość zagnieżdżeń funkcji) a Excel 2007 będzie strasznie mulił przy przeliczeniach dla większej ilości sklepów i towarów.
Zobacz czy takie rozwiązanie ci pasuje:
Sklep.zip
|
Pobierz Plik ściągnięto 9 raz(y) 6.74 KB |
|
_________________ Pozdrawiam
Tomek |
|
 | ID posta:
147460
|
|
|
 |
|
|
adampuchal
słuchacz

|
Wysłany: 2012-02-05, 14:23
|
|
|
Problem mam z tą formułą, ponieważ mam w sumie 20 sklepów i dużo wierszy. Funkcja jeżeli musiałaby być zagnieżdżona zbyt wiele razy i formuła w jednej komórce musiałaby zająć 21 wierszy. Mam ogromną prośbę czy można to zrobić uniwersalnie dla 11 sklepów bo tyle mam najwięcej w największym regionie.
Jak uda się dla tych jedenastu to będę już w domu :)
Załączyłem plik z jedenastoma sklepami żeby już nie mącić:)
Zacząłem jeszcze wyszukiwać problemy z użyciem podaj pozycję i przesunięcia ale problem dalej polega na porównaniu tych sklepów.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Sklepy analiza.rar
|
Pobierz Plik ściągnięto 4 raz(y) 106.52 KB |
|
|
 | ID posta:
147536
|
|
|
 |
TOMEK1970
ExcelSpec

|
Wysłany: 2012-02-08, 17:46
|
|
|
Trochę to trwało, ale temat mnie zaciekawił i zrobiłem makro, które myślę że spełni twoje oczekiwania.
Trochę warunków aby makro zadziałało:
1. Arkusze z nazwami sklepów muszą zaczynać się od litery "w", tak jak w twoim przykładzie, czyli np. w_1, w_5 itd - inaczej towar z tych sklepów nie będzie brany pod uwagę przy tworzeniu tabeli w arkuszu "Wynik" (możesz to ewentualnie zmienić w tym fragmencie kodu: Maska = "w*" ).
2. Ilość i wartość muszą być w arkuszach sklepów odpowiednio w kolumnach B i C a lata w D (można to zmienić w tej deklaracji | Kod: | | If .Cells(i, 4).Value >= WiekMin.Value Then | oraz w formułach wewnątrz kodu, ale uważaj na znaczek ' (apostrof) bo jest on specyficznie brany w cudzysłów (cały zapis wygląda tak: ""'"" ) i jak tam zrobisz błąd, to może być ciężko dojść jak go naprawić
3. Dane w arkuszach sklepów nie mogą mieć pustych komórek, czyli nie może być ilości bez wartości i odwrotnie
4. Jeżeli będziesz kopiował makro do innego pliku, to musisz w nim utworzyć arkusz "Wynik", do którego będzie się wklejała tabela z wynikiem.
5. Makro zostało stworzone w Excelu 2007 i choć ograniczenia są założone dla Excela 2003 (65536 wierszy i ostatnia kolumna o symbolu IV), to nie daję gwarancji że wszystko będzie działać w Excelu 2003 bezproblemowo - musisz to sam przetestować.
6. Z uwagi na sposób obliczania przy dużej ilości danych może wystąpić błąd ze względu na zbyt małą ilość dostępnych wierszy (makro najpierw kopiuje do arkusza "Wynik" wszystkie towary spełniające warunek wiekowy ze wszystkich arkuszy, a dopiero później usuwa z tego duplikaty)
7. Makro przy większych ilościach danych może dosyć długo liczyć (nawet kilka minut) - jeżeli będzie problem ze zbyt długim przeliczaniem lub z tym, o czym pisałem w punkcie 7, spróbuj podzielić dane na mniejsze porcje.
OK, trochę postraszyłem ale myślę że wszystko będzie działać zgodnie z twoimi oczekiwaniami, zerknij do załącznika:
P.S.
W makrze wykorzystałem znaczne fragmenty kodów (niekiedy całe ) kolegów Hudibyk, Hurgadion i pośrednio Tkuchta1, z racji tego że raczkuję dopiero w temacie VBA, mam prośbę do wszystkich mających trochę pojęcia o makrach o zerknięcie na moje wypociny i ewentualne podpowiedzi odnośnie optymalizacji tego kodu. Zależy mi szczególnie na wypowiedziach odnośnie korzystania z ".FormulaLocal" w przypadku gdy jest ona potrzebna do wyliczeń, które i tak są później wklejane jako wartości (mam wrażenie że można to zrobić szybciej i wydajniej).
Sklepy analizaT.zip
|
Pobierz Plik ściągnięto 10 raz(y) 191.18 KB |
|
Tomek |
|
 | ID posta:
147926
|
|
|
 |
|
|
Wormsek
Excel Expert

Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 2012-03-20, 14:30
|
|
|
Jako, że nie mam dziś weny do pracy, to zajrzałem i :
1.
| Kod: | | On Error GoTo koniec |
Jak znajdzie błąd w kodzie to idzie na koniec makra....ale strasznie uogólniłeś to. Jak już wywołujemy taką obsługę błędu, to staramy się to robić świadomie dla jakiejś pojedynczej akcji, a potem wyłączamy obsługę błędów.
W twoim wypadku w dalszej części kodu może pojawić się kilka różnych błędów, a ty nie będziesz wiedział, który fragment kodu to zrobi.
2.
| Kod: | Range("B1").Value = "<--Tu wpisz wiek"
Do
Set WiekMin = Range("A1")
Loop Until WiekMin.Value <> "" |
Coś takiego spowoduje, że jeżeli komórka będzie pusta, to makro ci będzie działać do us...j śmierci . (hihi nawet z ciekawości sobie excela przez to zawiesiłem )
Podejrzewam, że wcześniejsze włączenie obsługi błędów spowoduje, że jeżeli się pojawi jakieś przeciążenie pamięci w tej pętli to odczyta to jako błąd, ale nie wiem ile na coś takiego byś musiał czekać
Dodatkowo przypisujesz komórkę do zmiennej obiektowej, a korzystasz tylko z jej wartości. Więc lepiej zadeklarować WiekMin jako np. Integer i przypisać od razu samą wartość.
Podsumowując:
Bardziej już się opłaca robić świadome sprawdzenie wartości poprzez przykładowo:
| Kod: | Dim WiekMin As Integer
On Error GoTo WiekErr
WiekMin = Range("A1")
On Error GoTo 0
If WiekMin = 0 Then
MsgBox "AAAAAA ;)"
GoTo koniec
End If
WiekErr:
MsgBox "Wiek nie jest liczbą"
koniec:
Exit Sub
|
(ba, przydałoby się jeszcze sprawdzić, czy jest całkowitą, ale to jako praca domowa )
Lecimy dalej
3. | Kod: | | Set ArkuszWynik = ThisWorkbook.Worksheets("Wynik") |
Tu też by się przydało obsłużyć błąd, bo co będzie jak takiego arkusza nie będzie w pliku?
4. | Kod: | | .Range(.Cells(i, 1), .Cells(i, 1)).Copy |
Coś takiego to już można było przez
5. Olać punkt 4 , można całe kopiowanie napisać szybciej
| Kod: | | ArkuszWynik.Cells(ostWiersz, 2).Value = .Cells(i, 1).Value |
6. | Kod: | | For d = Cells(Rows.Count, "B").End(xlUp).Row To 2 Step -1 |
To jest ok, ale brak konsekwencji . Korzystasz wcześniej z funkcji LAST, a tutaj czemu nie? .
Oraz dodatkowo, wcześniej bardzo ładnie pokazałeś, że kumasz bloki WITH. Tutaj bez kropek bez niczego odnosisz się do aktywnego arkusza. A co, jak aktywnym nie będzie ten co chcesz?
7. | Kod: | On Error Resume Next
Worksheets(ArkuszWynik).Select
On Error GoTo 0 |
ArkuszWynik już jest obiektem arkusza, nie traktuj go jako tekstu .
8. Co do FormulaLocal, to strasznie ona długa i nie wiem czy mi się chce sprawdzać jej poprawność . Sprawdź sam poprzez odpalenie makra i zobacz co ci wstawi do komórki
9. | Kod: | | Range("C1:D1").MergeCells = True |
Nie testowałem, ale podejrzewam, że jak będziesz scalał, to wyskoczy ci okienko z zapytaniem. W celu uniknięcia tego poczytaj o DisplayAlerts.
No to by było na tą chwilę tyle .
Miłej lektury |
_________________ Pozdro
Worm
FAQ - Najczęściej zadawane pytania.
JAK KORZYSTAĆ Z SZUKAJKI
Słownik funkcji |
|
 | ID posta:
153266
|
|
|
 |
TOMEK1970
ExcelSpec

|
Wysłany: 2012-03-21, 15:39
|
|
|
Wormsek gdzieżeś znalazł taki stary temat ? Nawet jego założyciel nie zajrzał już do niego, pomimo faktu, że wcześniej atakował mnie na P.W. z prośbą o pomoc (w moich wiadomościach oczekujących do dziś wisi info zwrotne do niego, że zrobiłem rozwiązanie do tematu).
Tak jak pisałem w poprzednim poście w dużej mierze korzystałem z kodów, które znalazłem między innymi na tym forum, stąd w niektórych fragmentach występuje pewna niekonsekwencja w rozwiązaniu niektórych problemów, chociaż niektóre rzeczy mimo że nie wyglądają zbyt dobrze: | Wormsek napisał/a: | 6. Kod:
For d = Cells(Rows.Count, "B").End(xlUp).Row To 2 Step -1
To jest ok, ale brak konsekwencji . Korzystasz wcześniej z funkcji LAST, a tutaj czemu nie? . | to są zamierzone - po prostu uczyłem się wyszukiwania ostatniej niepustej komórki w kolumnie i w wierszu: | Kod: | | nCol = Range("IV1").End(xlToLeft).Column | i tak już zostało.
Co do tego fragmentu: | Wormsek napisał/a: | 2.
Kod:
Range("B1").Value = "<--Tu wpisz wiek"
Do
Set WiekMin = Range("A1")
Loop Until WiekMin.Value <> ""
Coś takiego spowoduje, że jeżeli komórka będzie pusta, to makro ci będzie działać do us...j śmierci . (hihi nawet z ciekawości sobie excela przez to zawiesiłem ) | pierwotnie w oryginalnym kodzie do określania wartości służył InputBox, a ja niewiele zastanawiając się zamieniłem go na Range("A1") jednocześnie zmieniając typ zmiennej na i cieszyłem się że to działa, nie zastanawiając się nad faktem że gdy A1 będzie puste to pętla będzie się powtarzać do us...j śmierci (jeżeli dobrze rozumiem to przy InputBox po zatwierdzeniu bez podania wartości ta pętla powodowałaby jego ponowne wyświetlenie aż do skutku - czyli do wpisania jakiejś wartości). Nad zabezpieczeniem przed zapętleniem kodu popracowałem w makrach, które tworzyłem później z innych okazji i muszę przyznać, że czasami wymaga to dobrego zastanowienia, co użyszkodnik może zrobić aby zawiesić nasz program, co czasami powoduje, że zabezpieczenia stanowią znaczną część wydawałoby się prostego kodu.
Przy okazji cały czas miewam jeszcze problemy z określaniem typów zmiennych, ale myślę, że to kwestia nauki i doświadczenia, aby swobodnie zacząć się w tym poruszać.
Co do punktu 4 i 5, to też zdążyłem już później dojść do tego, że zaproponowane przez Ciebie rozwiązanie jest lepsze (wydajniejsze).
Odnośnie punktu 8 - formuły działają prawidłowo, po prostu szukałem bardziej eleganckiego rozwiązania dla sumowania warunkowego zapisanego kodem VBA, a nie wklejoną formułą, choć patrząc na to ile komórek musiałoby być w ten sposób wypełnionych, to wydaje mi się, że wstawienie tych formuł w cztery komórki i odpowiednie przekopiowanie tego do pozostałych jest łatwiejsze, niż tworzenie pętli, która będzie osobno dla każdego towaru i odpowiedniego arkusza wyszukiwać wartości spełniających warunek.
Odnośnie punktu 9 - nic nie wyskakuje, ale dzięki za sugestię, na pewno poczytam
Odnośnie punktu 7 - tutaj kłania się mój brak wiedzy, nie do końca rozumiem co masz na myśli pisząc, że traktuję ArkuszWynik jako tekst, czy prawidłową formą będzie w tym przypadku take rozwiązanie: | Kod: | On Error Resume Next
ArkuszWynik.Select
On Error GoTo 0 |
Dzięki Wormsek za konstruktywną krytykę, ponieważ od czasu gdy powstało to makro minął już ponad miesiąc, udało mi się do części rzeczy o których piszesz dojść samemu, ale też dużo spraw zauważyłem dopiero po twoim wskazaniu, więc mając na uwadze Twoje umiejętności i doświadczenie baaaardzo polecam się przy ewentualnych następnych zadaniach . |
Tomek |
|
 | ID posta:
153388
|
|
|
 |
|
|
Wormsek
Excel Expert

Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 2012-03-21, 15:50
|
|
|
Temat może i stary, ale po prostu nadrabiałem zaległości i się trafiło .
| TOMEK1970 napisał/a: | Odnośnie punktu 7 - tutaj kłania się mój brak wiedzy, nie do końca rozumiem co masz na myśli pisząc, że traktuję ArkuszWynik jako tekst, czy prawidłową formą będzie w tym przypadku take rozwiązanie:
| Kod: | On Error Resume Next
ArkuszWynik.Select
On Error GoTo 0 |
|
Używając czegoś takiego:
| Kod: | | Worksheets("Nazwa arkusza") |
Jako odniesienie możesz użyć jedynie tekstu jako nazwy arkusza bądź liczby, jako kolejnego numeru arkusza.
Ty chciałeś użyć do tego całego obiektu, do którego już przypisałeś ten arkusz. To tak jakbyś zamiast do silnika wlewać benzynę chciał do niego włożyć drugi silnik .
| TOMEK1970 napisał/a: | | że zabezpieczenia stanowią znaczną część wydawałoby się prostego kodu. |
Ha, myślę, że większość się ze mną zgodzi, ale ok 95% twojego czasu nad programem to będzie przewidywanie ewentualnych błędów i ich obsługa . Sam kod to moment |
_________________ Pozdro
Worm
FAQ - Najczęściej zadawane pytania.
JAK KORZYSTAĆ Z SZUKAJKI
Słownik funkcji |
|
 | ID posta:
153391
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
| |