ID tematu: 70213
 |
Zapisywanie pliku, a formuły |
Autor |
Wiadomość |
joanna92
Forumowicz

Wersja: Win Office 2013
|
Wysłany: 22-02-2021, 16:38 Zapisywanie pliku, a formuły
|
|
|
Cześć,
Mam problem z rapotem zarządczym finansowym. Przedstawia on szereg danych tabelarycznych.
Liczby w nim prezentowane są w dwojaki sposób
1. Wyniki formuł z określonych pól w arkuszu
2. Dane pobierane do określonych komórek z zewnętrznego źródła (baza SQL) za pomocą w tym przypadku nakładki na excela analizy finansowe sage.
Czy jest jakaś możliwość aby zapisać plik w ten sposób aby "usztywnić" dane pobierane z zewnątrz, ale pozostawić formuły, które są w samym pliku?
W chwili obecnej kiedy chcę przesłać plik - muszę wszystko usztywniać, gdyż nie każdy dla którego jest on przeznaczony ma dostęp bezpośrednio do bazy danych z której pobierane są dane. Z drugiej strony jak usztywnię cały arkusz, wówczas traci on sporo na użyteczności, gdyż nie widać co z czego wynika dla odbiorcy.
Ręczne usztywnianie jedynie wybranych komórek każdorazowo jest bez sensu - za dużo z tym by schodziło.
Nie znam się zbytnio na excelu, więc proszę znęcać się - jeżeli rozwiązanie jest jakieś banalne |
|
 | ID posta:
400849
|
|
|
 |
|
|
|
umiejead
Excel Expert

|
Wysłany: 22-02-2021, 17:53
|
|
|
Załącz plik:
1-szy arkusz - to co masz,
2-gi arkusz - to co chcesz mieć.
. |
_________________ .
Jak poprawnie opisać problem: http://www.excelforum.pl/...ika-vt59262.htm
Chcesz precyzyjną odpowiedź - zadaj precyzyjne pytanie. |
|
 | ID posta:
400857
|
|
|
 |
|
|
joanna92
Forumowicz

|
Wysłany: 23-02-2021, 11:37
|
|
|
Przesyłam plik - czerwone arkusze są to te które posiadają odniesienia do bazy danych i w nich należałoby usztywnić same dane pochodzące z zewnętrznych źródeł. Oczywiście pola z linkami do zewnętrznych baz będą dodawane nowe wraz z pojawianiem się nowych projektów w firmie.
Niestety plik ma 1,5 mb, a limit jest do 900 kb - poniżej link do pobrania
[usunięto]
Trochę inicjatywy.
umiejead.
.
Budget_Actual P&L 2021_v.0_24.12.20_Report 012021.part1.rar
|
Pobierz Plik ściągnięto 4 raz(y) 800 KB |
Budget_Actual P&L 2021_v.0_24.12.20_Report 012021.part2.rar
|
Pobierz Plik ściągnięto 2 raz(y) 613.18 KB |
|
|
|
 | ID posta:
400877
|
|
|
 |
|
|
kuma
Excel Expert

Wersja: Win Office 2010
|
Wysłany: 23-02-2021, 13:19
|
|
|
Co to znaczy? joanna92 napisał/a: | Ręczne usztywnianie jedynie wybranych komórek każdorazowo jest bez sensu - za dużo z tym by schodziło. | Czy chodzi o wstawianie wartości zamiast formuł w komórkach, które odnoszą się do zewnętrznych skoroszytów?
Arkuszy masz sporo, a formuł jeszcze więcej.
Jeśli tak, to podaj, w których arkuszach (mile widziane również, w których kolumnach) i do jakich nazw skoroszytów (nazwa skoroszytu i rozszerzenie) odnoszą się formuły.
Byłoby to ułatwienie dla napisania jakiejś procedury, która zamieniałaby formuły na wartości w komórkach z formułami do zewnętrznych skoroszytów. |
_________________ Pozdrawiam. |
|
 | ID posta:
400880
|
|
|
 |
|
|
joanna92
Forumowicz

|
Wysłany: 23-02-2021, 14:21
|
|
|
Formuły, które zawierają odnośniki do danych zewnętrznych zawsze wyglądają tak
='C:\Program Files\Microsoft Office\Office15\LIBRARY\Analizy finansowe.xla'!Konto('ACT_D1 Projects'!A1295;"2021";1;0;"TAK")
Część
='C:\Program Files\Microsoft Office\Office15\LIBRARY\Analizy finansowe.xla'
jest niezmienna i stała dla wszystkich - końcówka to już parametry
Nie wiem czy o to Ci chodziło. |
|
 | ID posta:
400890
|
|
|
 |
|
|
kuma
Excel Expert

|
Wysłany: 23-02-2021, 15:53
|
|
|
O to też chodziło, ale dodatkowo napisałem o podanie arkuszy z "zewnętrznymi" kolumnami, aby nie przeszukiwać całych arkuszy.
Jeśli jest jedna tylko formuła w danej kolumnie to też podaj, np.:
ACT_D3 Projects - kol. G
ACT_Non-project Costs - kol. F
ACT_D0 - kol. C
lub w jakiejś innej zrozumiałej formie. |
|
 | ID posta:
400906
|
|
|
 |
|
|
kuma
Excel Expert

|
Wysłany: Wczoraj 8:13
|
|
|
Jak masz trudności z wyszukaniem kolumn z tymi formułami to przetestuj poniższy kod.
Powinno zadziałać tak jak opisałaś. Kod: | Sub test_kuma()
Dim cel As Range, rng_frm As Range
Dim i As Long, eror As Long
Application.Calculation = xlCalculationManual
For i = 1 To Sheets.Count
On Error Resume Next
Set rng_frm = Sheets(i).UsedRange.SpecialCells(xlCellTypeFormulas)
eror = Err.Number
On Error GoTo 0
If eror = 0 Then
For Each cel In rng_frm
If InStr(1, cel.Formula, ".xla") Then
cel.Value = cel.Value
End If
Next
End If
Next
Application.Calculation = xlCalculationAutomatic
End Sub |
|
|
 | ID posta:
400934
|
|
|
 |
|
|
Waldek
Excel Expert

Wersja: Win Office 2019
|
Wysłany: Wczoraj 8:54
|
|
|
Mój WinRar nie otwiera tych plików. No ale to nie ma znaczenia. Problem uważam za wydumany. Odbiorca pliku po jego uruchomieniu może wybrać opcję "Przerwij łącza" i zapisać pod zmienioną nazwą. Wtedy ma do dyspozycji plik oryginalny gdzie widzi formuły więc wie co z czego wynika, oraz plik z wartościami. |
|
 | ID posta:
400935
|
|
|
 |
|
|
kuma
Excel Expert

|
Wysłany: Wczoraj 20:43
|
|
|
Można tak jak napisałeś. Jednak musi to zrobić jedynie użytkownik przed wysłaniem do odbiorcy, a nie odbiorca (on nie ma dostępu do odwołań zewnętrznych, np. vide plik wysłany przez @joanna92 na nasze forum ).
Są dwa sposoby. Pierwszy podczas otwierania skoroszytu i wybranie opcji 'Aktualizuj', a następnie usunięcie łączy zewnętrznych, drugi, jeśli wybierze się podczas otwierania 'Nie aktualizuj' to po otwarciu wejście w Dane --> Edytuj łącza.
Pozostaje jeszcze, do kompletu, trzeci sposób - VBA podany przeze mnie. |
|
 | ID posta:
400958
|
|
|
 |
|
|
Waldek
Excel Expert

Wersja: Win Office 2019
|
Wysłany: Wczoraj 21:29
|
|
|
Tak jak pisałem mój WinRar nie otwiera tych plików. Ale wielokrotnie dostawałem pliki gdzie były łącza dla mnie niedostępne. Również tu na Forum. Wtedy wykorzystać można "Nie aktualizuj" i "Przerwij łącza". Oczywiście wysłany plik musi być wcześniej zaktualizowany przez nadawcę. Nie da się zaktualizować pliku nie mając dostępu do danych. |
|
 | ID posta:
400960
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
 |
Strona używa plików cookies.
Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe
|