ID tematu: 70204
 |
Wypisanie ilości plików dla folderów |
Autor |
Wiadomość |
matiz17
ExcelGaduła 500+

Wersja: Win Office 2019
|
Wysłany: 21-02-2021, 06:22 Wypisanie ilości plików dla folderów
|
|
|
Excel świetnie sobie radzi z wypisaniem plików z folderu: "Dane - Pobierz dane - Z pliku - Z folderu".
Mam pytanie: Czy da się w jakiś sposób zliczyć ilość plików w danym folderze (z podziałem oczywiście na foldery w folderach), czy ku temu potrzebne jest poważniejsze makro lub nie da się tego zrobić? |
_________________ Matiz17 |
|
 | ID posta:
400780
|
|
|
 |
|
|
|
J_B
Excel Expert

Wersja: Win Office 2016
|
Wysłany: 21-02-2021, 07:45
|
|
|
matiz17 napisał/a: | Czy da się w jakiś sposób zliczyć ilość plików w danym folderze (z podziałem oczywiście na foldery w folderach) |
Sprawdź załącznik (dostosuj do własnych potrzeb )
Janusz
ListaPlikow.xlsm
|
Pobierz Plik ściągnięto 3 raz(y) 26.39 KB |
|
|
|
 | ID posta:
400782
|
|
|
 |
|
|
ąćęłńóś
Excel Expert

|
Wysłany: 21-02-2021, 14:16
|
|
|
matiz17 napisał/a: | Czy da się w jakiś sposób zliczyć ilość plików w danym folderze (z podziałem oczywiście na foldery w folderach) |
Zwykłe 'dir' ("systemowe", w sesji dosowej) z odpowiednimi parametrami i przekierowaniem strumienia na plik tekstowy. |
|
 | ID posta:
400795
|
|
|
 |
|
|
DwaNiedźwiedzie
Excel Expert

|
Wysłany: 21-02-2021, 17:15 Re: Wypisanie ilości plików dla folderów
|
|
|
matiz17 napisał/a: | Excel świetnie sobie radzi z wypisaniem plików z folderu: "Dane - Pobierz dane - Z pliku - Z folderu".
Mam pytanie: Czy da się w jakiś sposób zliczyć ilość plików w danym folderze (z podziałem oczywiście na foldery w folderach), czy ku temu potrzebne jest poważniejsze makro lub nie da się tego zrobić? |
Skoro masz już zaczytaną listę plików do PQ, to zrób grupowanie według ostatniej kolumny ("Folder Path") i zlicz wiersze. Jeżeli chciałbyś policzyć tylko określone typy plików, pokombinuj z filtrami w kolumnie "Extension". |
|
 | ID posta:
400804
|
|
|
 |
|
|
matiz17
ExcelGaduła 500+

Wersja: Win Office 2019
|
Wysłany: 21-02-2021, 23:45
|
|
|
J_B świetna maszynka, w porównaniu z wczytywaniem poprzez "Dane - Pobierz dane - Z pliku - Z folderu" działa piorunująco szybko. Rozwiązuje to moje zadanie przy dostosowaniu do tego, co tam będę chciał. Nie zadziałało dla folderu z ogromną ilością plików, ale zadziałało dla takiego z plikami w ilości około 1200. Super opcja.
Cytat: | Jeżeli chciałbyś policzyć tylko określone typy plików, pokombinuj z filtrami w kolumnie "Extension". |
Także ciekawa uwaga. Oczywiście, że można. O różnych formatach także pomyślałem. |
_________________ Matiz17 |
|
|
 | ID posta:
400817
|
|
|
 |
|
|
J_B
Excel Expert

|
Wysłany: 22-02-2021, 08:33
|
|
|
matiz17 napisał/a: | Nie zadziałało dla folderu z ogromną ilością plików, |
Myślę że działa tylko trwa to długo ( nawet bardzo długo)
Na podobnej zasadzie zbudowałem sobie takie narzędzie do szybkiego podglądu kodu VBA
Możesz przetestować
Rozwijanie drzewa działa na 2-klik myszy na plikach excelowych można PPM otworzyć / zamknąć plik
Janusz
TreeVievDemo.xlsm
|
Pobierz Plik ściągnięto 2 raz(y) 211.65 KB |
|
|
|
 | ID posta:
400822
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
 |
Strona używa plików cookies.
Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe
|