ID tematu: 70035
 |
Uśrednianie ceny metodą FIFO |
Autor |
Wiadomość |
aneroit
Świeżak

Wersja: Win Office 2016
|
Wysłany: 19-02-2021, 21:03
|
|
|
Po wielu próbach poległem przy odejmowaniu całości pozycji w przypadku sprzedaży całości akcji/coinów. Nie mam bladego pojęcia jak to ugryźć.
Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły, proszę się nie krępować |
|
 | ID posta:
400722
|
|
|
 |
|
|
|
Maciej Gonet
Excel Expert

|
Wysłany: 19-02-2021, 21:15
|
|
|
To, co liczył ten kalkulator i co ja starałem się odtworzyć, to była średnia cena zakupu jeszcze niesprzedanych (pozostających na koncie, dostępnych) jednostek.
Zatem gdy sprzeda się wszystko, takiego wskaźnika nie da się już obliczyć, bo będzie dzielenie 0/0. |
|
 | ID posta:
400723
|
|
|
 |
|
|
aneroit
Świeżak

|
Wysłany: 20-02-2021, 13:26
|
|
|
No dobra, to ma sens. Coś tam nawymyślałem i przy próbie "zautomatyzowania" Twojego kalkulatora wyszło mi to, co wrzucam w załączniku.
I teraz z Twojej wypowiedzi wnoszę, że najprościej byłoby, gdyby jakimś cudem excel sprawdzał, czy sprzedałem wszystkie jednostki, a potem ignorował wszystkie wcześniejsze wpisy i liczył jakby od nowa. Ale to już wykracza poza moje skromne kompetencje.
EDIT: Nie wiem czemu nie mogłem dodać załącznika, więc załączam link:
https://drive.google.com/file/d/1m3cah1DoeZklJztPoooVwZmVI12o3vLl/view?usp=sharing |
|
|
 | ID posta:
400735
|
|
|
 |
|
|
aneroit
Świeżak

|
Wysłany: 21-02-2021, 11:31
|
|
|
Chyba jednak udało mi się znaleźć rozwiązanie. Przy pomocy mega nieoptymalnej (jak mniemam) formuły udało mi się wreszcie zastąpić zerami kolumnę pomocniczą, kiedy saldo = 0 tzn. wyprzedane zostaną wszystkie jednostki. Było to jednak robione metodą prób i błędów i nie jestem w 100% pewien poprawności tych formuł. |
|
 | ID posta:
400791
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
 |
Strona używa plików cookies.
Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe
|