ID tematu: 27850
 |
jak wyświetlić wynik z przyporząd. tablicowego w innym pliku |
| Autor |
Wiadomość |
redlabel55
świeżak

|
Wysłany: 2012-02-06, 12:09 jak wyświetlić wynik z przyporząd. tablicowego w innym pliku
|
|
|
Witam,
niebardzo wiem jak wyświetlić wynik dość rozbudowanego przyporządkowania tablicowego w zupełnie innym pliku. Dokładniej mówiąc... dane w postaci X i Y (DAJĄCE WYNIK PRZYPORZĄDKOWANIA) chciałbym wpisywać w innym pliku niż w tym gdzie znajduje się tablica.
W załączeniu przesyłam plik z tablicą.
koniec I stopień.rar
|
Pobierz Plik ściągnięto 5 raz(y) 199.49 KB |
|
_________________ redlabel55 |
|
 | ID posta:
147613
|
|
|
 |
|
EXCELFORUM.pl POLECA - Bezplatne triki prosto na skrzynke email
|
Waldek
Exceloholic

|
Wysłany: 2012-02-07, 00:40
|
|
|
Witam
To proste. W drugim pliku piszesz = i przechodzisz do pliku pierwszego i klikasz na komórkę z wynikiem, zatwierdzasz. Możesz też napisać formułę z odwołaniami do pierwszego pliku - nieco trudniejsze.
koniec I stopień.zip
|
Pobierz Plik ściągnięto 7 raz(y) 405.25 KB |
|
|
 | ID posta:
147690
|
|
|
 |
|
EXCELFORUM.pl POLECA - Bezplatne triki prosto na skrzynke email
|
redlabel55
świeżak

|
Wysłany: 2012-02-07, 09:42
|
|
|
Zaproponowane rozwiązanie jest jak najbardziej ciekawe i pomocne, jednak pełnię szczęścia osiągnę jak po wpisaniu wartości X i Y w pliku drugi.xls otrzymam przyporządkowanie w postaci WYNIKU również w pliku drugi.xls.
Podobnych tablic mam kilka i próbuję stworzyć jeden zbiorczy plik, w którym będą jedynie pola do wpisania danych X i Y, które to dadzą WYNIK końcowy.
I tak np. jeden plik będzie wyglądał tak:
1.
X ...
Y ...
WYNIK ...
2.
X ...
Y ...
WYNIK ...
itd. |
_________________ redlabel55 |
|
 | ID posta:
147704
|
|
|
 |
Waldek
Exceloholic

|
Wysłany: 2012-02-09, 19:54
|
|
|
Odpuść sobie takie rozwiązanie. Wprowadź tablice w każdym pliku, ukryj arkusze (zakładki) z tablicami. Możesz też użyć tzw. funkcji użytkownika VBA zamiast INDEKS, będzie wygodniej. Jest też możliwość zrobienia tak jak chciałeś, ale za każdym razem będzie otwierany plik z tablicami. Można tak zrobić, że będzie się otwierał automatycznie tylko do odczytu i nie będzie widoczny (nie pamiętam jak taki plik się nazywa). W załączniku "normalne" pliki i problemy, przynajmniej u mnie (Excel 2007).
koniec I stopień_2.zip
|
Pobierz Plik ściągnięto 4 raz(y) 405.73 KB |
|
|
 | ID posta:
148078
|
|
|
 |
|