ID tematu: 27863
 |
Excel a prognozowanie |
| Autor |
Wiadomość |
HeadCutter
słuchacz

|
Wysłany: 2012-02-06, 20:31 Excel a prognozowanie
|
|
|
Witam,
Zabieram się trochę za prognozowanie i wybór najlepszej metody prognozowania krótko/średnio okresowego.
W załączeniu pliczek, który buduję.
Chciałbym rozpatrzeć kilka metod prognozowania. Okres prognozowania, który mnie interesuje, to 3-6 miesięcy.
Zaczynam na razie od podstawowych metod, ale zakładam, że domyślnym dla mnie będzie model Winters'a, gdyż branża z której pochodzą dane wykazuje się sezonowością, a większość asortymentów, których dane dotyczą posiada trend (spadkowy lub wzrostowy).
Pytanie, czy da się sobie życie ułatwić stosując Excela?
Czy analiza danych lub solver są w stanie uprościć proces albo chociaż pomóc w wyznaczaniu parametrów przy pozostałych modelach?
Z góry dzięki
PS zależy mi na jak najmniejszym średnim względnym błędzie prognozy ex post.
Dane.rar
|
Pobierz Plik ściągnięto 32 raz(y) 19.02 KB |
|
|
 | ID posta:
147662
|
|
|
 |
|
EXCELFORUM.pl POLECA - Bezplatne triki prosto na skrzynke email
|
Artik

|
Wysłany: 2012-02-06, 23:35
|
|
|
HeadCutter witaj na naszym forum. Być może trafisz na bratnią duszę która powie ci jak problem rozwiązać. Pamiętaj jednak, że to jest forum Excela, a nie analityków czy jakieś tam statystyczne. Zajmujemy się tu problemami czysto excelowymi (acz też nie zawsze).
Jeżeli przedstawisz w miarę dokładnie metodologię obliczeń, ktoś to zrozumie, to paznokieć sobie daję obciąć , że otrzymasz odpowiedź.
| HeadCutter napisał/a: | | czy da się sobie życie ułatwić stosując Excela? | Mówią, że Excel tylko nie wiąże krawatów.
Bądź dobrej myśli.
Artik |
|
 | ID posta:
147684
|
|
|
 |
|
EXCELFORUM.pl POLECA - Bezplatne triki prosto na skrzynke email
|
HeadCutter
słuchacz

|
Wysłany: 2012-02-07, 17:56
|
|
|
Rozumiem :)
Niemniej wiem, że excel to potężne narzędzie (sam używam go bardzo często) i mam nadzieję, że również i w takich przypadkach potrafi nieco ułatwić pracę.
Jeśli chodzi o wykorzystanie solvera, to już doszedłem do tego, co i jak.
W sumie przydatny gadżecik... ;) |
|
 | ID posta:
147785
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
| |